Djevojčice u STEM-u | Profil Klett

19. veljača 2020.

Djevojčice u STEM-u

Autor: Uredništvo STEM područja

 

 

 

Poštovani!

Čast nam je pozvati vas da se sa svojim učenicama pridružite našem projektu Djevojčice u STEM-u. Projekt je nastao sa željom da kod  djevojčica sedmih i osmih razreda probudimo ili produbimo ljubav prema matematici i prirodnim znanostima, ali i da razvijamo kompetencije 21. stoljeća kao što su suradnja, kritičko mišljenje, kreativnost i komunikacija. 

 

1. KOLO – NATJECANJE U ZNANJU
Natjecanje će se održati 9. ožujka u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena. Sastoji se od 20 zadataka, po pet iz svakoga navedenog predmeta. U natjecanju sudjeluje četveročlana ženska ekipa učenica sedmih i osmih razreda. Natjecanje se odvija u vašoj školi, a rješenja se unose u online obrazac koji se šalje organizatoru. Zadatci su isključivo logički, iz školskoga gradiva primjerenog dobi.

 

 

2. KOLO – MINI ISTRAŽIVAČKI PROJEKT
Učenice provode mini istraživački projekt kao ekipa slijedeći etape istraživačkog rada, na temu prema vlastitom izboru. Svaka ekipa bira jednu temu, a nakon provedenog istraživanja izrađuje digitalni plakat u alatu prema izboru te ga do 10. travnja šalje organizatoru. Svi plakati bit će izloženi od 20. do 25. travnja u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin u povodu Festivala znanosti. Najbolji radovi bit će nagrađeni 23. travnja, kada obilježavamo Međunarodni dan djevojčica u ICT-u.

 

 

Pojedina ekipa može sudjelovati samo u jednom ili u oba kola, a broj ekipa iz jedne škole nije ograničen. Detaljne propozicije natjecanja bit će  poslane školskom koordinatoru po zaprimljenoj prijavi.

 

Veselimo se vašim prijavama!

 

Rok za prijavu: 1. ožujka 2020.

 

Prijave na poveznici:
http://bit.ly/2SbWAg1

 

 

Aktivnosti u okviru projekta:

  1. 11. 2. 2020. Obilježiti Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Više o Međunarodnom danu žena i djevojaka u znanosti: https://www.unwomen.org/en/news/in-focus/international-day-of-women-and-girls-in-science
  2. Tijekom veljače osmisliti intedisciplinarne zadatke za online natjecanje djevojčica 7. i 8. razreda te osmisliti anketu o motiviranosti djevojčica za STEM područje koja bi se provela prije samog natjecanja. Također potaknuti djevojčice da osmisle samostalno interdisciplinarno istraživanje, koje će provesti do polovice travnja, a rezultate istraživanja prezentirati plakatom (digitalni plakat).
  3. 1. 3. rok za prijavu ekipa
  4. 9. 3. U povodu Međunarodnog dana žena provelo bi se online natjecanje učenica 7. i 8. razreda iz područja biologije, kemije, metematike i fizike koristeći se digitalnim alatima. Natjecanje bi bilo ekipno, svaka ekipa sastojala bi se od djevojčica kombiniranih iz 7. i 8. razreda, u omjeru prema izboru. 
  5. Za vrijeme trajanja Festivala znanosti motivirati učenice da svoja istraživanja prezentiraju u svojim školama ili gradovima, a najbolji plakati bit će nagrađeni. 
  6. Na kraju projekta moguće je još jednom anketirati učenice da se provjeri jesu li navedene aktivnosti povećale njihov interes za STEM područje.
  7. Cjelokupni projekt može se prijaviti na http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdc20
  8. Rezultate projekta moguće je prezentirati na stručnim aktivima, Državnim konferencijama ili CUC-u.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

CARNET-ova korisnička konferencija – CUC 2018.

Dvadeseta po redu CARNET-ova korisnička konferencija, popularni CUC, koja je ove godine održana u Konvencijskom centru Šibenik od 21. do 23. studenoga, okupila je više od tisuću  CARNET-ovih korisnika i suradnika. Među njima su bili nastavnici u osnovnim i srednjim školama, CARNET sistem inženjeri i koordinatori, članovi znanstveno-istraživačke zajednice te informatički stručnjaci i gospodarstvenici iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

2019. godina – godina Periodnog sustava elemenata

Ove se godine navršava 150 godina od otkrića Periodnog sustava elemenata, stoga je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2019. godinu Godinom Periodnog sustava elemenata. Da bismo i mi podsjetili na važnost toga otkrića, ukratko ćemo se osvrnuti na znanstvenike koji su pokušavali svrstati kemijske elemente nekim suvislim redom kao i na tablicu periodnog sustava koja je jedno od najvažnijih pomagala pri proučavanju kemije. 
 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja