repozitorij

POŠTIVANJE PRAVOPISNE NORME Pisanje velikoga i maloga početnog slova NASTAVNI LISTIĆ Priredila: Senija Badić, prof. iz Zagreba

Pročitavši ponuđeni tekstni predložak za samoprovjeru KRASAN JE SAMOBOR, učenici će ga urediti prema pravilima o pisanju velikoga i maloga početnog slova. Poštujući pravopisnu normu uz primjenu prethodnih znanja i vještina, osvješćivat će vrijednost poznavanja standardnoga hrvatskog jezika. Svoje pravopisne dvojbe svakako će provjeriti služeći se samostalno Hrvatskim pravopisom (Jozić, Željko i dr. 2013. Hrvatski pravopis. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Zagreb.) te mrežnom adresom pravopis.hr.

 

PRIJEDLOG ZA TERENSKU NASTAVU „Dan bez školskog zvona u Samoboru“ Pripremila: Senija Badić, prof. iz Zagreba

Provedite sa svojim učenicima integrirani dan bez školskog zvona. Gdje? U Samoboru. Kada? Možete i ljeti i zimi, s proljeća ili jeseni. On je privlačan u sva godišnja doba. Zašto baš Samobor? „Krasan je Samobor“, rekao je i veliki Matoš u svom putopisu. Osim bogate kulturne i prirodne baštine, Samobor je grad glazbe, stakla, sporta i fašnika. Kako? Pogledajte PPT prezentaciju terenske nastave učenika i profesora OŠ Jabukovac - Zagreb.

Martinstag

Jesen je i vrijeme kada obilježavamo blagdan svetog Martina koji slavimo 11. studenog. Dan je to koji posebno veseli najmlađe. Taj dan djeca sudjeluju u večernjoj povorci kroz svoje selo ili grad noseći u rukama lampione koje su prije izradili. U povorci često sudjeluje i jahač na konju zaogrnut crvenim plaštem, koji predstavlja samog svetog Martina. Prema legendi, Martin je podijelio svoj plašt sa siromahom kojeg je sreo na svom putu. Djeca pjevaju pjesme o svetom Martinu te se na kraju zaslade slatkim pecivom. U prilogu su radni listići od 5. do 8.

Martinstag ist heut'

Jesen je i vrijeme kada obilježavamo blagdan svetog Martina koji slavimo 11. studenog. Dan je to koji posebno veseli najmlađe. Taj dan djeca sudjeluju u večernjoj povorci kroz svoje selo ili grad noseći u rukama lampione koje su prije izradili. U povorci često sudjeluje i jahač na konju zaogrnut crvenim plaštem, koji predstavlja samog svetog Martina. Prema legendi, Martin je podijelio svoj plašt sa siromahom kojeg je sreo na svom putu. Djeca pjevaju pjesme o svetom Martinu te se na kraju zaslade slatkim pecivom. U prilogu su radni listići od 1. do 4.

Analiza kemijskog sastava i prehrambene vrijednosti namirnica u sendviču

Brza hrana (en. fast food) je gotova hrana koja se priprema i kupuje na kioscima. U brzu hranu ubraja se hamburger, topli sendvič, hot dog, brzo pripremljena piletina, pizze i sl. Ova
vrsta hrane osobito je popularna i omiljena kod djece i mladih ljudi.

 

Načinite jednostavne pokuse u ovom istraživačkom zadatku i ispitajte sadrži li  topli sendvič sve hranjive tvari neophodne za izgradnju i normalno funkcioniranje organizma.

 

Enzimsko posmeđivanje jabuka

Jeste li se ikada zapitali zašto oguljena jabuka na sobnoj temperaturi nakon nekog vremena potamni? Vjerojatno ste primijetili da se isto zbiva i s oguljenim krumpirom i bananom. Uzrok tih makroskopski opaženih pojava krije se u biokemijskim procesima koji se zbivaju na staničnoj razini.

Oktoberfest

Svake godine točno u podne gradonačelnik Münchena izgovara frazu „O’zapft is!“ čime započinje najveća fešta na svijetu.
Tako je i ove godine, 22. 9. 2018., svečano otvoren 185. Oktoberfest.

Za bolje uživljavanje u atmosferu Oktoberfesta, upoznavanje s rječnikom, zanimljivostima i poviješću, zavirite u našu priču o ovom najposjećenijem festivalu.

Uzgoji svoj ručak

Isplanirajte sa svojim učenicima projekt uzgoja nekih vrsta voća i/ ili povrća u školskom vrtu ili unutar učionice.
Na primjeru dobre prakse, izvedite uspješan projekt u cilju očuvanja prirodnih resursa.

Otkud dolazi moj hamburger?

Učenici će na zabavan, edukativan i jednostavan način saznati od kuda potječu namirnice koje čine hamburger.

Na taj način saznat će i važne informacije o potrošnji energije za proizvodnju hrane, njenom transportu i kako to utječe na naš planet. 

Nove spoznaje mogu ih potaknuti na razmišljanje o njihovom doprinosu u očuvanju prirodnih resursa.