12. veljača 2018.

Darwinov dan

avatar
Autor: Ivana Mareković

U Engleskoj je 12. veljače 1809. rođen slavni znanstvenik i prirodoslovac Charles Darwin. Njemu u čast svake se godine na njegov rođendan slavi Darwinov dan. Time se odaje i priznanje znanosti, čijim se promicanjem u društvu želi što više zainteresirati djecu i mlade. Cilj obilježavanja je i što većem broju ljudi približiti razumijevanje biološke evolucije te podsjetiti koliko je znanstveno obrazovanje bitno za shvaćanje prirode i organizama koji su njezina sastavnica.

Proslave se organiziraju još od Darwinove smrti 1882. godine. U početku su se organizirale u Downeu, predgrađu Londona, u kući u kojoj je Charles živio s obitelji od 1842. do 1896. godine. Već 1909. godine, na proslavi u Cambridgeu, u njegovu se čast okupilo više od 400 znanstvenika i dužnosnika iz 167 država. Danas se Darwinov dan obilježava širom svijeta, na različite načine: svečanim večerama, radionicama, simpozijima, predavanjima, debatama, natjecanjima, koncertima, poetskim večerama, predstavama, muzejskim izložbama, edukativnim putovanjima, izletima u prirodu, itd.

Posebno su zanimljive proslave održane u Kanadi 1972., 1974. i 1989. godine, nazvane „koljenske fešte“, na kojima su organizatori nastojali poslužiti hranu iz što više različitih taksonomskih koljena.

 

Darwinovo istraživanje

Darwinova teorija evolucije jedna je od najpoznatijih teorija ikada, a Darwin ju je postavio  promatrajući i proučavajući životinje otočja Galapagos. Na znanstveno putovanje koje mu je donijelo slavu uputio se nakon završenog studija na Cambridgeu 1831. godine, kada se s grupom prirodoslovaca ukrcao na brod HMS Beagle. Darwin je na tom putovanju imao priliku promatrati geološke formacije koje su pronađene na različitim kontinentima i otocima Galapagosa, kao i velik broj fosila i organizama. Proučavajući prirodu spoznao je da su biljne i životinjske vrste evoluirale tijekom vremena iz zajedničkih roditeljskih stanica kroz nekoliko milijardi godina. Darwin je oplovio svijet promatrajući i crtajući različite vrste kako bi dokazao svoju teoriju. Zaključci njegovih istraživanja objavljeni su 1859. godine u djelu

„O porijeklu vrsta“.

 

Darwinovo istraživanje o porijeklu vrsta posebno je vidljivo u proučavanju brojnih vrsta zeba na otočju Galapgos.