Osnovna škola Eugena Kumičića domaćin partnerima u sklopu Erasmus+ projekta GAME | Profil Klett

02. prosinac 2021.

Osnovna škola Eugena Kumičića domaćin partnerima u sklopu Erasmus+ projekta GAME

avatar
Autor: Tena Japundžić

U Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini od 15. do 19. studenog 2021.godine, održala se mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta GAME (Generative Application to Manage Education).

Riječ je o projektu koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. Glavni cilj ovog projekta je promijeniti stav učenika prema učenju i školi te potaknuti motivaciju učenika korištenjem modernih tehnika učenja i poučavanja. Jedna od tih tehnika je igra. Slatinska osnovna škola tako je ovom prigodom ugostila ukupno 22 učenika i 12 nastavnika iz pet europskih zemalja: Turske (glavni koordinator), Latvije, Grčke, Portugala i Sjeverne Makedonije.

Ovaj je projekt u OŠ Eugena Kumičića započela učiteljica engleskog jezika Silvija Mađarić, a nastavila učiteljica engleskog jezika Iva Vilček koja je i organizirala ovu projektnu mobilnost uz pomoć projektnog tima škole koji čine: ravnateljica Božica Majhen, učiteljice razredne nastave Spomenka Bošnjak /Mirela Bistrović, Mira Brezovčan, Renata Grahovac, Vesna Košutić, Vera Menčić, Željka Novotni, učiteljica prirode i kemije Rajka Avirović Gaća, učiteljica engleskog jezika Kristina Premec, učiteljica hrvatskog jezika Ivana Strupar te knjižničarka Melita Schmitz. U projektnim aktivnostima sudjelovali su i naši učenici: Dora Bačani i Dorian Jukić (7. razred) te Vanesa Dragić i Gita Špoljarić (8. razred).

Cijeli tjedan bio je podređen djeci i igrama u nastavi. Prvi dan održao se uvodni sastanak na kojem je goste pozdravila koordinatorica projektnog tima Iva Vilček, ravnateljica Božica Majhen te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Martina Bunić. Učenici gosti sa svojim su domaćinima igrali razne igre upoznavanja kako bi se pripremili za ostatak tjedna. Obilazak i upoznavanje grada na zanimljiv su način pripremile učiteljice Renata Grahovac i Rajka Avirović Gaća. Dan je završio pozdravnom priredbom u video formatu koju su pripremili učenici razredne nastave i njihove učiteljice koje su dio projektnog tima: Spomenka Bošnjak/Mirela Bistrović, Mira Brezovčan, Vesna Košutić, Vera Menčik i Željka Novotni. Drugi dan bili smo na izletu u glavni grad, Zagreb, na koji nas je povela knjižničarka Melita Schmitz. Naučili smo puno toga o najvažnijim znamenitostima, te posjetili Muzej čokolade. Prijepodne trećeg dana mobilnosti proveli smo u obilasku područnih škola Gornji Miholjac i Bakić gdje su nam učenici i učiteljice Jasna Kizivat, Anita Jančić Rulj i Renata Grahovac pokazali razne tradicijske igre našeg kraja kao i igre koje možemo koristiti u nastavi, a u kojima su uživali i učenici, ali i njihovi učitelji. Poslijepodne smo također posvetili igrama u nastavi. Budući da je svaka od zemalja partnera zadužena za određenu igru ili aktivnost, naš je zadatak bio pripremiti igre Pogodi tko sam te Igre na zemljopisnoj karti. Učenike je kroz igre vodila učiteljica engleskog jezika Kristina Premec. Nakon odigranih igara, učenici su uživali u Escape room igri u kojoj su rješavali razne zadatke iz STEM područja kako bi došli do konačnog cilja. Ovu su igru za njih pripremile učiteljice Rajka Avirović Gaća, Martina Bukvić i Sanela Jukić. Četvrti dan proveli smo na izletu u PP Papuk gdje smo obišli Jankovac, geološki spomenik prirode Rupnicu, a usput i naše jezero Javoricu. Zadnji dan mobilnosti učenici gosti su nam pokazali tradicionalne igre svojih zemalja. Nakon završne ceremonije i podjele certifikata svim sudionicima projektne mobilnosti, projekt je na preddiplomskom studiju za Rani i predškolski odgoj i obrazovanje koji je otvoren u Slatini predstavila koordinatorica Iva Vilček, a zatim je svaki partner predstavio po jednu igru u sklopu projekta. Ovo je ujedno bila i zadnja aktivnost u sklopu projektne mobilnosti u Slatinu. Završnu večeru uveličao je svojim dolaskom i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Organizacija mobilnosti, posebice u ovako neizvjesnoj situaciji, težak je i odgovoran posao. Međutim, vidjeti osmjeh djece i čuti komentare partnera koji su uživali u svakom danu mobilnosti, najveća su moguća zahvala za trud i rad. Naši su gosti ostali očarani našom školom, gradom, prirodom i ljubaznošću naših ljudi i svojim su se kućama vratili puni lijepih dojmova i novih uspomena. Mi se veselimo našoj budućoj mobilnosti u Portugal.

Više o aktivnostima ovog projektnog tjedna možete pročitati na web stranici škole: http://os-ekumicica-slatina.skole.hr/erasmus_game

Galerija: