Kreativna lektira | Profil Klett

09. studeni 2022.

Kreativna lektira

avatar
Autor:

Učenici četvrtoga razreda OŠ Julija Klovića potaknuti učiteljicom Ivanom Gluhačić uživaju u čitanju lektirnih djela i njihovoj interpretaciji. 

Učiteljica Ivana Gluhačić i ove je školske godine za svoje učenike pripremila zanimljive zadatke uz razvoj čitalačke pismenosti. Njezini učenici uživaju u čitanju lektirnih djela jer ih uvijek dočekaju zanimljivi i kreativni zadatci. Prošli su mjesec tako čitali djela Ivane Brlić-Mažuranić. Slijedeći metodičke zakonitosti učiteljica Ivana pripremila je "vodič" u čitanju lektire. Njega je oblikovala s pomoću digitalnog alata wakelet Regoč i Šuma Striborova Ivana Brlić Mažuranić - Wakelet.

  Replika Šume Striborove

  Osim bilješke o književnici učenici su mogli preuzeti zadatke za rad kod kuće te odabrati jedan od kreativnih zadataka:

  1. Izradi vilu Kosjenku (lutka).
  2. Napravi u kartonskoj kutiji repliku grada Legena.
  3. Izradi Kosjenkinu vrećicu s biserima.
  4. Napravi u kartonskoj kutiji repliku Šume Striborove.
  5. Izradi lutku guje djevojke.
  6. Prema opisu izradi lutku Malika Tintilinića: "Domaći", sve sami mužići od jedva po lakta. Na njima kožusi, kapice i opančići crveni kao plamenovi, kosa i brada sive kao pepeo, a oči žarke kao živi ugljen. "
  7. Izradi prijestolje za Stribora.
  Kosjenkina vrećica s biserima

  Nakon izrade kreativnih predmeta učenici su nastavili razvoj čitalačke pismenosti daljnjom komunikacijom. Zadatak je bio: Kosjenkina vrećica stvorila se u tvojim rukama. Ona je prepuna bisera. Što ćeš s u činiti s vrećicom?

  Mašta, zamišljanje, izmišljanje, veselje, smijeh... preplavili su učionicu! U trenu su nastale zanimljive i inspirativne priče. Kao i sve do sada, i ovo će lektirno djelo učenicima ostati u lijepom sjećanju. I... već su pitali - što je sljedeće za čitanje!

  Galerija: