27. veljača 2018.

Putovanje za pamćenje - Erasmus+

avatar
Autor: Mila Kokotović

Kroz niz članaka na temu K1- Erasmus+ neprekidno se isprepliću osobne i profesionalne koristi koje nižemo sudjelujući u mobilnostima i radu EU tima. Kao i kod svega što u najvećoj mjeri uključuje čovjekov profesionalni, a onda i osobni i emocionalni angažman, sudjelovanje u projektu je i jedno posebno putovanje.

U osobnom smislu, prava je poslastica posjetiti neku zemlju, upoznati kolegice i kolege iz drugih država, usavršavati se u odabranom stručnom području i jeziku. Budući da je to osobno iskustvo ujedno i posebna motivacija za rad na projektu odlučila sam ga podijeliti s Vama kao dio niza članaka o Erasmus+ projektima.

Od trenutka prolaska kroz izlazni terminal u zračnoj luci, nakon što još jednom pozdravimo svoje ukućane, nervozno napipamo osobnu iskaznicu te provjerimo novčanik i kartu za let, počinje naša osobna avantura. Nije potrebno opterećivati se problemima jer će oni stizati sami, počevši od samog avionskog leta. Connection fly izlaz je zatvoren. Morate sami otići na drugi izlaz. Koji? To još nitko ne zna, pa ni vi. Uskoro ćete doznati. Vaš let kasni. Hoćete li stići na drugi let? Kakvo će biti vrijeme? Jeste li ponijeli pravu odjeću i obuću? Srpanj je. U Zagrebu je temperatura zraka preko trideset stupnjeva, a vi idete u Oslo. Tamo je samo deset stupnjeva. Joj! Usporite. Polako. Riješite sve na način opisan rečenicom koju vjerojatno često govorite djeci u razredu: Korak po korak.

Sljedeći je izazov put od terminala do smještaja. Najbolje je pri odabiru smještaja dobro sve proučiti na karti i nakon toga odabrati najjednostavniju mogućnost. Ako niste sigurni, pitajte ljude oko sebe. Oni nisu neprijatelji. Rado će vam pomoći. Mislite li da je jezik problem? Vjerujte, nije. Toliko ćete se snaći. Uostalom, u takvoj vam prilici mogu pomoći pametni telefoni, google maps, google translate i druge tehnološke blagodati.

Pri odabiru smještaja poželjno je da bude što bliže kampusu gdje imate predavanja. Tako ćete malo vremena potrošiti na dolaske i odlaske, a više vremena imati za sebe. Redovita komunikacija s obitelji i prijateljima kao i podrška vaših kolega iz EU tima bit će vam svakodnevno korisna i poticajna. Ipak, nemojte zanemariti nova poznanstva. Negdje u novom okruženju čekaju vas novi prijatelji. Valja se posvetiti i njima. Dijelite zajednička očekivanja, muče vas slični problemi. Jako je važno znati da ni u jednom trenutku niste sami i da putovanje koje će vas stručno i profesionalno obogatiti ujedno stvara i mnogo lijepih uspomena kojih ćete se cijeloga života rado sjećati.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Prometna animacija u OŠ Remete

Sigurnost djece u prometu jedna je od najvećih roditeljskih briga, pa je naučiti djecu pravilima za sigurno sudjelovanje u prometu velik izazov za sve učiteljice i učitelje. Doznajte kako možete snimiti GIF animacije o prometu sa svojim učenicima.

21.3. odjenite šarene čarape i podržite osobe s Down sindromom!

Iako se nekima od nas ponekad dogodi da nehotice odjenemo različite čarape, u utorak, prvog dana proljeća to možemo učiniti namjerno. 21. ožujka obilježavamo Dan sindroma Down i šarenim ćemo čarapama poručiti da se brinemo, da razumijemo i poštujemo prava osoba s Down sindromom. Odjenite i vi šarene čarape te se vedro, dobrodušno i s osmijehom na licu pridružite obilježavanju ovoga dana.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Saša Veronek Germadnik, Marijana Zelenika Šimić, Ivana Lukas
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik