Priče za Šaposauruse – priče zagrebačke učiteljice | Profil Klett

27. ožujak 2024.

Priče za Šaposauruse – priče zagrebačke učiteljice

Autor: Ivana Gluhačić

Pripovijedanje je snažan alat koji služi zabavi, poučavanju i motiviranju učenika. Snaga i utjecaj pripovijedanja dodatno rastu kada se pripovijedanje približi pojedinom učeniku uvažavajući njegove specifičnosti.

Na tome tragu je i djelovanje učiteljice zagrebačke Osnovne škole Julija Klovića, Ivane Gluhačić, koja se upustila u avanturu stvaranja priča za svoje učenike. Osmislila je inovativan način na koji učenicima može usaditi važne lekcije o otpornosti, odlučnosti i vjeri u sebe. Naime, učiteljica Ivana stvara jedinstvene priče u kojima su učenici glavni likovi, a njihove ih posebnosti vode do pobjede.

Tkanjem priča koje prikazuju snagu karaktera, učitelji potiču učenike na prepoznavanje vlastitih sposobnosti. One im mogu pomoći u razumijevanju i svladavanju različitih izazova. Stvaranjem priča u kojima jedinstvena osobina svakog pojedinog učenika vodi do uspjeha, učitelji osnažuju svoje učenike.

Prikazujući različite snage i sposobnosti pojedinaca, ove priče ne samo da prepoznaju jedinstvenost svakog učenika, nego naglašavaju istinske vrijednosti pojedinca. Na ovaj način učenici shvaćaju koliko je važno prihvatiti različitosti i otkriti vlastitu snagu. Istovremeno produbljuju vlastite sposobnosti i mogućnosti svladavanja prepreka.

U konačnici, ovakvim se pričama podsjeća djecu da njihova jednistvenost nije ograničenje nego put do ostvarivanja punog potencijala. Ovim individualiziranim pristupom učenici osvještavaju vlastitu vrijednost i jedinstvenost, razumiju snagu svojih osobina u svladavanju izazova, a istovremeno ih se potiče na razmišljanje o osobnome rastu kojim će postizati vlastite ciljeve.

Poticajne priče učiteljice Ivane Gluhačić možete pronaći na poveznici Priče za Šaposauruse.

Galerija: