Započnite školsku godinu uz K1 - Erasmus+ | Profil Klett

26. kolovoz 2017.

Započnite školsku godinu uz K1 - Erasmus+

avatar
Autor: Mila Kokotović

Drage učiteljice, dragi učitelji, želimo vam uspješan, inspirativan i maštovit početak nove školske godine. Vjerujemo da vas vaši učenici nestrpljivo očekuju, a mi ćemo vas i ove godine pratiti brojnim člancima, praktičnim savjetima, primjerima učeničkih radova i mnogim nastavnim materijalima. Budite uz www.profil-klett.hr i već od prvog dana, u članku naše suradnice Mile Kokotović, doznajte kako i vi možete postati voditelji projekta financiranog iz fondova Europske Unije i tako obogatiti svoje znanje, učenike i školu.

                                                                                                                                                                         Uredništvo razredne nastave

Što je K1- Erasmus+?

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine. Obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte.

Svi učitelji koji se žele upustiti u avanturu koja se zove K1- Erasmus + (mobilnosti), moraju znati da se projekt ne može ni započeti bez tri osnovna uvjeta: osobna motiviranost, odobravanje unutar nastavničkog kolektiva i podrška ravnatelja.

Motivacija

Osobna motiviranost uvjetovana je različitim vanjskim utjecajima, ali i željama te ambicijama samog pojedinca.

Ako ste učitelj koji je poželio promijeniti nešto u svom profesionalnom, ali i privatnom okruženju, prava ste osoba za provođenje projekta. Vaše želje usmjerene su prema poboljšanju učenja i poučavanja, razvijanju motivacije kod učenika, zanima vas neposredno učenje i razvoj interkulturalnih, IKT, jezičnih vještina, želite iskustva i znanja koja ste dobili u jedinstvenom međunarodnom profesionalnom okruženju prenijeti na ostale kolege i učenike kojima predajete?

Želite unaprijediti ključne kompetencije i vještine? Imate razvijenu svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja u europskom kontekstu? Cilj vam je usavršavanje u poučavanju i učenju jezika te poticanju jezične i kulturne raznolikosti?

Odlično. Vama, u ovom trenutku ne treba ništa osim laganog povjetarca u obliku nekoliko praktičnih savjeta i informacija koji će vas usmjeriti prema ostvarenju cilja.

Zajedništvo

Zapamtite da ništa na ovom svijetu nije ostvarivo ako u svojem okruženju nemamo ljude koji imaju slične interese te želju i ambiciju da to realiziraju. To su, u ovom slučaju, naši sustručnjaci, učitelji koji rade u školi. Možda, u prvom trenutku nisu svi ni svjesni što žele. Tada je potrebno izmijeniti svoje misli s drugima i artikulirati te povezivati očekivanja i moguću dobrobit za svakog pojedinca.

Što više budete razgovarali sa svojim kolegama, to će se grupa zainteresiranih povećavati jer će sve više učitelja pronaći svoje mjesto u budućem projektu.

Podrška ravnatelja škole i osnivanje EU tima

Nakon odluke koju ste donijeli svakako upoznajte ravnatelja s vašim idejama. Objasnite koji bi interes škola mogla imati u provođenju projekta. Upoznajte ravnatelja sa zadacima koje biste preuzeli na sebe, ali i sa svim što se očekuje od njega. Ako već imate uza sebe zainteresirane nastavnike predložite ravnatelju da se osnuje EU tim u vašoj školi kako bi kasnije u radu na projektu, ali i donošenju odluka i smjernica, sudjelovali svi zainteresirani učitelji.

 

O svim odlukama upoznajte sve učitelje na Vijeću učitelja. Zamolite ravnatelja da vam u ovom segmentu pomogne. Ne zadržavajte aktivnosti i informacije samo na sastancima EU tima. EU tim je tijelo u vašoj školi koje se mijenja i razvija pa će se tako mijenjati ljudi koji budu sudjelovali u aktivnostima. Neki učitelji odustat će zbog privatnih ili nekih drugih razloga. Neki učitelji poželjet će vam se priključiti. Budite spremni na promjene jer će one pridonositi osvježenju ideja.

I za kraj početka...

Na svakom koraku dočekat će vas poneki problem, prepreka koja će vam se učiniti jako velikom. Problemi su tu da se riješe, a prepreke da se prijeđu ili zaobiđu. I zato zapamtite: nemojte odustati! Pratite i dalje članke u kojima ćemo vam ponuditi praktične savjete za što uspješniji početak i provedbu projekta.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica
udzbenik
Sanja Škreblin, Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov