BBC micro:bit | Profil Klett

BBC micro:bit

BBC micro:bit je malo računalo namijenjeno učenicima osnovnih škola koje im može pomoći naučiti kodirati.

Micro:bit ima mogućnost priključivanja različitih senzora te je zbog toga primjenjiv u različitim obrazovnim predmetima.

 

Kako koristiti aplikaciju?

Ova jednostavna aplikacija pomaže nastavnicima koji nemaju predznanja u programiranju da na jednostavan način koriste primjere za rad micro:bit računala i senzora za otkucaje srca.


 

Pomoću aplikacije  nastavnik programira micro:bit  već pripremljenim primjerima.

1. program (primjer 1): Na ekranu micro:bit računala se pojavljuje veliko srce kad senzor prepozna otkucaj.

2. program (primjer 2): Ekran na uređaju ima 25 lampica, svaki otkucaj srca uključuje jednu lampicu, nakon što su sve lampice uključene (nakon 25 otkucaja) na ekranu se ispisuje približan broj otkucaja u minuti.

3. program (primjer 3):  Ovaj primjer crta jednostavni EKG kako bi učenici bolje vizualno uočili otkucaje srca.

 

Kako koristiti aplikaciju?

Da bismo koristili aplikaciju, potrebno ju je prvo preuzeti i pohraniti na računalo. Aplikacija se nalazi u ZIP arhivi te ju je potrebno izdvojiti.  Otvorite mapu u koju ste izdvojili  sadržaj ZIP arhive i kliknite na
MicroOtkucaji.exe

 

Spajanje senzora

Senzor za otkucaje srca ima tri priključne žice. Koristeći krokodilke, lijevu žicu senzora spajamo na "GND", srednju na "3V", desnu na "0" na micro:bit računalu. Način spajanja možete vidjeti i na slici ispod.

 

Nakon što ste spojili senzor na micro:bit, priključite ga na računalo koristeći USB kabel. Ako uređaj priključujete prvi put, pričekajte da se instaliraju svi potrebni upravljački programi. Ova radnja se izvodi samo prvi put i traje desetak sekundi.

Senzor otkucaja srca pričvršćujemo na prst pomoću čičak trake kako je i prikazano na slici ispod. Traka ne smije biti stegnuta prejako kako nebi ometala protok krvi kroz prst, ali niti preslabo jer senzor neće uspješno očitati svaki otkucaj. Osoba kojoj mjerimo otkucaje treba sjediti i biti mirna, a ruku na kojoj je senzor neka opušteno ispruži na stol.

Kada je senzor na prstu, pokrenite aplikaciju i prenesite jedan od tri primjera na micro:bit klikom na „PRENESI“. Nakon što ste kliknuli „PRENESI“ pričekajte desetak sekundi da se micro:bit reprogramira. Ako senzor ne očitava pravilno otkucaje probajte ga ponovo pričvrstiti na prst, isključite micro:bit iz računala i nakon par trenutaka ponovo priključite.

Prva dva primjera mogu raditi bez računala jednom kad su prenesena na micro:bit, tj.micro:bit može biti spojen na bateriju kako bi ga učenici lakše prenosili. U trećem primjeru micro:bit mora biti povezan s računalom pomoću USB kabla i na računalo mora biti instaliran upravljački program. Upravljački program se instalira vrlo jednostavno i brzo i potrebno ga je instalirati samo jednom.

Da biste instalirali upravljački program, kliknite na EKG unutar glavnog prozora i nakon toga kliknite na „ovdje“ Pojaviti će se par prozora u svakom kliknite potvrdno, ok ili instaliraj.

Nakon što je upravljački program instaliran kliknite na  „Ponovo potraži uređaj“ i na „Kreni“.