Kako rade izvrsni učitelji/ce glazbe | Profil Klett
Dječji zbor Tintilinić i njihova voditeljica Iva Mustać Klarić, prof.

14. ožujak 2022.

Kako rade izvrsni učitelji/ce glazbe

Autor: Ružica Ambruš-Kiš

Profesorica glazbene kulture i umjetnosti Iva Mustać Klarić predano i s entuzijazmom radi preko dvadeset godina u sustavu odgoja i obrazovanja grada Zadra te diljem Zadarske županije u osnovnim i srednjim školama. Uz redovitu nastavu glazbe, posebno je posvećena radu s različitim vokalnim i instrumentalnim sastavima u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti učenika. Trenutno radi u četiri škole, dvije osnovne i dvije srednje, te vodi amaterski dječji zbor u Kazalištu lutaka Zadar. Fascinirani njenim rezultatima koje u prvom redu krasi radost muziciranja, prenosimo djelić njena pedagoškog iskustva.

 

 Giuseppe de Marzi: Signore Delle Cime, solista Ivana Dobrijević

Glazba je za mene oduvijek bila na vrhu pijedestala ljudskih vrijednosti te sam osjećala posebnu odgovornost dijeliti svoje znanje, talente i iskustvo drugima, posebno djeci i mladeži, kojima je glazba bliska. Sustavno to nastojim činiti kroz redovitu nastavu, kao i brojne i raznorodne izvannastavne glazbene aktivnosti.

U načinu rada s učenicima koristim priče, metafore, anegdote i neizostavan humor. Obično probe počinjemo imitacijom meloritamskih obrazaca, vježbanjem i istraživanjem stvaralačkog prostora pri interpretaciji skladbe.

Probe imamo tijekom tjedna, no najdragocjenije i najučinkovitije zajedničko provedeno vrijeme uz glazbu su nam vikendi. Nastojim prilagoditi izbor i obrade pjesama zboru te nerijetko sama radim obrade i preinake (harmonija, dinamika, tempo, izmjene solist-zbor, posebano su mi bitne vokalne boje...). Pandemija je usporila naš put, ali ne odustajemo jer iza nas su brojne godine predanog rada.

Učenike posebno motiviraju putovanja, natjecanja i druga zajednička druženja i smotre. Često su jedni drugima poticaj i kada se tu nadodaju priznanja pojedinaca iz struke, to nam dodatno potvrđuje da idemo u dobrom smjeru i nastavimo tim putem. Repertoar nam je raznolik, mix različitih glazbenih žanrova, što je također jedan od poticaja za muziciranje i dodatna motivacija. Interesantne i izazovne su nam a cappella skladbe, kao i različite kombinacije instrumentalne pratnje, a posebno kombinacije s beatboxom. Aranžman gotovo uvijek mijenjam i prilagođavam tijekom rada, dok ne ispuni moja profesionalna očekivanja na umjetničkom nivou. Bude nam teško kada odu maturanti, ali se istodobno veselimo novim naraštajima učenika koji zboru daje novu zvukovnu boju i stavlja nove izazove pred nas. Imamo vrlo interesantne projekte iza nas, poput mjuzikla Fantom u operi koji smo izveli uz pomoć redateljice Milene Dundov i naših prijatelja. Nedavno je zbor osvojio dvije srebrne plakete na Međunarodnom natjecanju Michelangelo Firenza, a izdvojila bih još našu nagradu za najboljeg solistu i za najbolju izvedbu skladbe talijanskog skladatelja. Na natjecanju zborova u okviru Festivala glazbe Zagreb osvojili smo jednu zlatnu i tri srebrne plakete. Imamo i veliku podršku kolegica i kolega iz škole te ravnateljice što nam puno znači. Pjevanje u zboru je specifično jer nema prostora improvizaciji već zbor treba disati i zvučati kao jedna cjelina zajedno stvarajući jedinstven zvuk uz viziju i vodstvo voditeljice. Najbitnije od svega je da se kroz probe i nastupe stvaraju nova prijateljstva i grade lijepi odnosi te svi zajedno stvaramo jednu čarobnu glazbenu višeglasnu priču.  

Hodaj, Zlatan Stipišić Gibonni

Zbor Gimnazije Vladimira Nazora je u posljednjih nekoliko godina zabilježio više vrijednih priznanja.
Treći kat, bend Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafičke škole

Krajem 2021. godine oformila sam školski bend, a poticaj mi je bila prijava na Superval – Festival školskih bendova u Zagrebu. Superval me zainteresirao jer potiče povezivanje, razmjenu iskustava, stvaranje i slušanje glazbe. Izabrani bendovi nastupaju u klupskom ozračju Vintage Industrial Bara. Naš je bend sastavljen je od učenika dvaju srednjih škola: Gimnazije Vladimira Nazora i Prirodoslovno-grafičke škole. Povezuje ih velika ljubav prema glazbi. Istaknula bih priču izvrsne bubnjarice koja je počela svirati već s devet godina i samouka je. Najviše je učila s interneta. Bend ima četiri vokala, dvije djevojke i dva dečka koji pjevaju domaći i strani repertoar u različitim obradama - solistički i višeglasno.

The House of Rising Sun

Vokali (Ivana Dobrijević, Karlo Klarić, Katja Milić, Roko Kaštela) tri gitare (Andrija Vulić, Bartol Vukšić Bokan, Damjan Vukoje Peranić) i bas (Jakov Gospić), bubanj (Ena Vrkić) i klavijature (Luka Čačić). Pjevaju: Karlo Klaric i Katja Milic  Mentorica: Iva Mustać Klarić Audio i video: Dorijan Dukić i Ivan Prpić
Zbor Kazališta lutaka

Posebno je zadovoljstvo i uzbuđenje raditi s najmlađima od kojih sam puno i sama naučila te obogatila svoje glazbeno-pedagoško iskustvo.

Zbor Kazališta lutaka okuplja djecu u dobi od četiri do dvanaest godina. Uz drugačiji pristup i način rada, najviše uz igru muziciramo i veselimo se stvarajući. Ti mali zaljubljenici u glazbu i pjevanje dva puta tjedno po sat vremena strpljivo slušaju uputu i usvajaju pjesmice iz različitih dijelova svijeta, klasičnu, tradicijsku, ali i autorsku glazbu. Posebna je čarolija muzicirati s najmlađima.

Dječji zbor Tintilinić - It's So Quiet, Björk