10. svibanj 2018.

Pismo za Majčin dan

Autor: Maja Trinajstić

11. svibnja posvećen je pisanju pisama i isticanju uloge pisma u svakodnevnom životu. Iako pomalo zaboravljena aktivnost, pisanje pisama vraća nas posebnom obliku komunikacije s nama dragim osobama kojima su najčešće namijenjena pisma koja pišemo upravo na taj dan.

 

Pripremila Tatjana Ognjenović

 

Digitalno doba uvelike je olakšalo komunikaciju među ljudima te omogućilo brže i praktičnije sporazumijevanje putem modernih načina razmjene informacija i znanja. Ipak, uz sve dobre strane, valja spomenuti i poneku lošu. Jedna od njih zasigurno je i sve rjeđa komunikacija pismom, posebice onih rukom pisanih.

I dok je, u ne tako davnoj prošlosti, sastavni dio života bilo pisanje i dobivanje pisama, danas je to nesvakidašnji događaj.

Pisma iz školskih klupa

Učenici se s pismom kao načinom pisanoga izražavanja i sporazumijevanja susreću tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ako ne prije, onda u osmom razredu kada uče o vrstama pisma (osobno, poslovno, javno) i dijelovima pisma (mjesto pisanja i nadnevak, oslovljavanje, sadržaj te pozdrav i potpis). Učenicima se pozornost skreće na oblikovanje samog pisma, pravopis i gramatiku te na ispravno oblikovanje pisma.

Pisanje vezanoga teksta i uopće stvaralačko pisanje učenicima nije, pokazalo se u praksi, jedna od omiljenih aktivnosti, posebice u višim razredima osnovne škole. Muče se s oblikovanjem teme, kompozicijom teksta i prenošenjem vlastitih ideja u smislenu cjelinu koja bi trebala biti oblikovana prema određenim pravilima jezika kojim pišu.

Ipak, kada se radi o pisanju pisma, posebice osobnog pisma, učenicima nije toliko mrska aktivnost pisanja. Forma pisma razumljiva im je i bliska, a oblikovanje pisma napreduje puno brže od, recimo, pisanja sastavka na zadanu temu. Pisanje osobnog pisma učenicima je zanimljiva aktivnost -oni pismo povezuju s osobnim iskustvom, razdvajaju ga od nečeg formalnog, njima nepoznatog te se lakše upuštaju u samo pisanje. I upravo kroz pisanje ove vrste pisma, razvijaju vlastitu vještinu pisanja koja će im pomoći i prilikom stvaranja drugih oblika tekstova i vrsta pisama (poslovno, javno).

Pismo kao dio nastave stvaralačke pismenosti

Pisanje pisma vrlo je zahvalna aktivnost u nastavi i može se uklopiti u različita područja nastavnog procesa. Učenici mogu pisati:

  • pismo nakon pročitanog lektirnog djela (pismo književniku, pismo prijatelju oblikovano kao svojevrsna književna preporuka)
  • pismo roditeljima ili članu obitelji
  • pismo učitelju vezano uz nastavno gradivo
  • pismo razredniku (vezano uz događanja u razrednom odjelu)
  • pismo prijatelju
  • pismo ravnateljici/ravnatelju škole
  • otvoreno pismo određenoj instituciji
  • pismo autorici/autoru školskog udžbenika.

Mogućnosti su bezbrojne, a svima je zajednički cilj: razvijati vještinu pisanja kod učenika i približiti ima pismo kao oblik komunikacije koji je, iako nešto rjeđi, ipak prisutan u suvremenoj komunikaciji (elektronička pošta) i zasigurno će se susresti s njim tijekom života.

Svjetski dan pisanja pisama

11. svibnja posvećen je pisanju pisama i isticanju uloge pisma u svakodnevnom životu. Iako pomalo zaboravljena aktivnost, pisanje pisama vraća nas posebnom obliku komunikacije s nama dragim osobama kojima su najčešće namijenjena pisma koja pišemo upravo na taj dan. Učenici rado sudjeluju u obilježavanju ovoga dana i pišu onima koji su im najbliži i s kojima u pismu ponekad dijele i ono što se možda ne usude usmenim putem.

Pismo za Majčin dan

Svake godine, druge nedjelje u svibnju, u svijetu se obilježava dan posvećen majkama. Majčin dan obilježava se u zapadnom svijetu od 20. stoljeća, a ključnu ulogu u njegovu obilježavanju odigralo je – pismo. Anna Marie Jarvis  iz SAD-a osnovala je nakon smrti svoje majke, a u njenu čast,  12. svibnja 1907. godine u Graftonu Memorial Mothers Day Meeting te pišući pisma brojnim javnim udrugama i čelnicima, osigurala je obilježavanje ovog dana svake druge nedjelje u svibnju.

Ova prekrasna inicijativa neka bude poticaj i našim učenicima da obilježe Svjetski dan pisanja pisama i Majčin dan te napišu najljepše pismo dosada - pismo majci.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Germanizmi u hrvatskom jeziku

Procjenjuje se da u hrvatskom jeziku ima između 2000 i 3000 germanizama. Neki od njih su se već toliko ustalili u svakodnevnom govoru da nam se čini gotovo neprirodnim upotrijebiti hrvatski ekvivalent, a često ga se ne možemo ni sjetiti. Zato smo pripremili kratak pregled germanizama u hrvatskome jeziku i zadatke za obradu u razredu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Saša Veronek Germadnik
udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić, Danuška Ružić
udzbenik
E. Družijanić Hajdarević, G. Lovrenčić Rojc, Z. Lugarić, V. Lugomer Gordana Bartol, D. Jarec Tomorad, I. Đaković
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Renata Gredelj, Marina Gabelica