Maximal

Maximal

Udžbenički komplet za učenje njemačkoga jezika od petog do sedmog razreda osnovne škole, druga do četvrta godina učenja

Serija Maximal za učenje njemačkoga jezika kao izbornog predmeta nastala je u spoju njemačko-hrvatskih iskustava u poučavanju njemačkoga jezika te spretno i praktično kombinira tiskane i digitalne sadržaje. Skupina njemačkih tinejdžera okosnica je odobrenih udžbenika Maximal od petog do sedmog razreda osnovne škole. Suvremen njemački jezik, izvorni govornici, komunikativan pristup, duhoviti videi i autentični audiozapisi - zaštitni su znak Maximala. Gramatika i vokabular uče se u kontekstu, no gramatička progresija je postupna, usustavljena i usklađena sa zahtjevima kurikula. A da bi sve bilo zabavnije, interaktivnije i zanimljivije, tu je IZZI digitalni obrazovni sadržaj uz koji likovi iz udžbenika ožive u duhovitim videima.

Priključite se na Maximal i avantura može početi!

Udžbenički komplet

Udžbenik

Kroz cijelu seriju pratimo dogodovštine skupine njemačkih tinejdžera Jana, Lene, Antona i Alicie. Priče iz svakodnevice, u ovom razredu smještene u Frankfurt, motiviraju učenike na komunikaciju od samog početka učenja njemačkoga jezika. Duhoviti videozapisi prikazuju svijet glavnih likova i potiču razumijevanje pogledanog i poslušanog (Hör-Seh-Verstehen). Vokabular i gramatika usvajaju se ciklički i postupno uz mnoštvo raznovrsnih zadataka. Ne izlazeći iz učionice, učenici će se susresti sa suvremenim njemačkim jezikom svojih vršnjaka i učiti ga u svakodnevnim situacijama, a sve to uz najsuvremeniju digitalnu podršku.

Prolistaj

Radna bilježnica

Radna bilježnica u potpunosti strukturom i progresijom prati sadržaje iz udžbenika. Nudi veliki izbor vježbi za usvajanje i ponavljanje vokabulara, gramatike i razvijanje komunikacije koji su usko povezani sa zadacima u udžbeniku. Svaki modul završava projektnim stranicama Aktivno na njemačkom koje potiču istraživačko i kreativno ponavljanje usvojenih sadržaja, kao i Pripremom za ispit gdje su zadatci za sve četiri jezične vještine. Posebno je razrađeno i usvajanje vokabulara gdje se potiče i omogućuje praktičnu uporabu vokabulara u različitim životnim situacijama. Rubrika Moja gramatika daje pregled važnih gramatičkih činjenica putem brojnih primjera.

Prolistaj

Priručnik

Priručnik

U stvaranju serije Maximal slijedili smo našu misiju da svakom učitelju pružimo kvalitetne edukativne materijale, prije svega praktične i inovativne u nastavi, a također osiguramo i pouzdanu podršku u radu. U tu svrhu priručnik za učitelje/učiteljice uz udžbenik Maximal 2 sadrži:

 • godišnji izvedbeni kurikul
 • prijedlog obrade lekcija
 • prijedlog pripreme nastavnog sata
 • radne listiće
 • radne listiće uz videomaterijal
 • materijale za kopiranje
 • ispite znanja u Wordu.
Prolistaj

IZZI digitalni obrazovni sadržaji

IZZI digitalni materijali unose inovaciju, zabavu, zanimljivost u nastavu, a prilagođeni su svim tipovima učenika (inkluzivnost):

 • nastavne jedinice – prema izvedbenom godišnjem kurikulumu
 • za svaku nastavnu jedinicu – prijedlozi za domaću zadaću (Hausaufgabe)
 • rubrika za učenike koji žele znati više (Für Neugirige)
 • kvizovi za vrednovanje i samovrednovanje
 • atraktivni videomaterijali
 •  mnoštvo interaktivnih zadataka
 • autentični audiozapisi izvornih govornika.
Prolistaj

Katalozi za njemački jezik

ELI_Catalogue_DAF_2020

Nakladnička kuća ELI prisutna je na tržištu stranih jezika više od 40 godina, a u svojoj ponudi ima bogati izbor lektira za sve stupnjeve učenja njemačkoga jezika.
ELI je prepoznatljiv po svojoj kvaliteti i kreativnosti diljem svijeta. Katalog možete pogledati ovdje.

 

Klett Sprachen iz godine u godinu širir i obnavlja svoju ponudu i program materijala za učenje njemačkoga jezika, a posebno pomno priprema lektire za učenike njemačkoga kao stranog jezika (DAF) za sve dobne skupine i stupnjeve učenja. Katalog možete pogledati ovdje.

Čime će serija Maximal oduševiti učitelje:

 • postupnim, cikličkim objašnjenjem gramatike i vokabulara uz mnoštvo zadataka u tiskanom i digitalnom izdanju, zadatcima za samoprocjenu
 • mnoštvom dodatnih didaktičkih materijala, ispitima znanja i testovima gramatike i vokabulara u priručniku za učitelje/učiteljice
 • bogatim audio i videomaterijalima snimanima u Njemačkoj za poticanje motivacije učenika
 • multimedijskim pristupom učenju njemačkoga jezika uz naprednu digitalnu podršku.

Čime će serija Maximal oduševiti učenike:

 • simpatičnim likovima njemačkih vršnjaka s kojima se mogu poistovjetiti
 • zanimljivim dogodovštinama i životnim dijalozima Jana i prijatelja u tiskanom i digitalnom izdanju
 • autentičnim videima koji prikazuju duhovite i zabavne situacije iz svakodnevice njemačkih vršnjaka
 • atraktivnim ilustracijama i tekstovima prilagođenima dobi.

Čime će serija Maximal oduševiti roditelje:

 • motivacijom za učenje njemačkog jezika u svoje djece
 • jasno izdvojenim sadržajima koje djeca trebaju usvojiti
 • napretkom koji je lako pratiti
 • lako dostupnim, praktičnim i zanimljivim digitalnim materijalima.

Rubrika za vrednovanje aktivnosti učenika u Njemačkom jeziku

 

Pet tjedana nastave na daljinu je iza nas. Kada se sjetim tih početaka, sjećam se blage panike i pitanja „A kako?“. Nema jasnih uputa, nema posebne edukacije, a već kreće. Taj prvi tjedan kao da nas je netko ubacio u drugu dimenziju, nešto nepoznato i gurka nas s leđa, a ne možeš reći da ne možeš. Nema „Nisam spremna!“, jednostavno kreni pa kako bude. Tada se sve i zakotrljalo i ide, i traje, i funkcionira.

Pročitaj

Škola na daljinu: praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika u stranom jeziku

Nakon nastave na daljinu došlo je i vrijeme vrednovanja. Neka od najčešćih pitanja koja muče učitelje u online nastavi jesu: Kako osmisliti zadatke? Koji će biti vremenski rok? Smiju li učenici tijekom rješavanja zadataka koristiti izvore znanja? Odgovore otkrijte u tekstu naše stalne suradnice Marije Galović, prof. njemačkoga jezika u OŠ Ljube Babića u Jastrebarskom.

Pročitaj

Kritičko mišljenje u nastavi stranog jezika

Jeste li se našli u situaciji kada ste učenicima postavili pitanje te ih zamolili za njihovo mišljenje, a sve što ste dobili bio je tajac. Čak i oni učenici koji inače rado sudjeluju na satu, ovaj put spustili su pogled i nadali se da ih nećete prozvati. Što se dogodilo? Otkrijte kako na nastavi stranih jezika, posebice na satovima Njemačkog, potaknuti učenike da izraze svoje mišljenje. Na primjerima iz udžbenika Maximal učiteljica njemačkoga jezika Doroteje Vojedilov daje konkretne primjere i savjete kako potaknuti i razviti kritičko mišljenje u učenika.

Pročitaj
Webinar 

Vrednovanje u njemačkom jeziku i predstavljanje novih, odobrenih udžbenika Maximal 3 i 4

Sada je već izvjesno da će škola na daljinu za predmetnu nastavu trajati do kraja školske godine, a u određenom opsegu i za razrednu nastavu. Koje izazove u vrednovanju to stavlja pred učitelje njemačkoga jezika otkrit će vam Mirjana Klobučar, autorica dviju serija za učenje njemačkoga Wir+ i Maximal, te će ujedno s vama podijeliti svoja iskustva i konkretne primjere i materijale koji vam mogu pomoći pri vrednovanju.

 

Tijek webinara

Mirjana Klobučar

Kako vrednovati na daljinu - savjeti i primjeri te korisni linkovi: vrste vrednovanja; primjeri vrednovanja na daljinu; tablice za vrednovanje; alati za pomoć pri radu na daljinu i pri vrednovanju: IZZI učionice; konkretni materijali: ispiti znanja u digitalnom obliku (Microsoft Forms).

Pogledaj snimku

Često postavljana pitanja

 • Je li IZZI besplatan?

  Registracija na IZZI te korištenje IZZI digitalnom platformom potpuno je besplatno za sve koji se njome žele koristiti. Mogućnost korištenja je neograničena.

 • Kako se prijaviti na IZZI?

  Za korištenje IZZI digitalnom platformom potrebna je registracija na našu mrežnu stranicu. Svi je mogu ostvariti prateći korake iz sljedeće poveznice: https://www.profil-klett.hr/user/register Nakon uspješne registracije i prijave, potrebno je posjetiti našu digitalnu platformu www.izzi.hr i na nju se prijaviti istim korisničkim podatcima koji su korišteni pri registraciji na www.profil-klett.hr (korisničko ime / adresa e-pošte, lozinka).

 • Pokušavam se prijaviti na IZZI, no ne prihvaća mi korisničko ime / lozinku.

  Ljubazno vas molimo da nam se javite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Stranica se neprekidno „vrti“ i ne mogu je otvoriti.

  Vjerojatno je riječ o trenutačno slabijoj internetskoj vezi ili pregledniku kojim se koristite. Savjetujemo da IZZI digitalnim sadržajima uvijek pristupate preko preglednika Chrome.

 • Kako otvoriti IZZI virtualni razred i pratiti uspješnost učenika?

  IZZI virtualni razred možete otvoriti slijedeći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=opR7EqCeR_0&t=199s U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • U izborniku za otvaranje razreda nema moje škole.

  Molimo vas da pokušate pronaći svoju školu drukčijim upisom njezina naziva. Primjerice, umjesto OŠ August Šenoa pokušajte upisivati Augusta Šenoe ili slično. Ako vaše škole i dalje nema na popisu, molimo vas da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Kako da se učenici pridruže IZZI razredu?

  Svi učenici mogu se pridružiti IZZI razredu prateći korake iz kratke videoupute: https://www.youtube.com/watch?v=sTyRV07J6C0 U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Virtualna učionica pogrešno zbraja rezultate / ne vidim rezultate učenika.

  Ako se to događa dok učenik rješava zadatke preko aplikacije, za računalo ili mobitel, molimo vas da preuzmete zadnju inačicu IZZI sadržaja koje učenik rješava. Ako se to događa dok učenik rješava online, provjerite je li prijavljen ili je možda pristupio bez prijave u sustav. U slučaju dodatnih pitanja ili teškoća, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr ili besplatni infotelefon 0800 913 090 kako bismo riješili problem u najkraćem roku.

 • Gdje mogu pronaći vaše pripreme, planove i prezentacije?

  Možete ih pogledati na našoj mrežnoj stranici www.profil-klett.hr, u rubrici „za učitelje“ – repozitorij i metodički kutak. Ako su vam potrebni neki tiskani materijali, ljubazno vas molimo da ih potražite kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu.

 • Ne vidim sadržaje u metodičkom kutku.

  Potvrdite svoj status učitelja koristeći autentifikacijski sustav AAI@Edu.Hr ili nam se obratite na podrska@profil-klett.hr kako bismo vam dodijelili status nastavnika koji vam omogućuje pristup u metodički kutak.

 • Čuo sam / čula sam da ste svima omogućili besplatno preuzimanje priručnika za polaganje državne mature. Je li to istina i gdje ih mogu pronaći?

  Istina je. Priručnike za polaganje državne mature svi mogu pronaći i besplatno preuzeti na dnu stranice na sljedećoj poveznici: https://www.profil-klett.hr/ucenje-na-daljinu.

 • Kako mogu dobiti kodove za WIR izdanja ili starija izdanja vaših udžbenika?

  Kodove za WIR izdanja ili starija izdanja možete potražiti kod našeg stručnog predstavnika za vašu školu ili se obratiti našoj korisničkoj podršci na podrska@profil-klett.hr.

 • Kome se mogu obratiti za dodatna pitanja o sadržajima vaših udžbenika i radnih materijala?

  Možete se obratiti našem stručnom predstavniku za vašu školu ili našem uredništvu na adresu e-pošte urednistvo@profil-klett.hr.

 • Kako se prijaviti na webinar?

  Na sljedećoj poveznici možete pratiti najave naših novih webinara: https://www.profil-klett.hr/edukacije Na webinar koji vas zanima možete se prijaviti tako da kliknete na naslov webinara, a zatim pri dnu otvorene stranice kliknete „prijavi se na webinar“. Uoči početka webinara na istoj će vam se poveznici u donjem desnom kutu pojaviti mogućnost ulaska u webinarsku sobu. Kliknite na „webinar“ i pričekajte ulaz. Potvrda o sudjelovanju na webinaru trebala bi stići na vašu e-adresu u roku od 24 sata.

 • Na e-adresu nisam dobila/dobio potvrdu o sudjelovanju na webinaru. Kako doći do nje?

  Možete je samostalno preuzeti s naše mrežne stranice. Na poveznici u nastavku potražite webinar kojem ste prisustvovali i kliknite na njega. Unutar fotografije webinara vidjet ćete mogućnost da preuzmete svoju potvrdu. Ako je ne vidite, ljubazno vas molimo da nam se obratite na podrska@profil-klett.hr. Održani webinari: https://www.profil-klett.hr/edukacije

 • Nisam mogao/mogla prisustvovati webinaru. Može li se pogledati snimka i gdje?

  Snimke naših webinara mogu se besplatno pogledati na našoj mrežnoj stranici. Na poveznici u nastavku potražite webinar koji ste propustili i pogledajte snimku kad god vam to odgovara: https://www.profil-klett.hr/edukacije