Blagdanski običaji i tradicije – kako aktualizirati nastavu na najbolji mogući način? | Profil Klett

29. ožujak 2021.

Blagdanski običaji i tradicije – kako aktualizirati nastavu na najbolji mogući način?

avatar
Autor: Profil Klett Centar stranih jezika

Proslava blagdana usko je povezana s običajima i tradicijama u različitim zemljama te naravno i kulturom pojedinog naroda. Obilježavanje blagdana i blagdanskih tradicija stoga su od posebne važnosti u nastavi stranih jezika jer se na taj način učenik najlakše može upoznati s običajima i ritualima zemlje čiji jezik uči. Štoviše, s obzirom na to da se lagano i jednostavno može napraviti usporedba s hrvatskim običajima, ove teme vrlo su korisne za širenje vokabulara i opće kulture te pokrivanje međukulturnih i međupredmetnih tema.

Naravno, to vrijedi i za niže i više razrede osnovne škole, uz prilagodbu tema učeničkom uzrastu. Također se navedene teme mogu na vrlo zanimljiv način obraditi i na srednjoškolskoj razini.  Upoznavanje različitih običaja i kultura na ovaj način može biti posebno motivirajuće za učenike, koje možete voditi kroz različite aktivnosti poput projekta snimanja dokumentarnog filma ili pak planiranja vodiča na nekom putovanju.
Šarene pisanice, Uskršnji zečić i uskršnje poslastice svima su poznati, no, diljem svijeta naići ćemo i na manje poznate i pomalo uvrnute uskršnje običaje i tradicije.

 

U Britaniji plešu Maypole dance, plešući s raznobojnim vrpcama oko stupa, isprepliću vrpce na stup, i jedu poznate hot cross buns, njihovo tradicionalno pecivo. Tradicija potrage za pisanicama, poznati egg hunt, potječe upravo iz Britanije. Uskršnji zečić sakrije pisanice, a djeca ih posvuda traže i sakupljaju.

 

Nijemci, primjerice, pisanicama krase Ostereierbaum, na drvce u prirodi vješaju pisanice i tako ukrašeno drvce stoji u šumi , i pale krijesove – Das Osterfeuer – koji simboliziraju kraj zime i dolazak proljeća. A, sam Uskršnji zečić potječe iz starih njemačkih predaja o odbjegloj kneginji koja se skrivala u malom selu. Kao zahvalu poklonila je selu kokoši, a seljani su jaja povezali s zečevima i proljećem. 

U Italiji je Uskrs vrlo religiozni blagdan popraćen procesijama i povorkama. Pomalo neobična tradicija u Firenci je Scoppio del Carro. Na sam Uskrs, u nedjelju, starinska kola, napunjena s puno pirotehničkih sredstava, vuku se kroz grad i zapale. Velika eksplozija u centru grada privlači zainteresirane i znatiželjne građane i turiste. Ovaj običaj potječe iz doba Križarskih ratova u kojima su sudjelovale mnoge plemićke obitelji iz Firence i hrabro se borile za kršćanstvo.

 

Francuska je poznata po uskršnjim zvonima i čokoladnim uskršnjim jajima. Španjolci imaju šarene povorke, uskršnju glazbu i, kako mi imamo pincu, tako oni imaju posebne uskršnje poslastice, poznate Torrijas, vrlo slatki spužvasti kolač.

Engleski jezik

Ako predajete engleski jezik u nižim razredima osnovne, odlična ideja je organizirati egg hunt. Pri toj zanimljivoj aktivnosti, učenici će se rastrčati u potrazi za „skrivenim pisanicama“ koje ujedno mogu biti nove riječi koje ćete obrađivati na tom nastavnom satu. Tako će se učenici, dok uče nove riječi, zabavljati ukrašavanjem svojih uskršnjih košarica.

Nastavne materijale i listiće za navedene aktivnosti za osnovnu školu možete pronaći ovdje.

Učenicima u srednjoj školi zanimljive su tradicije o blagdanu i, primjerice, povijest o Fabergéovom jajetu. Lesson plan i handoute za srednju školu pronaći ćete ovdje.

 

Njemački jezik

Osnovnoškolci u nižim razredima vole izrađivati stvari. Kreativne radionice savršen su način da s jedne strane zabavite učenike, obradite nove riječi i ujedno ispunite međupredmetne ishode za likovnu umjetnost.

Nastavne materijale i listiće za niže razrede možete pronaći ovdje.

Uskršnji običaji, simboli i njihovo značenje te usporedba s našim običajima teme su za više razrede osnovne škole te za srednju školu. Uskršnji lova na jaja, simbolika Uskršnjeg zeca i koje običaje imamo mi – ovim temama možete savršeno ispuniti ishode međukulturnih tema.

Nastavne listiće i materijale za više razrede osnovne škole pronaći ćete ovdje.

Tekst i radne listove za srednju školu pronaći ćete ovdje.

 

Španjolski jezik

Španjolci vole poslastice – za sve blagdane. Najslađe je obraditi gramatiku i vokabular vezan za blagdane i uz to nešto skuhati. Torrijas se jedu za vrijeme korizme, jako slatki, spužvasti kolač koji izgledom podsjeća na meso koje se ne jede za korizme. Recept i zadatke za izradu Torrijas pronaći ćete ovdje.

 

Talijanski jezik

S osnovnoškolcima u nižim razredima izradite dekorativna uskrsna jaja na štapićima! Preuzmite zadatke ovdje.

 

Francuski jezik

S učenicima nižih razreda osnovne izradite Uskršnjeg zečića od plastičnih žlica. Materijale preuzmite ovdje.