Predstavljamo SonS projekte | Profil Klett

WEBINAR

Predstavljamo SonS projekte

Predavač: Olivera Tadić, dipl. ing. kemijske tehnologije, Biljana Stipetić, magistra edukacije matematike, Marina Jurašić, magistra edukacije biologije i kemije, Valentina Blašković, magistra primarnog obrazovanja s modulom Informatika Četvrtak 15. 02. 2024.18:00 WEBINAR
Ocijeni: 
5
Prosjek: 5 (3 votes)

Science on Stage festival okuplja stručnjake, edukatore i zaljubljenike u znanost s ciljem dijeljenja inovativnih pristupa u podučavanju znanosti. U nekoliko webinara predstavit ćemo vam nagrađene projekte od strane stručnoga ocjenjivačkoga vijeća sa 1. festivala Science on Stage Hrvatska održanoga u prosincu 2023. godine u Zagrebu.

 

Seriju webinara otvaramo prezentacijom prvih dvaju projekata koji će predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom festivalu u gradu Turku u Finskoj:

 

  • "Izrada „Ozon detektora“ u školskom laboratoriju" autorice Olivera Tadić (kategorija: Jeftini pokusi u STEM obrazovanju)
  • "Ogulin - grad bajke i STEM-a" autorica Marina Jurašić, Biljana Stipetić i Valentina Blašković (kategorija: STEM za najmlađe)

 

 

Izrada „Ozon detektora” u školskom laboratoriju

 

Kratki opis projekta:

 

Priča o dva ozona – jednom plinu s dva vrlo različita utjecaja na ljude i okoliš, motivirala je nastavnicu Oliveru Tadić da osmisli projekt koji, uz minimalna sredstva, omogućuje da se u svakoj školi može pripraviti „ozon detektor” za praćenje koncentracije prizemnog, tj. „lošeg“ ozona.

Projektom se učenicima omogućuje istraživački pristup te shvaćanje važnosti poznavanja kvalitete zraka koja je danas problem globalnih razmjera. Usporedbom prikupljenih podataka mjerenja koncentracije troposferskoga ozona koji ugrožava ljudsko zdravlje, usjeve i ekosustave s podacima koje objavljuje NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ISTARSKE ŽUPANIJE učenike se osvještava o važnosti metode mjerenja i prikupljanja podataka kao i o određenim odstupanjima.

 

Ogulin – grad bajke i STEM-a"

 

Kratki opis projekta:

 

"Ogulin – grad bajke i STEM-a" interdisciplinarni je projekt prilagođen uzrastu učenika od 6 do 12 godina koji ne zahtjeva velika sredstva za provedbu i moguće ga je provesti baš u svakoj učionici. U sklopu projekta učenici se bave matematikom na način da istražuju osnove kriptografije ovisno o uzrastu služeći se Cezarovom šifrom, Pigpen šifrom itd. Učenike se upoznaje i s tehnikama pogađanja brojeva, s nevidljivim pismom te ih se uvodi i u svijet kemije. Kroz projekt učenici će se upoznati i s digitalnim alatima pomoću kojih će lakše šifrirati i dešifrirati tekst te dodatno ovladati vještinama iz područja informatike. Učenici kroz projekt i istraživački dio projekta razvijaju logičko zaključivanje, suradničko učenje te komunikacijske vještine. Sam projekt moguće je provesti (u cijelosti ili samo dijelove) i na drugim predmetima kao motivaciju za sadržaje koji se obrađuju ili za dodatno uvježbavanje sadržaja kao npr. abecede, zbrajanja brojeva itd.

