Čarobnice, radosnice – taktilne slikovnice | Profil Klett

05. srpanj 2024.

Čarobnice, radosnice – taktilne slikovnice

avatar
Autor:

Autorice teksta: Marija Vlahusin i Mirjana Novak

 

Djeca su maštovita. Vole slušati priče i gledati kako su oslikane. Priče u slikama potiču djecu na kreativnost i razvijaju njihovu maštovitost. Projektom taktilnih slikovnica priče u slikama približili smo učenicima s teškoćama. 

Projekt je proveden na izvanučioničkoj nastavi tijekom cijele školske godine. Široke mogućnosti uporabe te dugoročnu korist taktilne slikovnice prepoznalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih koje je osiguralo financijsku podršku provedbi projekta.

 

Početak projekta obilježilo je učenje o taktilnoj slikovnici. Pedagoginja Muzeja i galerija Konavle, Petra Kralj Fox, dala je svoj doprinos projektu i učenicima pokazala kako pravilno napraviti taktilnu slikovnicu. Tijekom rada pratila je i usmjeravala učenike u njihovom kreativnom stvaralaštvu.

 

Taktilna slikovnica odgaja dijete i pomaže mu svladati teškoće s kojima se susreće. Sadržaji predstavljeni u taktilnoj slikovnici bliski su djeci. Omogućuju im lakše razumijevanje sadržaja, usredotočuju ih te im pomažu u usvajanju brojnih vještina. Taktilna slikovnica spaja učenje i igru, nove spoznaje i stečena iskustva te potiče osnaživanje emocionalno-socijalnih kompetencija.

 

Ovaj je projekt posvećen razvoju kvalitetnih i kreativnih ideja učenika te poticanju aktivnog sudjelovanja u školi i lokalnoj zajednici. Upoznavanjem svijeta kroz taktilne slikovnice potičemo učenike s teškoćama na bolje razumijevanje svijeta oko sebe. Osnažujemo i roditelje u razumijevanju i prepoznavanju izazova s kojima se njihova djeca susreću.

 

Dan uoči javnoga predstavljanja učeničkoga rada održali smo taktilno-senzorski dan za sve razrede naše smjene. Kroz pet provedenih zabavnih igara učenici su istraživali svojstva, oblik i namjenu stvari oko sebe. Kroz igru su upoznali vještine potrebne za život, osmišljavali igre sa stvarima koje su svakodnevno oko nas, slagali slagalice i još mnogo toga.

1. Primjer igre
2. Primjer igre
3. Primjer igre

Na kraju školske godine organizirali smo javno predstavljanje našega rada školskoj i lokalnoj zajednici. Po dvije taktilne slikovnice poklonili smo mlađoj vrtićkoj skupini Svrdonice iz Dječjeg vrtića Konavle i korisnicima programa udruge Poseban prijatelji iz Dubrovnika, a dvije su obogatile našu školsku knjižnicu.

 

Ovaj je projekt poticaj osvješćivanju lokalne zajednice i ostvarivanju senzibiliteta za probleme s kojima se suočavaju djeca s teškoćama. Svi su dionici obrazovnog procesa važni u odrastanju učenika s teškoćama u ravnopravne sudionike zajednice.

Galerija: