Profil Klett vodeći partner u izradi digitalnih obrazovnih sadržaja na međunarodnom projektu pokretanja diplomskog studija kibernetičke sigurnosti | Profil Klett

24. siječanj 2024.

Profil Klett vodeći partner u izradi digitalnih obrazovnih sadržaja na međunarodnom projektu pokretanja diplomskog studija kibernetičke sigurnosti

avatar
Autor: Borna Šimić

Digital4Security je četverogodišnji projekt vrijedan 20 milijuna eura u kojem je glavni cilj razviti europski online diplomski studij za kibernetičku sigurnost, koristeći sinergiju između akademske zajednice i industrije kako bi se ponudio odgovor na trenutnu potrebu za stručnjacima iz područja kibernetičke sigurnosti. Projekt okuplja 36 partnera iz 14 zemalja, a sufinanciran je od strane EU.

 

Profil Klett je u projektu vodeći partner u izradi visokokvalitetnih digitalnih obrazovnih sadržaja za provedbu diplomskog studija korištenjem najnovijih digitalnih tehnologija za izradu sadržaja. Uz izradu sadržaja za studente, Profil Klett će provoditi edukacije, radionice i webinare za profesore s 12 europskih sveučilišta koja sudjeluju u projektu na razvoju kurikuluma studija.

 

Zaštita ekonomskog prosperiteta u Europi

 

Predstavnici svih partnera na projektnom sastanku u Bukureštu

 

Digital4Security ima za cilj zaštititi ekonomski prosperitet i podržati dugoročnu konkurentnost i rast diljem Europe. Diplomski studij će se kontinuirano prilagođavati i razvijati kako bi se suprotstavio trenutnim i nadolazećim rizicima kibernetičke sigurnosti.

 

Na inicijativu Nacionalnog sveučilišta znanosti i tehnologije "Politehnica" u Bukureštu (NUSTPB), u sklopu projekta održani su sastanci i radionice, na kojima su sudjelovali predstavnici konzorcija. Na inicijalnom sastanku projektnog konzorcija, održanog 20.10.2023. godine u Bukureštu, ministar rumunjske vlade Tudor Prisecaru, zajedno s državnim tajnikom rumunjskog Ministarstva istraživanja, inovacija i digitalizacije, naglasio je da je "kibernetička sigurnost globalna briga" koja utječe na sve građane - od pojedinaca pa do velikih organizacija - te nacionalnu sigurnost.

Tudor Prisecaru

 

Najsuvremenija istraživanja i inovacije

 

Na inicijalnom sastanku, ministar rumunjske vlade g. Prisecaru je dodao sljedeće: „Diplomski studij studentima pruža priliku da se uključe u vrhunska istraživanja i inovacije u području kibernetičke sigurnosti. Diplomanti studija iz kibernetičke sigurnosti mogu pridonijeti globalnim naporima za rješavanje ovih problema. Podizanje svijesti o dobrim praksama iz kibernetičke sigurnosti je ključno za sigurnost europskog digitalnog prostora. Diplomski studij može opremiti pojedince znanjem i vještinama za educiranje drugih o tome kako ostati siguran u digitalnom svijetu.”

 

Direktor projekta, koji je ujedno i dekan Fakulteta za automatsko upravljanje i računala (UPB), Mihnea Moisescu, pohvalio je međunarodnu predanost i viziju svih partnerskih organizacija i dodao da je takav studij “danas nužan jer se digitalni krajolik stalno razvija, a kibernetičke prijetnje su u porastu. Projektni konzorcij, koji se sastoji od visokokvalificiranih stručnjaka, posvećen je osmišljavanju sveobuhvatnog diplomskog studija kibernetičke sigurnosti. Uz stručnost i predanost naših partnera, dodatno jačamo svoje sposobnosti za rješavanje prijetnji koje se razvijaju. Zajedno smo uvjereni u našu sposobnost da isporučimo robusna rješenja za kibernetičku sigurnost koja će zaštititi naše sustave i podatke, istovremeno educirajući novu generaciju kvalificiranih stručnjaka u ovom području.”

 

Projekt Digital4Security se financira u okviru vodećeg programa Europske komisije DIGITAL EUROPE koji osigurava 7,5 milijardi eura za ubrzanje gospodarskog oporavka i digitalnu transformaciju europskog društva.

 

Nova generacija stručnjaka za kibernetičku sigurnost

 

Irene Marinelli, komunikacijska stručnjakinja programa Digital Europe, rekla je da je pravo vrijeme za takav inovativan studij: „Potreba za zapošljavanjem, zadržavanjem i održavanjem dovoljnog broja stručnjaka za kibernetičku sigurnost u Europi danas postaje sve hitnija. Početni sastanak za projekt Digital4Security bila je izvrsna prilika za početak četverogodišnje suradnje s partnerima i stvaranje temelja za inovativan i tržišno vođen europski diplomski studij upravljanja kibernetičkom sigurnošću i suverenosti podataka.”

 

Diplomski studij će se usredotočiti na potrebe i zahtjeve industrije jedinstvenom kombinacijom akademske akreditacije i certifikacije. Ponovno će osposobiti i usavršiti diplomante, stručnjake, menadžere i rukovodeće osoblje te ih potaknuti da ojačaju svoju sigurnosnu infrastrukturu i provedu snažne postupke za prevenciju i upravljanje incidentima. Digital4Security će stvoriti novu generaciju samouvjerenih stručnjaka koji će graditi čvrste temelje za rast i otpornost.

 

Ovaj inkluzivni studij moći će upisati veliki broj diplomanata, a očekujemo da će privući mnogo potencijalnih studenata i tvrtki iz različitih sektora, demografskih i kulturnih pozadina.

Digital4Security radionica u Bukureštu

 

Voditelj projekta Digital4Security, Florian Frank, s njemačkog Sveučilišta digitalnih znanosti u Potsdamu, naglasio je da je spoj tehnologije, industrije i akademske zajednice u ovom konzorciju "sjajna timska igra na razini Lige prvaka u digitalnom svijetu" i dodao: "S D4S imamo integrativni pristup koji već mijenja naš pogled na temu kibernetičke sigurnosti. Motivacija, brzina i integritet svih uključenih partnera može biti primjer kako se možemo zajedno razvijati kroz suradnju.”

 

Gradimo digitalnu utvrdu

 

Horacio Gonzalez-Velez, profesor s National College of Ireland, istaknuo je uzbudljiva vremena koja su pred konzorcijem, dodajući: „Pokretanje Digital4Security u Bukureštu nije bio samo početak projekta, već monumentalan korak prema osiguravanju digitalne budućnosti Europe. Naša misija da stvorimo sljedeću generaciju samouvjerenih stručnjaka za kibernetičku sigurnost je u punom zamahu. S nastavnim planom i programom prilagođenim današnjim kibernetičkim prijetnjama i izazovima sutrašnjice, gradimo digitalnu utvrdu za europska poduzeća. Budite dio našeg putovanja prema sigurnijoj i otpornijoj digitalnoj Europi!”

 

Dijeleći entuzijazam, Brian Cochrane, Senior Manager iz vodeće konzultantske tvrtke Schuman Associates (Brisel), rekao je: „Pokretanje Digital4Security u Bukureštu označava početak našeg četverogodišnjeg putovanja prema visoko inovativnoj, uspješnoj i održivoj europskoj kibernetičkoj sigurnosti kroz razvoj diplomskog studija. Početni sastanak predstavlja čvrstu osnovu za ujedinjenje naših zajedničkih napora, kombinirajući snagu akademske zajednice i industrije, u rješavanju hitne potražnje za vještinama iz kibernetičke sigurnosti.”

 

Dodatne informacije

 

Konzorcij Digital4Security dinamično je paneuropsko partnerstvo inovatora u području kibernetičke sigurnosti. Sastoji se od institucija i tvrtki iz različitih sektora koje zajedno rade na dizajniranju, promicanju i provedbi studija upravljanja kibernetičkom sigurnošću, a predvode ih najbolji talenti za kibernetičku sigurnost iz Europe i svijeta.

 

National University of Science and Technology Politehnica Bucharest (Rumunjska)

National College of Ireland (Irska)

University of Digital Science GGMBH (Njemačka)

University of Rijeka (UNIRI) (Hrvatska)

The Università degli Studi di Brescia (Italija)

Politecnico di Milano (Italija)

University of Koblenz (Njemačka)

CY Cergy Paris Universite (Francuska)

Mykolo Romerio Universitetas (Litva)

Universidad Internacional de La Rioja SA (Španjolska)

Brno University of Technology (Češka)

Munster Technological University / Cyber Ireland (Irska)

Skillnet Ireland (Irska)

Adecco Formazione SRL (Italija)

Digital Technology Skills Limited (Irska)

Adecco Italia Holding di Partecipazione e Servizi SPA (Italija)

Ataya & Partners (Belgija)

IT@Cork Association Limited (Irska)

Matrix Internet (Irska)

G & N Silensec Ltd (Cipar/SAD/VB)

Schuman Associates (Belgija)

Fraunhofer Gesellschaft Zur Forderung Der Angewandten Forschung Ev (Njemačka)

Naukowa I Akademicka Siec Komputerowa - Panstwowy Instytut Badawcz (Poljska)

 Vytautas Magnus University (Litva)

Polish Cyber Security Cluster (Poljska)

Contrader SRL (Italija)

ServiceNow Ireland Limited (Irska)

DIGITALEUROPE ASBL (Belgija)

Agoria ASBL (Belgija)

European Digital SME Alliance (Belgija)

Terawe Technologies Limited (Irska)

Banco Santander SA (Španjolska)

Red Open SRL (Italija)

Pearson Benelux BV (Nizozemska)

Independent Pictures Ltd (Irska)

Profil Klett d.o.o. (Hrvatska)

www.digital4security.eu/

Galerija: