23. rujan 2016.

Iz ružičastog u crno

avatar
Autor: Mila Kokotović

Svoju ste mezimicu ostavili na brizi baki ili drugim rođacima početkom praznika, a kad ste dočekali dugo očekivani godišnji odmor i pridružili joj se na moru, šok…

 

Ostavljenu razigranu djevojčicu koja je obožavala ružičaste haljine zamijenio je neki čudni stvor sav u crnim tonovima. Nevješto nanesenu crnu maskaru i crni ruž na usnama još bi nekako i preživjeli, ali bezrazložni prkos i preispitivanje svake vaše riječi već vam teže pada.

 

Čestitamo! Vaše je dijete postalo mlada žena. 

U prirodi je svakog razumnog čovjeka, pogotovo u etapi odrastanja, samostalno upijanje informacija o svijetu i kritičko promišljanje o postupcima okoline i bližnjih. Budimo sretni ako ta naša najdraža mala bića misle svojom glavom. Naravno, to je razdoblje puno izazovnih trenutaka. Svakako moramo zadržati autoritet i povjerenje naše djece. Bliskost mora opstati, jer se udaljavanjem povećava opasnost da nećemo prepoznati trenutak u kojem trebamo pomoći djetetu. Nikako ne treba biti „žandar“, ali odgovornost i polaganje računa svakako su neophodni.

 

 „Ti si glupa!“ Nemojte dopustiti tu rečenicu. Postavite granice i jasno stavite do znanja tko je roditelj, a tko dijete. Durenje i ljutnja će proći, prkos oslabjeti, kolutanje očima bit će sve rjeđe, no samo ako našoj djeci ostanemo roditelji. Upamtite, mi im nismo prijatelji. Naravno, moramo im biti i to, ali primarno smo im roditelji.

 

Prisjetimo se naših ludih godina i svih naših zbunjenih i bedastih postupaka. Pronađimo humor u odrastanju naše djece i pokušajmo smanjiti ljutnju na najmanju moguću mjeru. Budimo uz njih i pomozimo im da odrastu u samostalne, odgovorne i brižne ljude.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

22. ožujka - Svjetski dan voda

Učenike u školama još od prvog razreda učitelji potiču na štednju vode te im nastoje osvijestiti odgovornost prema zaštiti i očuvanju vode na Zemlji. Mnoge takve aktivnosti u školama posebno se organiziraju sredinom ožujka kada se službeno obilježava Svjetski dan voda.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Danijela Janda Abbaci, Ksenija Ćosić, Nada Hižak, Edita Sudar
udzbenik
Olga Swerlowa
udzbenik
Nina Rezo, (Daška Domljan)
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege