POZZ (poduzetno, zeleno, održivo) - odabrali Galovići | Profil Klett

31. listopad 2018.

POZZ (poduzetno, zeleno, održivo) - odabrali Galovići

Autor: Uredništvo STEM područja

Projekt učenika OŠ Frana Galovića, Zagreb
Članak su pripremile voditeljice projekta učiteljica prirode i biologije Melita Povalec i pripravnica pedagoginja Anna Kapetanović

Cilj našega projektnog dana POZZ (poduzetno, zeleno, održivo) – odabrali Galovići bio je povezati ekologiju, poduzetništvo i održivost zajednice uključivanjem učenika u projekt kao odgovornih građana svoje četvrti i grada Zagreba. U projekt se uključila i lokalna zajednica, stoga je ostvarena suradnja s roditeljima, udrugama Stakleni svijet i ZMAG, državnim društvom Hrvatske šume i tvrtkom e-Kolektor.

Školski projekt: Inicijativa za čišće školsko dvorište

Ovogodišnji projektni dan sastavni je dio međunarodnoga programa Eko – škole, 19. listopada, a i odličan uvod u dvogodišnji školski projekt Inicijativa za čišće školsko dvorište.
Odličnom suradnjom i korelacijom učitelji su moderirali radionice u kojima su učenici razredne i predmetne nastave bili glavni nositelji pozitivnih promjena u zajednici.  
Istražili su, dokumentirali i kartirali mjesta s najviše smeća izvan kanti u školskome dvorištu i na tim su mjestima postavljeni novi koševi za smeće. Taj je zadatak uključivao i kartiranje stabala, kreiranje okvira s ekološkim porukama koje krase stabla, recikliranje papira, dizajniranje poruka za koševe, izradu recikliranih instrumenata uz pjesmu.
S velikim zadovoljstvom možemo zaključiti da su učenici aktivno i sa zanimanjem sudjelovali u projektu. Pokazali su visoku inicijativu i motivaciju izvodeći različite zadatke s namjerom očuvanja okoliša, promicanja održivoga razvoja i poduzetništva. 
 

Učenici - aktivni i odgovorni europski građani

Učenici Zeleni poduzetnici održali su predavanja mlađim učenicima i igrali igre na satima tjelesne i zdravstvene kulture. Igrala se igra razvrstavanja otpada, pokretala se knjižnica sjemena. Poduzetnički duh došao je do izražaja u radionicama izrade prirodnih sapuna i balzama za usne, snimanja reklama za ekološke proizvode i osmišljavanja naljepnica za te proizvode, izrade mirisnih cvjetova od lavande i starih pamučnih majica, dizajniranja kutija za papir, osmišljavanja ekoslogana i poruka, izrade svijećnjaka od starih staklenki i vunenoga tepiha.
Zeleni poduzetnici koordinirali su aktivnosti prikupljanja staroga papira, plastičnih čepova, starih baterija i pamučnih majica koje će se upotrijebiti u projektu Lov na biljke. Tim su djelom također doprinijeli održivosti zajednice ponovnim korištenjem materijala i humanitarnim djelovanjem jer su se čepovi prikupljali za djecu oboljelu od malignih bolesti.
Plastični čepovi iskoristili su se za uređenje Erasmusova panoa, tj. za izradu zastava zemalja partnerica na našem Erasmus + projektu Games for learning Science.
Čišćenje školskoga dvorišta poprimilo je europsku dimenziju putem eTwinning platforme u suradnji sa školama iz Turske, Portugala i Rumunjske s kojima surađujemo na projektu Green entrepreneures – responsible citizens, koji su pomogli i u izradi recikliranih predmeta.
Sa sigurnošću možemo reći da su učenici OŠ Frana Galovića sa svojim učiteljima i ostalim sudionicima projekta aktivni i odgovorni europski građani koji djeluju za bolju budućnost! 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Novi početak uz dramske igre i vježbe

Za početak, cilj nam je što ugodnije, pozitivnije i s puno povjerenja u sebe i učenike zakoračiti u novu školsku godinu. Bit će zasigurno duga, ponekad opterećujuća, zahtjevna i nama i učenicima. Stoga učvrstimo svoju bazu, svoj odnos s učenicima te njihov međusobni odnos i komunikaciju. Uključimo u prvim satovima naših susreta sve učenike, dajmo im šansu da ih se čuje i vidi, odgovornost da čuju i vide druge.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja