Reading is fun | Profil Klett

07. lipanj 2018.

Reading is fun

Autor: Suzana Mihelčić, Osnovna škola Vinica

Projekti nas spajaju

 

Unatrag godinu-dvije razmišljam o suradnji s drugom školom i razvijanju projekta kojim bi se potaknuo još veći interes za učenjem engleskog jezika i omogućilo učenicima da razviju suradnju s vršnjacima iz druge okoline. Ideja se rodila prošle godine prilikom sastavljanja kurikuluma, a kolegica s kojom na projektu radim bila je, naravno, oduševljena kao i ja.

 

Čitanje i zabava

 

Projekt Reading is fun osmislile smo kolegica jezičarka iz Osnovne škole grofa Janka Draškovića u Klenovniku, školska knjižničarka koja radi u obje škole koje sudjeluju u aktivnostima i moja malenkost. Odlučile smo, ne samo nagraditi učenike kojima već dosad interes za učenjem jezika nije strani, već i učenike koji žele i trude se raditi na sebi, postići još bolje rezultate, poraditi na socijalnim kompetencijama i razvijati govorne sposobnosti na stranom jeziku. Naravno, preduvjet je da vole čitati jer čitanje je glavna spona koja povezuje sve aktivnosti projekta u cjelinu. Kad se sve to spoji dobijemo zgodnu suradnju dviju osnovnih škola, 16 veselih osmaša željnih zabave, druženja i rada na sebi te 3 veoma zadovoljne kolegice koje stoje iza uspješnog projekta.

Posjet br. 1: aktivnosti

 

Već sada mogu pisati o dobrim stranama projekta, iako projekt još uvijek traje, jer smo jedan od dva planirana posjeta već odradili i to veoma uspješno. Osnovna škola Vinica nedugo je u potpunom sastavu projektnog tima posjetila partnersku školu koja nas je lijepo ugostila i gdje smo se odlično proveli čitajući i družeći se. Obzirom da se učenici nisu poznavali ranije prva aktivnost bila je Speed date (hr. brzi sastanak, spoj) u kojoj su parovi učenika i njihovih učiteljica unutar 2 minute pokušali saznati što više jedni o drugima.

 

Proteklih su tjedana učenici čitali knjige i pjesme na engleskom jeziku te odabrali dragi im ulomak koji su pročitali ostalim sudionicima te nakon čitanja komentirali, pohvaljivali i razmjenjivali iskustava u čitanju. Osim kruga čitanja na engleskom jeziku svi su prisutni igrali igre za poticanje suradnje i uspostavljanja verbalne i neverbalne komunikacije te odigrali društvene igre u skupinama.

Sve su se aktivnosti odvijale na stranom jeziku osim kruga društvenih igara kada je spontano druženje i upoznavanje na materinjem jeziku bilo dozvoljeno. Domaćini su poveli goste i u obilazak njihove škole te su pričali o sličnostima i različitostima od uređenja škole do aktivnosti koje se tamo provode pa do samog izvođenja nastave.

 

Uskoro pripremamo drugi i posljedni posjet u našoj školi u kojem će se naći ista ekipa, ali s novim aktivnostima, a sve u cilju poticanja čitanja i učenja engleskog jezika te naravno druženja među učenicima i kolegama.

Baš se veselimo!

Autorica je učiteljica engleskog jezika u Osnovnoj školi Vinica, Marčan.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ivana Kirin, Marinko Uremović, (Daška Domljan)
udzbenik
Kristina Čajo Anđel, Ankica Knezović