 

Snimku webinara možete pogledati ovdje.

avatar
Olivera Tadić, dipl. ing. kemijske tehnologije
Olivera Tadić predaje u Srednjoj školi Mate Blažina u Labinu te u zvanju prof. savjetnika postiže izvrsne rezultate s učenicima na natjecanjima i projektima. Voditeljica je Međužupanijskog stručnog vijeća GLOBE programa, član Državnog povjerenstva GLOBE-a i međunarodni sudac na GLOBE International Virtual Science Symposium. Dobitnica je raznih nagrada za izvrstan rad u području obrazovanja poput Priznanja za obrazovanje za klimatsku budućnost, Najuspješnijeg obrazovnog djelatnika MZO-a 2021., 2022.,2023. te Green prix 2022. priznanja za projekt Škola za okoliš.
avatar
Biljana Stipetić, magistra edukacije matematike
Biljana Stipetić rođena je 12. svibnja 1990. godine u Ogulinu. Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistre edukacije matematike. Radi kao učiteljica Matematike u Prvoj osnovnoj školi Ogulin, a u listopadu 2023. godine napredovala je u zvanje mentora. Primarno područje interesa joj je popularizacija matematike te u tu svrhu sudjeluje u mnogim projektima u školi, ali i u EU projektima poput STEM bajka kao voditelj radionica iz područja matematike. Sudjelovala je u radu mentorskog tima „Škole za život“ te snimala video lekcije – Škola za život. Dio je velike zajednice inovativnih nastavnika MIE stručnjaka za generaciju 2022./2023. te 2023./2024. Aktivno sudjeluje u projektima kao što su Dabar, Večer matematike, Festival znanosti, Sudoku natjecanje itd, ali i na raznim domaćim i međunarodnim konferencijama. Jedan je od organizatora projekta Djevojčice u STEM-u u kojem je dosada sudjelovalo preko 1500 učenica.
avatar
Marina Jurašić, magistra edukacije biologije i kemije
Marina Jurašić rođena je u Ogulinu 1985. godine. Diplomirala je na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje profesora biologije i kemije. Zaposlena je kao učitelj biologije i kemije u Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu. Svoju ljubav prema STEM području nastoji prenijeti učenicima putem raznih neformalnih edukacija i projekata. Pokretač je i koordinator Festivala znanosti za područje Ogulina, gdje od 2015. redovno drži radionice za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. Radila je kao voditeljica radionica iz kemije na projektima za nadarene učenike KARaddar i STEM Bajka, održavala radionice u Prezentacijskom centru pitke vode te vodila radionice u Centru za posjetitelje u PP Žumberak - Samoborsko gorje.
avatar
Valentina Blašković, magistra primarnog obrazovanja s modulom Informatika
Valentina Blašković rođena je 4. veljače 1987. u Ogulinu. Diplomirala je 2011. godine na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja s modulom Informatika. Trenutno radi kao učiteljica Informatike u Prvoj osnovnoj školi Ogulin. Potpredsjednica i voditeljica je programa i radionica Robotike u Društvu pedagoga tehničke kulture Ogulin, kao i volonter u EU projektu STEM bajka. Radila je kao član povjerenstva za prosudbu udžbenika i radnih bilježnice za predmet Informatika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u tri navrata. Dobitnica je nagrade od strane Ministarstva za najbolji digitalni obrazovni sadržaj, među 100 izabranih u prosincu 2018., te je dobitnica nagrade MZO za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika svih pet godina. Sudjelovala je u izradi inovativnih metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu, te je snimala video lekcije – Škola za život i i-nastava od strane MZO-a. 2020. godine dobila je Godišnju nagradu Hrvatskog Robotičkog Saveza za edukaciju u robotici, odnosno izuzetan prinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja na području robotike u 2019. Dobitnica je godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020.godinu za doprinos razvitku i unaprjeđenju tehničkog odgoja i obrazovanja djece i mladih, te popularizaciju tehničke kulture u udrugama tehničke kulture. U svibnju 2021. napredovala je u zvanje učitelj mentor, a u rujnu postala je dio velike zajednice inovativnih nastavnika MIE stručnjaka iz cijelog svijeta kao MIE expert za generaciju 2021./2022. i 2022./2023. U svibnju 2022. dodijeljena joj je Državna nagrada za tehničku kulturu – Faust Vrančić.