OŠ Zamet | Profil Klett

OŠ Zamet

169

Osnovna škola Zamet, kao jedna od najvećih riječkih škola uključena je u EKO projekte Društva „Naša Djeca“, i to „Zdrava prehrana“ i „Eko proizvodi.“ Škola je okružena zelenim otocima, održavanju kojih se posvećuje velika pozornost. Unutrašnjost škole također obiluje zelenilom.
Škola je od samog početka uvođenja Micro:bitova u škole u sklopu projekta „STEM revolucija“ aktivna te redovito sudjeluje u projektima vezanim uz korištenje Micro:bitova, kao što je „ProMikro“.
U sklopu projekta Šafran redovito sadimo žute šafrane. Projektom „Želim stablo“ nadovezali bismo se na aktivnosti vezane uz projekt „Šafran“. Aktivnosti same provedbe bile bi bazirane oko paralelne usporedbe 5 različitih šafrana čije bi navodnjavanje bilo kontrolirano od strane Micro:bitova. Faze provedbe bi se foto dokumentirale te podaci unosili u Excel radi podrobnije statističke analize.
U sam projekt uključeni bi bili učitelj informatike, učiteljica biologije te učiteljica razredne nastave, koje veže uspješna suradnja na projektima koje škola već aktivno provodi.

Opišite nam kako je protekla provedba projekta: 

Prilikom provedbe projekta „Želim stablo“ u Osnovnoj školi Zamet Rijeka, odlučili smo se pratiti rast i razvoj dvije biljne vrste. Koristili smo lukovice prekrasne cvjetnice perunike te mlade sadnice trešnje. Lukovice perunike odabrali smo jer im je rast naročito brz u vegetacijskom razdoblju ranog proljeća. Iz tog smo razloga dobili jasno vidljive rezultate i mjerenja. Budući da projekt nosi naziv „Želim stablo“, za drugu biljku odabrali smo drvenastu mladicu trešnje. U prirodi smo pronašli biljku rašeljku koja je u istom rodu klasifikacije kao i domaća trešnja te smo na divlju rašeljku nacijepili plemke domaćih trešanja. Kod obiju biljaka vlažnost tla mjerili smo pomoću micro:bita. Nažalost, u ranoj fazi provedbe projekta crpka za vodu prestala je raditi pa smo bili primorani biljke zalijevati ručno.  Uz biljke praćene micro:bitom, pratili smo i razvoj biljaka za koje nije bila ustanovljena vlažnost tla. U konačnici su se biljke praćene micro:bitom primjetno brže razvijale.

Link na video koji prikazuje provedbu projekta:

https://vimeo.com/264592186

Ivanka Stojaković
Dino Arbula