Gravirani ukrasi | Profil Klett

14. prosinac 2017.

Gravirani ukrasi

Autor: Abel Brčić

Kada je vrijeme ukrašavanja, učenici Osnovne škole Petra Kanavelića u Korčuli ne miruju. Ovih dana vođeni svojim mentorom likovne kulture Abelom Brčićem, sedmaši su likovni problem ravnoteže i ritma u kompoziciji korisno primijenili za blagdansko ukrašavanje škole.

Aluminijska folija i pribor za rad

Dugo iščekivanu kvalitetnu aluminijsku foliju ove su je godine s novim mapama Profil Kletta i dočekali. Upravo ta nova kvalitetna aluminijska folija koja je s jedne strane zlatne, a s druge srebrne boje pružila je mogućnost da se učenici vrlo maštovito izraze.

Potreban pribor za rad je (potrošena) kemijska olovka, tuš, kist, krpica, ljepilo, zaštita za klupe, škare i papir za podlogu.

Dizajn kuglice

Osmišljavajući dizajn za ukrašavanje kuglice – balona kojim se ukrašavaju prostori u blagdanskom ozračju, činilo nam se zgodnim da upravo boju metala alu–folije upotrijebimo za ovaj rad. Učenici su ucrtavali (urezivali) gravure u foliju, a pri radu vodili računa o ravnoteži i ritmu u kompoziciji. Cilj je bio da se koristi što više vrsta ritmova, a također i raznim elementima, crtama, točkama, gušćim i rjeđim rasterom linija poigrati se u stvaranju i građenju ravnoteže u kompoziciji.

Faze rada

Slikom smo dočarali faze rada, koje nisu nepoznate, ali vrijedi ih priložiti radi prezentacije onima koji se tek upuštaju u slične pokušaje. Mogućnost da odaberu žele li rad na zlatnoj ili srebrnoj strani folije prepustio sam odabiru učenika. Nakon što su uradili gravure, slijedilo je premazivanje tušem, a nakon kraćeg sušenje tuša, koji je poslužio da ostane u kanalima gravure, pobrisali su ostatak krpicom. Još malo aranžiranja kada se alu–folija, tj. gravura zalijepi na podlogu, a rezultat je lijep, zanimljiv i nadasve originalan blagdanski ukras, odnosno likovni uradak. Korelaciju nije teško prepoznati u matematici, geografiji i glazbenoj kulturi.

Ostale radove pogledajte u fotograleriji.

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

5 likovnih ideja za početak školske godine

Izbjegnite napetost početka nove školske godine i prepustite se zajedno sa svojom djecom kreativnom izražavanju. Donosimo pet likovnih ideja za početak školske godine, a djela koja nastaju mogu poslužiti kao ukras za učionicu, dar za kolegu iz razreda ili prijatelja.

 

Nove likovne mape osiguravaju ostvarenje punog potencijala vašeg djeteta - u školi i kod kuće!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor