Međukulturalne teme u nastavi stranih jezika | Profil Klett

22. travanj 2021.

Međukulturalne teme u nastavi stranih jezika

avatar
Autor: Profil Klett Centar stranih jezika

Svi se možemo složiti u jednom - kultura je sastavni dio nastave stranih jezika, zar ne?

Kultura i jezik međusobno su toliko isprepleteni i nerazdvojivi da je nemoguće uz gramatiku, vokabular i ostale jezične strukture u nastavu stranih jezika ne uklopiti i razne kulturalne teme ciljanog jezika. One u nastavi potiču razvoj međukulturne komunikacije i kompetencije. Učenici uče prepoznavati i uvažavati druge kulture i društvene norme, razvijaju kulturnu svjesnost te sagledavaju vlastitu kulturu u usporedbi sa stranom. Širenje svog horizonta i općeg znanja o drugim kulturama jedno je od najzanimljivijih i i najzabavnijih aspekata učenja bilo kojeg stranog jezika.

Međukulturalne teme mogu se iskoristiti za uvođenje novog ili ponavljanje već uvedenog jezičnog sadržaja. Savršen su materijal za uvježbavanje jezičnih i gramatičkih struktura. Mogu biti vrlo raznovrsne, sadržavati teme s područja umjetnosti, povijesti, geografije i sl., a radni materijali mogu biti još raznolikiji.

 

Najzabavnije je možda međukulturalne teme obraditi u obliku radionica i projektne nastave. Učenici će najbolje naučiti i zapamtiti nešto što su sami izradili, npr. ako izrade zajednički kolaž, napišu sami turistički vodič ili izrade svoju kartu.

Za zabavno i interaktivno međukulturalno učenje pripremili smo za vas dodatni obrazovni sadržaj i dodatne radne materijale za svaki jezik.

 

U međukulturalnim projektnim mapama pronađite karte zemalja engleskih, njemačkih, talijanskih, francuskih i španjolskih govornih područjauključujući i kartu Hrvatske! - s naznačenim i ukratko predstavljenim kulturnim znamenitostima. Izdvojili smo najvažnije i najpoznatije kulturne spomenike, prirodne ljepote svake zemlje te poznate ljude i umjetnike.

 

Svaka od karata uključuje veliki broj radnih listića koji su stupnjevani po težini ovisno o jezičnom stupnju znanja učenika. Sastoje se od zadataka za vježbu vokabulara i gramatike, zadataka za samostalno istraživanje, uputa za pisanje eseja i kratkih tekstova te prijedloga za izradu projekata.

 

Uz naše karte i radne listiće proširit ćete vokabular, izvježbati jezične strukture te ispuniti ishode međukulturalne komunikacije. Povećat ćete motivaciju za samostalan rad kod učenika, a cijeli sat će biti i zanimljiviji.

 

Za korisnike Oxford i Profil Klett udžbenika pripremamo i dodatno iznenađenje- pratite nas! :)

 

Istražite karte i radne zadatke:

Mapa engleskog govornog područja 

Mapa njemačkog govornog područja

Mapa talijanskog govornog područja 

Mapa francuskog govornog područja

Mapa španjolskog govornog područja