Biologija 7

radna bilježnica iz biologije s materijalima za istraživačku nastavu

Uz udžbenik Biologija 7, očekuje vas i radna bilježnica koja je sastavni dio kutije s kvalitetnim priborom za praktičnu i istraživačku nastavu biologije u osnovnoj školi.

 

Jednostavno do uspjeha!

 

U predmetu Biologija prema predmetnom kurikulumu primjenjuju se dva elementa vrednovanja:

  • usvojenost bioloških koncepata
  • prirodoznanstvene kompetencije.

 

Biologija 7 jedinstveni je materijal koji će vam omogućiti ostvarivanje zadanih ishoda, postizanje ciljeva te objektivno vrednovanje putem motivirajućih, zanimljivih i jednostavnih edukativnih materijala. Sav pribor u kutiji prilagođen je provedbi praktičnih i istraživačkih radova (razrađenih prema koracima znanstvene metodologije) koji se nalaze u radnoj bilježnici. Oni malom istraživaču, učeniku, omogućuju razumijevanje, analiziranje i zaključivanje te oblikovanje trajnog pamćenja koje će primjenjivati u daljnjem školovanju i svakodnevnom životu.

 

Pogledajte ovdje letak sa opisima pribora u kutiji.

 

Otkrijmo što će sve učenik imati u kutiji…

didaktički materijali

didaktički materijalkoličinaopis materijala
Digitalni pedometar1

Digitalni pedometar izvrstan je dodatak pri obavljanju niza tjelesnih aktivnosti koje uz pravilnu prehranu čuvaju naše zdravlje. Osim što služi kao pametni digitalni sat, uključuje i niz mogućnosti, poput mjerenja otkucaja srca, krvnog tlaka i broja koraka.

agar1

Agar je prirodni prah koji se dobiva od crvenih alga, a osim što je u nekim kulturama izrazito popularna namirnica, ima široku primjenu u znanstvenim istraživanjima. Najčešće se priprema u obliku hranjive podloge koja se ulijeva u Petrijeve zdjelice. Na hranjivu podlogu zatim se nanose brisevi podloga koji sadržavaju oku nevidljive mikroorganizme kako bi se pratio njihov razvoj. Osim što je priprema jednostavna i zanimljiva, praktičnim i istraživačkim radovima usvajaju se za život važne spoznaje o higijeni i sprečavanju širenja zaraza.

petrijeve zdjelice3

Zdjelice za pripremu hranjivih podloga i briseva.

staklene epruvete2

Laboratorijske čaše i staklene epruvete neizostavni su dio pribora svakoga malog istraživača. Bez njih je nemoguće izvesti bilo koji od postavljenih zadataka i problema koje treba riješiti.

laboratorijske čaše3

Laboratorijske čaše i staklene epruvete neizostavni su dio pribora svakoga malog istraživača. Bez njih je nemoguće izvesti bilo koji od postavljenih zadataka i problema koje treba riješiti.

Kapaljka5

Kapaljka s oznakama omogućuje mjerenje željenog volumena tekućine.

Pinceta1

Pinceta omogućuje uzimanje različitih količina uzoraka potrebnih pri izvođenju praktičnih i istraživačkih radova.

skalpel1

Skalpel ima veliku važnost u nastavi biologije s obzirom na to da se oštricom skalpela može brzo i precizno rezati materijal potreban za proučavanje i istraživanje. Nužno je naučiti pažljivo i sigurno rukovati skalpelom i uvijek uz nadzor iskusne odrasle osobe.

oštrice za skalpel10

Rezervne oštrice za skalpel omogućuju brzo i precizno rezanje materijala.

Praktične i istraživačke radove uvijek treba izvoditi uz nadzor učitelja ili druge nadležne odrasle osobe. Pribor je poželjno čuvati i više se puta njime koristiti, a prirodni materijal kompostirati ili zasaditi, odnosno vratiti u njegovo stanište.