Kako pomoći djeci da prebrode krizna i traumatska iskustva? | Profil Klett

21. travanj 2020.

Kako pomoći djeci da prebrode krizna i traumatska iskustva?

avatar
Autor: Barbara Zlatar

Prošlotjedni uspjeh webinara s temom psihološke podrške nastavnicima i roditeljima u okolnostima pandemije i potresa s jedne je strane pokazao koliko je takva podrška potrebna i nužna, a s druge važnost da se prilagodi i djeci koja su podjednako izložena.

Psihologinja i psihoterapeutkinja Sena Puhovski stoga je i ovoga četvrtka u 18:00 sati predavačica webinara na koji su pozvani nastavnici i roditelji.

Dakle, uključite se! Pozvani ste!

Što su kriza i trauma iz perspektive djece?

 

Tema je aktualna, vruća i složena jer različite su metode pristupa i moguće pomoći. Sena Puhovski odlučila ju je zahvatiti široko, pokušavajući je primijeniti na što veći broj zainteresiranih te podijeliti na četiri važne cjeline.

 

Mislim da je za početak važno reći što su kriza i trauma iz perspektive djece. Stvari se trebaju definirati da bismo se njima mogli ozbiljno pozabaviti, a radi se o specifičnoj i raznolikoj skupini jer nećemo na isti način pristupiti prvašiću i tinejdžeru. To nema smisla, iako se u oba slučaja radi o djeci.

 

Upravo su dječje krize i traume pri vrhu njezina profesionalnog interesa kojima se duboko i strastveno bavi dugi niz godina, prvo u Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, a danas u Psihološkom centru za djecu i obitelj, slikovitog i simpatičnog imena Brigojedac.

 

Također, odlučila je imenovati i nabrojiti koje su to stvarne potrebe djece u ovoj specifičnoj situaciji.

 

Danas se riječ podrška čuje na svakom koraku. Većini je otprilike jasno da bi ona trebala uključivati i razgovor, ali uistinu razgovarati, nažalost, znaju samo malobrojni. Suviše se često misli da kada djetetu nešto govorimo, zapravo i razgovaramo. Naravno, to nije istina jer radi se o jednosmjernoj komunikaciji. Mnogo je više vremena, truda i istinskog razgovora potrebno da od djeteta doznamo što ga uistinu muči i kako se osjeća, jer jedino iz toga može proizići adekvatna podrška i pomoć.

Susret na webinaru u četvrtak u 18 sati

 

Sena Puhovski vjeruje da je webinar zakazan za četvrtak pravo mjesto i za okršaj s nekim uvriježenim zabludama odraslih. Primjerice, onom da je pred djecom zabranjeno plakati.

 

U specifičnoj smo situaciji koja traži iskrenost, bez obzira na to koliko ona bila teška. Posljednjih tjedana mnogima se život okrenuo naglavačke. Neki su izgubili posao, drugima su u potresu razrušeni domovi. Dopušteno je i poželjno pred djecom pokazati tugu i zabrinutost jer ona ionako znaju da se nešto događa, a njihova mašta može biti strašnija od svake stvarnosti.

Zato je važno razgovarati tako da svatko ima priliku biti saslušan i uvažen.

 

Posljednji dio webinara zamišljen je tako da se objasni djeci što im se događa i kako se s time nositi.

 

I djeca i odrasli u podjednako su nezavidnoj situaciji. Djeci je vjerojatno i gore jer, uz obitelj, njihov svijet čine gotovo isključivo prijatelji i neki specifični interesi zahvaćeni slobodnim aktivnostima, a sve im je to odjednom i preko noći ukinuto. Kod djece određene dobi moguće je taj nedostatak ublažiti pričom o malim superherojima koji se brinu o svojim bakama i djedovima, ali oni stariji odavno su prestali vjerovati u superheroje pa je ipak potreban nešto drukčiji pristup.

 

Kakav, provjerite već u četvrtak u 18:00 sati. Uz webinarsko predavanje, Sena Puhovski  odgovorit će i na vaša pitanja.

Sigurni smo da će biti zanimljivo, poučno i s mnoštvom pitanja iz čitave Hrvatske. Baš kao što je bilo i prošli tjedan. Zato, uključite se! Zajedno i uz stručnu pomoć zasigurno je lakše.

 

PRIJAVITE SE NA WEBINAR https://www.profil-klett.hr/edukacija/kako-pomoci-djeci-da-prebrode-stresna-i-traumatska-iskustva

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

Komentari

Slika korisnika ladaradiccvitkovic

odlično pripremljeno/realizirano(isključujem tehničke poteškoće pri uključivanju-očito preopterećenost linija)
Slika korisnika brapic.rapi

Predavanje divno interesantno,nešto novo i..zanimljivo. Pozdrav! Božica Rapić