14. veljača 2019.

Predstavi se svijetu likovnim tehnikama

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

Kako bismo vam pomogli, možda i inspirirali ili jednostavno malo osnažili na samom startu, početku ovog djela putovanja, donosimo vam nekoliko video priloga o likovnim tehnikama i postupcima rada predloženima u samom natječaju, a za koje ćete se možda odlučiti pri stvaranju radova. Ako ste prošle godine sudjelovali u natječaju putem videa možete ponoviti gradivo, a ako ste se ove godine prvi put prijavili na natječaj, nadamo se da će vam biti zanimljivo i korisno.

 

Bilo da ste se odlučili za dizajn plakata ili za slanje pozitivne poruke u svijet razrednom zastavom, za redizajn naslovnice književnog djela, portrete značajnih ljudi ili konačno za oblikovanje suvenira, zasigurno ste počeli pripremati svoje učenike na promatranje, proučavanje, istraživanje i promišljanje. To je uvijek potrebno za početak. A onda kreće proces kreativne igre i iskričavog stvaranja koji će u konačnici oblikovati radove kojima ćete se predstaviti svijetu.

 

Predstavi svoj zavičaj PLAKATOM, a razred ZASTAVOM

 

Plakat možete izraditi u kombiniranoj tehnici linoreza i kolaž-papira, flomastera, tuša.

LINOREZ je tehnika visokog tiska u kojem se matrica linoleuma otiskuje na podlogu (papir). Matrica se može obraditi na dva načina.

1. Od linoleuma izrezujemo željene oblike koje takve otiskujemo.

2. U linoleumu posebnim nožićima za linorez odstranjujemo dijelove linoleuma.

U stvaranju plakata za naš natječaj slobodno odaberite jedan od načina tretiranja matrice, a ako želite, možete ih i kombinirati.

 

 

KOLAŽ je tehnika u kojoj od papira izrezujemo željene oblike i ljepilom ih lijepimo na podlogu.

Vizualno izgleda slično kao i prva tehnika izrade linoreza, samo što je likovno djelo dobiveno različitim postupkom izražavanja.

Slobodno kombinirajte tehnike. Primjerice, možete od kolaž papira napraviti podlogu preko koje ćete otiskivati matricu, a možete od kolaža oblikovati i slova. Od linoleuma možete oblikovati i slova i motiv kojim predstavljate zavičaj. 

Tehniku linoreza možete koristiti i u izradi razrednih zastava, no i ovdje je možete kombinirati s ostalim tehnikama: karton tisak,  oslikavanje tekstila: tempere, flomasteri i boje za tekstil, kombinirane tehnike: patchwork, šivanje tekstila i filca.

(pripremila Martina Kosec)

NASLOVNICA oslikana akvarelom

 

 

 

 

Ako su se učenici odlučili na redizajn naslovnice neke njima drage knjige ili pak knjige koja po njihovu mišljenju zaslužuje bolju, baš njihovu naslovnicu, možete učenike uputiti na akvarel, tempere, gvaš ili kombinirane tehnike akvarel/flomasteri, akvarel/tuš.

AKVAREL je tradicionalna slikarska tehnika miješanja pigmenta boja s vodom. Tonovi boje su svjetliji ako je pigment razrijeđen s više vode pa slikarska tekstura tako postaje prozračna i lazurna. Slikarsku teksturu akvarelom možeš dobiti tako da na mokru podlogu nanosiš pigment boje, nanoseći je u mrljama, manjim ili većim potezima, ne razmišljajući o strogim rubovima. Dopusti da se boje slobodno razlijevaju po površini papira, međusobno se miješajući i stvarajući tako zanimljive, pa i usputne tonove. Za dobivanje valera slobodno pomiješaš pigmente susjednih boja, npr. žute i crvene, crvene i ljubičaste, žute i zelene, zelene i plave, tako ćeš uz svjetline dobiti i različite valere boja (narančasto žutu, crveno ljubičastu, žuto zelenu, zeleno plavu). Slobodno stvaraš tonsku modelaciju mrljama, potezima, plohama nanoseći boju na boju dobivši tako više tonova boja. Poneke dijelove slike slobodno ostaviš neobojane jer je akvarel slikarska tehnika gdje bjelina papira daje slici veću prozračnost te snažniji karakter slike. Boju možeš nanositi i na suhu podlogu papira, takozvano slikanje akvarelom suho na suho.

Poneki umjetnici kombiniraju tehniku tuša i akvarela. Takva tehnika zove se kombinirana tehnika. Slobodno se neki dijelovi tuša mogu spojiti s pigmentom boje, dobivajući tako tamnije tonove te mekše i razlivene linije. Također možeš prvo motiv oslikati akvarelom pa poneke elemente odabranog motiva iscrtati tušem.

Gvaš je slikarska tehnika miješanje akvarelnog pigmenta s bijelom bojom tempere. Tako dobivamo poteze, plohe i mrlje nježnijih tonova boja, slikarska tekstura je pastozna te se gubi akvarelna lazurna prozračnost.

(pripremila:  Ivana Maradin, prof. likovne kulture)

Darujem Ti …

 

 

Kako bi izgledali straničnici, kravate, penkale koji bi pričali priču vašeg zavičaja? U promišljanju i dizajniranju koristite motive pisane glagoljske baštine, stilizirane biljne i životinjske ornamente vezane uz vaš zavičaj, karakteristične motive kraja koji želite da upoznamo. Oblikujte aluminijsku foliju, kolaž, rastere, fotokolaž, filc… Otključajte kreativnost, pokažite odvažnost i stvorite unikatni dar – jedinstveni suvenir.

Motivacija se može pronaći i u posjetu etnografskom muzeju ili nekoj seoskoj kući koja ima primjere narodnih nošnji i uzoraka veza. Tada možemo u prirodnoj veličini vidjeti tekstilne predmete, proučiti njihove detalje, vidjeti u kojem smjeru ili nizu se prikazivao vez ili tkanje i kako su to izrađivali naši stari. Pitajmo naše bake ili prijatelje, možda nam oni mogu pomoći više oko motiva koji nas zanima. Proučavajući detalje narodnih nošnji i uzoraka na predmetima, možemo u isto vrijeme skicirati što nam se čini najzanimljivijim.

Stilizirano cvijeće, lišće, životinje poput jelena ili nekih vrsta ptica koji se ponavljaju, odluka je na vama. Kao polazište mogu nam poslužiti i umjetnici poput H. Matissea i G. Klimta. Inspiracija se pronalazi i u prirodi proučavajući stabla i biljke, šećući šumom i analizirajući biljne vrste. Proučiti biljke našega kraja, skicirati ih na papir i zapisati njihova svojstva, fotografirati i proučiti u knjigama iz prirode ili biologije.

Kada ste dizajneri, onda ste i istraživači i trebate odlučiti koje zanimljive motive želite uključiti u svoj dizajn. Kada imamo skicu, krećemo u pripremu materijala; kolaž papira, škara, ljepila, klamerice i filca iz likovne mape.

Sada motive prenosimo na primjerice kolaž ili filc, s time da jedan motiv možemo ponavljati onoliko puta koliko želimo. Bavimo se simetrijom, raznim vrstama ritma i tako uzorke možemo lijepiti na naš odabran uporabni predmet. Papir se može oblikovati različitim urezivanjem u papir, presavijanjem i lijepljenjem kao papir plastika, neke dijelove možemo napraviti 3D, a neke ostaviti u 2D-u.

(pripremila: Valentina Grubačević, prof. likovne kulture i učenici OŠ Nikole Andrića iz Vukovara i OŠ Draž)

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Predstavi se svijetu - naslovnicom

 

Povodom našeg natječaja Predstavi se svijetu - Priča o naslovnici mladu knjižničarku Jelenu Šaban iz Osnovne škole Novo Čiče, nedavnu dobitnicu nagrade Poezija među profesijama za mlade knjižničare, pitali smo o čitateljskim navikama njenih učenika i omiljenim naslovnicama. Koliko naslovnica utječe na odabir knjige te koje knjige najradije čitaju učenici, potražite u tekstu.

 

Zanima nas

Grad po mjeri djeteta na Cestu

Instalacija 'Grad po mjeri djeteta' stvorena od dječjih radova likovnog natječaja Profil Kletta Želim, stvaram, oblikujem

Profil Klett ponosni je partner 22. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d' Best 2018. Od srijede, 30. svibnja do nedjelje, 3. lipnja promijenit će se slika širega centra Zagreba.

Zagreb će pjevati, plesati, glumiti, igrati, smijati se… Dvadeset i drugi put zaredom zagrebačkim će ulicama i trgovima zavladati glazba, ulični teatar, performeri, cirkus, ples, likovni program, dječji program, sportska događanja.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja