Učimo IZZI

Osjećamo, mislimo i djelujemo IZZI: skupljamo i dijelimo ideje iz čitave Hrvatske!

 

Dragi i poštovani učitelji iz svih krajeva Hrvatske, s ponosom vam predstavljamo našu novu inicijativu Učimo IZZI. Učimo IZZI prirodan je nastavak naših dosadašnjih uspješnih i pozitivnih projekata: Želim stablo, Micro:bit i set za zalijevanje, Želim, stvaram, oblikujem, Storytelling, Predstavi se svijetu.

 

Tematski je cilj ove inicijative upoznati čitavu Hrvatsku kroz pet tematskih područja, čuvati ono što imamo i kvalitetno živjeti u školi i izvan nje. Projekt će uključivati evaluacije novih udžbeničkih naslova i prijave raznolikih sadržaja prema projektnim temama, a svaka se odnosi na područja koja vi, kao i vaši kolege učitelji, svake godine obrađujete sa svojim radoznalim učenicima.

 

U želji da njegujemo vječnu ulogu učitelja kao bezvremenskih simbola znanja i učenja te je kao takvu sačuvamo za buduće generacije, pokrećemo prvu fazu velikoga višegodišnjeg projekta. 

Učitelj superheroj
#uciteljsuperheroj #ucimoizzi

 

Čuvari znanja, prenositelji iskustva i neiscrpan izvor priča i podataka - sve su to naši učitelji. U povijesti vjerojatno ne postoji struka koja je toliko utkana u naše sjećanje, kao važan i neodvojiv dio djetinjstva. Svi se sjećamo svojih učitelja, a to želimo i novim generacijama. 

 

One rastu u doba velikih promjena, kad tehnologija snažno grabi prema budućnosti i svakodnevno nas usmjerava da je pratimo ukorak. Učenje se razvija i modelira oblike, no znanje ostaje na svom mjestu kao stalna težnja svakog čovjeka: to nam je u prirodi, čitava povijest nam svjedoči o tome. I baš zbog toga, znanje nije teško, štoviše, znanje je IZZI. I na taj ga način želimo učiti: interaktivno, zanimljivo, zabavno i inkluzivno. 

Prijavi me!

Cilj Učimo IZZI inicijative jest okupiti znanja i iskustva naših učitelja, prikazana kroz radove iz njihove bogate i živopisne prakse. Na jednom mjestu i za sva vremena želimo okupiti stručne i kreativne primjere koji svima pokazuju kako se neka tema može obrađivati s učenicima. One ćemo najmaštovitije s ponosom objaviti u našim budućim IZZI metodičkim priručnicima za izvođenje projektne nastave i tako ih prenijeti novim generacijama učitelja i učenika koji nastavljaju naš put traganja za znanjem, a svi znamo da on nikad ne završava. I sretni smo što je tako! 

 

Zajednički nastavljamo obrazovati nove generacije razmjenjujući znanja i prenoseći primjere dobre prakse.

 

Predstavite poučavanje na svoj način: iz prve ruke i u pravom stilu! 

Nakon prijave na projekt, moći ćete odabrati temu ili teme prema vlastitoj preferenciji. U sljedećoj fazi projekta otvorit ćemo pet tema prema zajedničkom odabiru svih sudionika.

 

  1. Ekologija i održivi razvoj: nacionalni parkovi, udaljeni otoci, živopisne vode, mistične planine... Kako učenicima predstavljate naše prirodne ljepote i kako ih potičete na ekologiju, reciklažu i čuvanje energije? Otkrijte nam!
  2. Kultura i baština: svaka regija ima svoju životnu priču, a ona je uvijek burna i osebujna. Kako je prenosite učenicima? I mi želimo čuti! 
  3. Sport i zdravlje: kako učenike potičete na sport, a kako na čuvanje svog zdravlja? Zaigrajte s nama: u pravom sportskom duhu! 
  4. Glazba: kako obrađujete klasiku, a kako glazbu svoga kraja? Dajte nam svoj ritam! 
  5. S koljena na koljeno: tradicija je temelj svake kulture. Na koji je način prezentirate učenicima? Kroz mitove, legende, priče naših baka.... Mnogo je načina, prikažite nam svoj!
  6. Osobni i socijalni razvoj: vršnjačko nasilje ozbiljan je problem i uvijek goruća tema u školstvu. Kako se borite protiv njega? Ponudite savjet svojim kolegama! 
  7. Mediji: izazov za prave kreativce. Kako svoju regiju predstavljate svijetu? Kroz živopisnu reklamu, turističku kampanju ili nešto treće? 
  8. Sličnosti i različitosti: empatija, inkluzija, tolerancija....velike riječi koje često ponavljamo. No, kako ih provesti u praksi i objasniti učenicima njihovo pravo značenje, ono iskazano kroz djela? Budite primjer svog primjera! 
  9. Interkulturalnost: i kako učenike potaknuti na nju? Koje primjere i teze koristite? Podijelite ih s nama, učinimo svijet još ljepšim mjestom!
  10. Slavlja: kirbaji, fešte, karnevali.... Kako ih obilježava Vaša regija, kako suvremenim učenicima približiti starinske narodne običaje? Podučite nas! 

 

Krenimo zajedno u novo doba obrazovanja, izgradimo nasljeđe za one koji dolaze i koji će ga nastaviti prenositi, jer mi smo ih tako naučili: baš kao što su naši učitelji naučili nas

Budimo primjer, nastavimo slijed. Stoljeća nas uče da se znanje razvija suradnjom. 

Njegujmo struku, učimo IZZI.

Na Učimo IZZI inicijativu prijavite se do 8. ožujka 2019. S radošću Vas očekujemo! 

Daljnje upute na Vašu e-mail adresu stižu odmah po prijavi za sudjelovanje! I ne zaboravite, ovo je tek početak!