Escape classroom – Uskršnja potraga za zlatnim jajetom | Profil Klett

27. ožujak 2024.

Escape classroom – Uskršnja potraga za zlatnim jajetom

Autor: Maja Križman Roškar

Uoči Uskrsa na satu likovne kulture učenici osmog razreda OŠ Kardinal Alojzije Stepinac iz Krašića pripremaju se za uskršnje blagdane uz zabavnu istraživačku igru Escape classroom –  Uskršnja potraga za zlatnim jajetom.

Učenici su dobili zadatak pronaći nestalo zlatno jaje ruske carice Marije Fjodorovne Romanov u koju se prerušila učiteljica likovne kulture Martina Štengl Šoić.

Rješavajući zadatke u učionici, učenici su pronalazili šifre za otključavanje lokota škrinjica koje su ih dovele do pronalaska nestalog zlatnog Fabergeova jajeta.

Krećući se kroz 14 postaja sa zadacima učili su o Uskršnjim običajima, upoznali i usporedili veličine jaja različitih životinja, naučili o nastanku Fabergeovih jaja, o najvećim izrađenim pisanicama na svijetu i u Hrvatskoj, o najstarijoj pisanici u Europi pronađenoj u Gudovcu kod Bjelovara, o povijesti nastanka čokoladnih jaja te priči o uskršnjem zecu.

Tražili su izgubljene pisanice po učionici, ali su imali i zadatak obojiti pisanice kojima su kasnije ukrasili školu. Zadaci su uključivali i analize slika religijskih tema Leonarda da Vincija Posljednja večera, Petera Paula Rubensa Podizanje križa i Skidanje s križa te Matthiasa Grünewalda Uskrsnuće Kristovo.

Osmašima je bilo zanimljivo učiti o novim sadržajima na drukčiji način kroz istraživačku igru. Naučili su mnoge zanimljivosti. Doznali su da je najveće jaje na svijetu imala izumrla ptica-slon s Madagaskara, dok je danas najveće nojevo jaje, a najmanje ono bumbarskog kolibrića veličine do sedam milimetara. Mužjaci emua i kivija sjede na jajima sve dok se ne izlegu ptići. Jaja kivija prilično su velika, njihova veličina doseže do 135 milimetara duljine, a masa do 500 grama što čini oko četvrtine mase ženke. Jedini muzej na svijetu posvećen pisanicama nalazi se u ukrajinskom gradu Kolomyji. Pitate li se gdje je pronađena najstarija pisanica u Europi, iznenadit će vas činjenica da je pronađena u mjestu Gudovcu pokraj Bjelovara, a nastala je u prvoj polovici 15. stoljeća za vrijeme vladavine hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina. Dokaz je to da se tradicija oslikavanja pisanica u Hrvatskoj njeguje 600 godina. Također, u 15. stoljeću pronađena je pisanica u Ukrajini u mjestu Lavovu pa se obje smatraju najstarijim pisanicama.

Za uspješno riješenu potragu, učenici su bili nagrađeni čokoladnim jajima koje su pronašli u posljednjoj škrinjici.

Nabavu materijala za igru Escape classroom omogućio nam je Profil Klett. Bez njihove pomoći igra ne bi bila toliko zanimljiva i ispunjena sadržajima.

Autorica članka: Martina Štengl Šoić

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Stvaranje ili devastiranje

U gradovima primjećujemo sve više grafita, zidnih slika poznatih i manje poznatih umjetnika. Street art ili ulična umjetnost vrsta je umjetnosti koja je dostupna svakom čovjeku. Zidove starih zgrada koje su često u visokoj fazi propadanja umjetnici barem na neko vrijeme obnove i tako svim građanima omogućavaju uživanje u umjetnosti.

„Riznica dječjega stvaralaštva“ – retrospektivna izložba likovno-pedagoškoga djelovanja Dijane Nazor Čorda

„Riznica dječjega stvaralaštva“ je retrospektivna izložba likovno-pedagoškoga djelovanja Dijane Nazor Čorda – donacija Hrvatskome školskom muzeju“ nastala u organizaciji Hrvatskoga školskog muzeja, a realizirana u partnerstvu s Etnografskim muzejom iz Zagreba u čijim je prostorima posjetitelji mogu vidjeti od 1. do 31. listopada 2020.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja