Fizika na daljinu | Profil Klett

22. travanj 2020.

Fizika na daljinu

Autor: Uredništvo STEM područja

Nastava na daljinu iznenadila je učitelje i učenike i potpuno im promijenila svakodnevicu. Međutim, iznjedrila je i mnoga hvalevrijedna rješenja obrade novoga sadržaja, kreiranja materijala u raznolikim digitalnim alatima te inovativne načine vrednovanja.

 

Jedno od iznimnih rješenja svakako je i projekt stručnoga, vrijednog i kreativnog učitelja fizike Željana Kutleše, našega cijenjenog suradnika, koji je svoj perspektivni projekt pokrenuo mnogo prije nego što je nastava na daljinu unijela korjenite promjene u održavanje nastave fizike. 

Fizika na daljinu

 

Pokus je, kao neizostavni dio istraživačke nastave fizike, polazište dobroga razumijevanja fizikalnih pojava. Zbog toga je učitelj Željan Kutleša pokrenuo dva YouTube kanala s videozapisima izvođenja pokusa:

 

F1Z1

 

MINUTA FIZIKE 

 

Na oba kanala nalazi se ukupno više od 250 videozapisa koje je učitelj Kutleša sam osmislio, pripremio potreban pribor, snimio postupak izvođenja pokusa te nakon toga snimljeno pripremio za objavu.

 

Cilj je ovoga poticajnog, iskustvenog i opsežnog projekta približiti pokuse kao metodu učenicima te ih učiniti znatno dostupnijima.

Pokusi na daljinu

 

U vrijeme nastave na daljinu važnost videozapisa izvođenja pokusa izrazito je porasla jer su oni učiteljima i učenicima nadohvat ruke.

Učenici uz gledanje videozapisa mogu pokazati svoje sposobnosti predviđanja rezultata, opažanja tijeka pokusa te tumačenja dobivenih podataka ili pojava, kao što bi to činili u učionici.

Pribor koji je korišten u videozapisima najčešće se odnosi na predmete koji su prisutni u kućanstvima ili su dio učeničkih pribora za istraživačku nastavu fizike, što učenicima omogućava samostalno izvođenje pokusa kod kuće.

Ako ipak nemaju tu mogućnost, učenici mogu opažanjem snimljenih pokusa tumačiti fizikalne pojave i donositi potrebne zaključke.

 

 

 

Zasigurno ste se kao učiteljice i učitelji fizike zatekli u situaciji da biste rado sa svojim učenicima s pomoću pokusa obradili sadržaje fizike u sedmome i osmome razredu osnovne škole, čak i u doba učenja na daljinu, a navedeni kanali s brojnim videozapisima u tome će vam uvelike pomoći.

 

Proslijedite odabrani videozapis svojim učenicima i pokrenite istraživačku i iskustvenu nastavu fizike poput one u svojim učionicama!

 

Fizika 7 (primjeri videozapisa tema vezanih uz strukturu tvari i unutarnju energiju):

 

Fizika 8 (primjeri videozapisa tema vezanih uz svjetlost):

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja