Kemija | Profil Klett

Kemija

Kemija

Udžbenici kemije za osnovnu školu
Uz pokus nudi rješenja i djeluj pozitivno. To je dobar kemijski spoj!

Udžbenički kompleti kemije za sedmi i osmi razred kvalitetan su kemijski spoj znatiželje, iskustva i znanja! Učenicima otvaraju velika vrata u svijet atoma i molekula, potiču znatiželju, zaokupljaju pažnju i nude mnogobrojne pokuse koji na iskustveni način djecu uče kemijskim temeljima života i svijeta.

Kvalitetna projektna i istraživačka nastava kemije potiče kod učenika ZNATIŽELJU, KREATIVNOST i SAMOSTALAN RAD!

Udžbenički komplet

Udžbenik kemije za sedmi razred osnovne škole

autorice: Tamara Banović, Karmen Holenda, Sandra Lacić, Elvira Kovač-Andrić, Nikolina Štiglić

 

Udžbenik Kemija 7 sadržava sve sastavnice potrebne za uspješno učenje:

 • pisan je tako da povezuje nove informacije s onima koje su učeniku već poznate
 • grafičko oblikovanje metodički je prilagođeno zahtjevima današnjih učenika
 • bogatstvo slikovnih priloga povezuje nastavni sadržaj s iskustvima iz svakodnevnoga života
 • više od 20 raznovrsnih riješenih primjera i zadataka koji se temelje na čestičnom crtežu
 • više od 50 problemskih pitanja doprinosi ostvarivanju načela aktivnog učenja
 • raznovrsni sadržaji doprinose razvijanju ekološke svijesti učenika i njihove brige o zdravlju
 • pitanja za ponavljanje i povezivanje kemijskih sadržaja na kraju svake nastavne teme, priređena prema načelu triju kognitivnih razina (pamćenje; razumijevanje; primjena, analiza i sinteza stečenoga znanja) svojevrstan su vodič k onome što učenik treba znati kako bi ostvario postavljene mu obrazovne ishode.

Za više sadržaja posjetite IZZI digitalne obrazovne sadržaje.

Radna bilježnica iz kemije za sedmi razred osnovne škole s radnim listićima za istraživačku nastavu

autorice: Tamara Banović, Karmen Holenda, Sandra Lacić, Elvira Kovač-Andrić, Nikolina Štiglić

 

Radna bilježnica  Kemija 7 izvrstan je obrazovni materijal za izgradnju prirodoslovnih koncepata. 

 

Sadrži:

 

 • zadatke koji ispituju više razina znanja
 • projektne zadatke koji omogućuju učenicima još jedan pogled na svijet kemije, probuđujući istraživačku strast i osvješćivanje zašto je važno učiti kemiju
 • radne listiće za istraživačku nastavu
 • didaktičku kutiju s priborom kako bi učenici što uspješnije ostvarili postavljenje ishode.

Za kupnju radne bilježnice posjetite WEB SHOP

IZZI digitalni obrazovni sadržaji

IZZI digitalni obrazovni sadržaj tematski prati tiskani udžbenik te omogućuje učenicima još jedan pogled na svijet kemije, probuđujući istraživačku strast i osvješćivanje zašto je važno učiti kemiju.

 

 • Na temelju načela aktivnoga učenja učeniku se pruža mogućnost samostalnoga istraživanja na različitim vrstama izvora (Twig edukativni videozapisi, interaktivni zadatci, animacije, fotogalerije, istraživački radovi i dr.).
 • IZZI – digitalni obrazovni sadržaji jedino su cjelovito digitalno rješenje na tržištu u Republici Hrvatskoj koje omogućuje aktivno korištenje i pisanje kemijskoga simboličkog jezika u svim interaktivnim sadržajima!
 • Mnogobrojni digitalni kvizovi i testovi na razini modula usmjeruju učenika da utvrdi i usustavi svoja znanja i vještine na kraju svake nastavne teme.
 • Digitalni periodni sustav elemenata temeljni je alat u nastavi kemije koji uključe i kalkulator za izračun relativne molekulske mase.

Za više sadržaja posjetite IZZI digitalne obrazovne sadržaje.

Priručnik za učitelje

Priručnik za učitelje izvrstan je oslonac u izvedbi nastave i izvor dodatnih ideja za rad.

 

Sadrži:

 

 • prijedlog godišnjega izvedbenog kurikuluma
 • tematsko planiranje prema godišnjem izvedbenom kurikulumu
 • raspored sadržaja po temama/podtemama (hodogram) prema izvedbenom godišnjem kurikulumu 
 • prijedloge tematskih priprema u kojima su navedeni ishodi predmeta i međupredmetna očekivanja, prijedlozi vrednovanja te različite aktivnosti s radnim listićima za uspješno ostvarivanje ishoda
 • prijedloge kriterija vrednovanja i samovrednovanja.

Za više sadržaja posjetite METODIČKI KUTAK.

 

Kemija 7, radna bilježnica s materijalima za pomoć učenicima pri učenju kemije u sedmom razredu

autorice: Marijana Magdić, Nikolina Štiglić

 

Radna bilježnica s materijalima za pomoć učenicima pri učenju kemije u sedmom razredu usmjerit će, kako učitelja kemije, tako i roditelja, da kod učenika potakne njegovo zanimanje za predmet, olakša mu usvajanje gradiva kroz aktivno učenje. 

 

Kratak vodič:

 • nastavni sadržaji usustavljeni su na način da pomažu učenicima s teškoćama da lakše prime sadržaj, obrade ga, interperetiraju i primjene
 • u odnosu na pokuse iz redovnog udžbenika, ovdje su pokusi pojednostavljeni s preciznim uputama tako da učenici s teškoćama u učenju mogu raditi u skupini kao i ostali učenici (od učenika se traži da navede samo kratka zapažanja o rezultatima pokusa)
 • radni dio nudi različite zadatke za praktični rad, ponavljanje i provjeru usvojenog znanja, od najjednostavnijih k složenijima
 • za lakše usvajanje gradiva korištena su veća slova, zorne slike, umirujući i blagi tonovi
 • naslovnica vrlo slična naslovnici udžbenika iz kompleta – kako se dijete ne bi osjećalo izolirano i obilježeno prilagođenim programom.

Za kupnju radne bilježnice posjetite WEB SHOP

Kemija 7

didaktička kutija s radnim materijalom za kvalitetnu projektnu i istraživačku nastavu kemije u sedmome razredu
Istraži

Učitelj

Uz tiskani udžbenik kemije za sedmi i osmi razred te primjenu IZZI digitalnoga obrazovnog sadržaja omogućuje vam se poučavanje kemije temeljeno na istraživanju i unaprjeđivanju prirodoslovne pismenosti učenika. 3D modeli, digitalni periodni sustav elemenata, videozapisi te simulacije pomoći će vam prikazati nastavni sadržaj učenicima na učinkovit način i probuditi njihovu znatiželju. Takvi materijali pridonose razvijanju sposobnosti učenika za primjenu prirodoslovnoga znanja, prepoznavanje pitanja i izvođenje zaključaka temeljenih na dokazima radi razumijevanja prirodnoga svijeta i promjena koje u njemu izaziva ljudska aktivnost te lakšega donošenja odluka.

Učenik

Razumijevanjem kemije, razumijemo svijet oko nas jer sve s čime se susrećemo u svakidašnjem životu na neki je način povezano s kemijom. U tom svijetu kemije vodič će ti biti tiskani udžbenik i IZZI digitalni sadržaji, napisani tako da budu razumljivi, zanimljivi te poticajni za tvoj samostalni rad i prikupljanje dodatnih podataka vezanih uz izložene sadržaje.

Roditelj

IZZI digitalni obrazovni sadržaj upotpunjuju tiskane udžbenike. Vaše će dijete uz interaktivne elemente, igru i rješavanje digitalnih zadataka brže i uspješnije usvajati nastavne sadržaje utemeljene na novim predmetnim kurikulumima.

Klimatske promjene: Budimo zreli, slušajmo znanstvenike!

Globalni pokret za borbu protiv klimatskih promjena opominje da je došlo vrijeme da se upozorenja znanstvenika ozbiljno shvate jer je u pitanju budućnost planeta. Pripremili smo za vas simulaciju efekta staklenika kako bismo osvijestili ozbiljnost klimatske krize. Provjerite u tekstu kako joj se samo zajedno možemo oduprijeti.

Pročitaj

22. ožujak – Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka da bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode za piće, a ideja za ovaj međunarodni dan nastala je 22. prosinca 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju (engl. United Nations Conference on Environment and Development UNCED). Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. godine.

Pročitaj

16. 10. – Svjetski dan hrane

 

Organizacija za prehranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima (FAO) obilježava svake godine 16. listopada Svjetski dan hrane, a to je ujedno i dan kad je ta organizacija i osnovana 1945. godine. Svake godine više od 150 zemalja svijeta organizira povodom toga dana velik broj događanja: izložbe, predstave, natjecanja itd. 

Pročitaj
Webinar 

Webinar: Suvremeni materijali u svakodnevnom životu

Kurikulum nastavnog predmeta Kemija donio je novi pristup poučavanju nastavnih sadržaja u četvrtome razredu srednjih škola s četverogodišnjim programom kemije. Tematsko područje Znanost o materijalima zasigurno privlači veliku pozornost jer u pravom smislu odražava ideju suvremenoga pristupa učenju kemije u kontekstu.

Pridružite nam se!

 

Tijek webinara:

 

1. Pozdrav

2. Predavanje

3. Završna riječ

4. Nastavnički chat

 

mr. sc. Antun Kučak

Pogledaj snimku

Često postavljana pitanja

 • Je li IZZI besplatan?

  Registracija na IZZI te korištenje IZZI digitalnom platformom potpuno je besplatno za sve koji se njome žele koristiti. Mogućnost korištenja je neograničena.

 • Kako se prijaviti na IZZI?

  Za korištenje IZZI digitalnom platformom potrebna je registracija na našu mrežnu stranicu. Svi je mogu ostvariti prateći korake iz sljedeće poveznice: https://www.profil-klett.hr/user/register Nakon uspješne registracije i prijave, potrebno je posjetiti našu digitalnu platformu www.izzi.hr i na nju se prijaviti istim korisničkim podatcima koji su korišteni pri registraciji na www.profil-klett.hr (korisničko ime / adresa e-pošte, lozinka).

 • Pokušavam se prijaviti na IZZI, no ne prihvaća mi korisničko ime / lozinku.

  Ljubazno vas molimo da nam se javite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Stranica se neprekidno „vrti“ i ne mogu je otvoriti.

  Vjerojatno je riječ o trenutačno slabijoj internetskoj vezi ili pregledniku kojim se koristite. Savjetujemo da IZZI digitalnim sadržajima uvijek pristupate preko preglednika Chrome.

 • Kako otvoriti IZZI virtualni razred i pratiti uspješnost učenika?

  IZZI virtualni razred možete otvoriti slijedeći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=opR7EqCeR_0&t=199s U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • U izborniku za otvaranje razreda nema moje škole.

  Molimo vas da pokušate pronaći svoju školu drukčijim upisom njezina naziva. Primjerice, umjesto OŠ August Šenoa pokušajte upisivati Augusta Šenoe ili slično. Ako vaše škole i dalje nema na popisu, molimo vas da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Kako da se učenici pridruže IZZI razredu?

  Svi učenici mogu se pridružiti IZZI razredu prateći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=sTyRV07J6C0 U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Virtualna učionica pogrešno zbraja rezultate / ne vidim rezultate učenika.

  Ako se to događa dok učenik rješava zadatke preko aplikacije, za računalo ili mobitel, molimo vas da preuzmete zadnju inačicu IZZI sadržaja koje učenik rješava. Ako se to događa dok učenik rješava online, provjerite je li prijavljen ili je možda pristupio bez prijave u sustav. U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Gdje mogu pronaći vaše pripreme, planove i prezentacije?

  Možete ih pogledati na našoj mrežnoj stranici www.profil-klett.hr, u rubrici „za učitelje“ – repozitorij i metodički kutak. Ako su vam potrebni neki tiskani materijali, ljubazno vas molimo da ih potražite kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu.

 • Ne vidim sadržaje u metodičkom kutku.

  Potvrdite svoj status učitelja koristeći autentifikacijski sustav AAI@Edu.Hr ili nam se obratite na podrska@profil-klett.hr kako bismo vam dodijelili status nastavnika koji vam omogućuje pristup u metodički kutak.

 • Čuo sam / čula sam da ste svima omogućili besplatno preuzimanje priručnika za polaganje državne mature. Je li to istina i gdje ih mogu pronaći?

  Istina je. Priručnike za polaganje državne mature svi mogu pronaći i besplatno preuzeti na dnu stranice na sljedećoj poveznici: https://www.profil-klett.hr/ucenje-na-daljinu.

 • Kako mogu dobiti kodove za WIR izdanja ili starija izdanja vaših udžbenika?

  Kodove za WIR izdanja ili starija izdanja možete potražiti kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu ili se obratiti našoj korisničkoj podršci na podrska@profil-klett.hr.

 • Kome se mogu obratiti za dodatna pitanja o sadržajima vaših udžbenika i radnih materijala?

  Možete se obratiti našem stručnom predstavniku za vašu školu ili našem uredništvu na adresu e-pošte urednistvo@profil-klett.hr.

 • Kako se prijaviti na webinar?

  Na sljedećoj poveznici možete pratiti najave naših novih webinara: https://www.profil-klett.hr/edukacije Na webinar koji vas zanima možete se prijaviti tako da kliknete na naslov webinara, a zatim pri dnu otvorene stranice kliknete „prijavi se na webinar“. Uoči početka webinara na istoj će vam se poveznici u donjem desnom kutu pojaviti mogućnost ulaska u webinarsku sobu. Kliknite na „webinar“ i pričekajte ulaz. Potvrda o sudjelovanju na webinaru trebala bi stići na vašu e-adresu u roku od 24 sata.

 • Na e-adresu nisam dobila/dobio potvrdu o sudjelovanju na webinaru. Kako doći do nje?

  Možete je samostalno preuzeti s naše mrežne stranice. Na poveznici u nastavku potražite webinar kojem ste prisustvovali i kliknite na njega. Unutar fotografije webinara vidjet ćete mogućnost da preuzmete svoju potvrdu. Ako je ne vidite, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr. Održani webinari: https://www.profil-klett.hr/edukacije

 • Nisam mogao/mogla prisustvovati webinaru. Može li se pogledati snimka i gdje?

  Snimke naših webinara mogu se besplatno pogledati na našoj mrežnoj stranici. Na poveznici u nastavku potražite webinar koji ste propustili i pogledajte snimku kad god vam to odgovara: https://www.profil-klett.hr/edukacije