Učenici OŠ Strahoninec na Minecraft natjecanju osvojili 3. mjesto | Profil Klett

08. lipanj 2021.

Učenici OŠ Strahoninec na Minecraft natjecanju osvojili 3. mjesto

avatar
Autor: Martina Španović

U organizaciji Microsoft Hrvatska i Slovenija učenici osmih razreda sudjelovali su u Mineclass natjecanju sa svojim mentorima, Microsoft MIE stručnjaci edukatori (engl. Microsoft Innovative Educator Expert) kao voditelji ekipa. Učitelji su radili u skupinama prema svojim predmetnim područjima, od informatike, engleskoga jezika, vjeronauka, matematike, fizike, kemije i razredne nastave. Cilj natjecanja bio je u suradnji s učenicima osmisliti nastavnu lekciju u skladu s Kurikulumom u Minecraft Education igri. Cijeli projekt odvijao se od veljače kada su učitelji sudjelovali u uvodnim webinarima sve do kraja ožujka kada su proglašeni pobjednici. Između toga, stvarali su se popisi tema koji će se obraditi, ishodi iz Kurikuluma te razrada samih sadržaja. Voditelji natjecanja, davali su svoje sugestije kako poboljšati samu izvedbu i koje komponente koristiti u kreiranju lekcije.

 

Učitelji su zajedno sa svojim razrednim ekipama zasebno radili na projektu u kojem je bio zadatak u kreativnom načinu rada u svijetu Blocks of Grass izraditi portet poznate osobe i uklopiti taj lik u lekciju svoga predmeta. Za to, bilo je potrebno koristiti barem jedan alat za vrednovanje učenika, od NPC likova (engl. non player character), knjiga (engl. book and quill), ploča s natpisima (engl. chalkboards: board, poster, slate) kako bi se prikazali poznati citati osobe o kojoj se radi lekcija te kratka biografija.​

 

Pravila su bila jasno postavljena, a to su da svijet mora biti izrađen u Minecraft: Education Edition verziji igre, a dodatni modovi i resursi nisu bili dozvoljeni. Stručni žiri procjenjivao je izrađene lekcije prema sljedećim kriterijima:

  • Projekt je napravljen u skladu s pravilima,
  • Kreativnost, originalnost, kompleksnost, pažnja prema detaljima,
  • U skladu s uputama o temi,
  • Uključivanje jednog alata za komuniciranje.​

 

Od predloženih aktivnosti, grupa od osam učenika osmih razreda odabrala je Neila Armstronga kao zanimljivu osobu o kojoj se može učiti i na satovima Engleskog jezika. Nakon što su počeli generirati ideje o tome kako će svijet izgledati, istraživali su činjenice o njemu i njegovim postignućima te načine na koje mogu to prikazati u Minecraft svijetu.

Za početak, izgradili su njegovu rodnu kuću u kojoj se može pročitati više o njegovom djetinjstvu. Zatim su izgradili školu gdje se uči o njegovom školovanju te NASA laboratorij gdje je radio. Kreirali su svoju viziju poznatih misija na kojima je radio: Gemini i Apollo. Korištenjem teleportacije, igrač se premješta na put na Mjesec i vidi unutrašnjost rakete te njegove suputnike Buzza Aldrina i Michaela Collinsa. Učenici su izgradili i Mjesec te prikazali koje su stvari astronauti ostavili na površini Mjeseca, a igrač ih mora pronaći u igri poput traženja blaga. Na kraju, igrač se vraća u raketu i u laboratorij iz kojega se odlazi u labirint gdje su smještene sve medalje, nagrade i postignuća koja je Neil Armstrong ostvario. U završnoj dvorani, učenici mogu predati svoje zapise o tome što su naučili kroz lekciju i na taj način biti vrednovani. Konkretnije pogledajte u videozapisu: https://youtu.be/s0KMsw2h0gs

U izgradnju ovoga svijeta utrošeno je više od mjesec dana rada, a učenici su odvojili svoje slobodno vrijeme u popodnevnim i satima vikenda kako bi radili na nečemu dodatnom i kreativnom. Uz to što su vježbali svoje kompetencije u engleskom jeziku, bilo je potrebno poznavanje dodatnih vještina poput kodiranja i suradnje u timu. Svoje radove prikazali su na zajedničkom webinaru svih natjecatelja, a na kraju su osvojili 3. nagradu za svoju kreaciju. Od Microsofta su za nagradu dobili certifikate, majice, kape i naljepnice, koje su ponosno nosili u školi.

 

Ovaj primjer uporabe igre u nastavi samo je jedan u nizu što se sve može postići uz Minecraft. Iako iziskuje mnogo truda i vremena, zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, ponos i uspomene ostaju zauvijek.

Tekst: Tea Horvatić, učiteljica engleskog jezika