22. veljače - Dan ružičastih majica | Profil Klett

20. veljača 2017.

22. veljače - Dan ružičastih majica

Autor: Suzana Mihelčić, Osnovna škola Vinica

Veljača-prevrtljača svake nam školske godine nudi pregršt zanimljivih projekata kojima se možemo uposliti te se posvetiti i drugim aktivnostima osim standardne nastave. Jedan od projekata kojima se rado pozabavim u suradnji sa školskim kolegama je obilježavanje Dana ružičastih majica. Poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači.

Dan kada su nasilju odlučili reći – dosta!

Pokret je nastao u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter, a u Hrvatskoj je s obilježavanjem toga dana prvi započeo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja 2014. godine.

 

Kako možeš pridonijeti?

Naša je škola po prvi puta obilježila ovaj dan 2015. godine i to kao jednu od aktivnosti tadašnjeg eTwinning projekta STOP bullying 4ever. Aktivnosti kojima možete obilježiti taj dan i dići školu na noge jest mnogo, bitan je pozitivan stav i jedinstvo. Pravilo broj jedan jest, naravno, nositi ružičasto toga dana, a outfit uvijek možete upotpuniti bedževima, nakitom i drugim modnim detaljima u toj boji. Dodirnite dječja srca pričom o nastanku samog pokreta te pokrenite oluju mozgova na tu temu. Prikažite im prigodne video klipove ili snimite vlastiti video uradak na temu nasilja zajedno s učenicima. Učenici će rado izraditi plakate s dirljivim sloganima koje možete ovjesiti u prostorima škole te promovirati taj bitan događaj.

Prigodnim dramsko-scenskim izvedbama učenici zorno mogu prikazati nasilje među vršnjacima te potaknuti na razmišljanje i pokušati promijeniti stav prema nasilju. Osmislite sportske aktivnosti ili prigodne radionice.

Jedna od najdražih aktivnosti kojima naša škola obilježava taj dan jest anti-bullying ples. Kako bolje odvratiti djeci pažnju od mržnje i nasilja, nego glazbom i plesom? Uključite glazbu i osmislite jednostavnu plesnu koreografiju na pjesmu prigodne tematike. Pogledajte kako smo mi to napravili. Ujedinite se i vi sljedeće srijede, 22. veljače 2017., rasplešite školu i pošaljite snažnu poruku nasilnicima! Nasilje boli – zato nosi ružičasto u znak podrške jer nasilje prestaje ovdje i sada. Think pink, wear pink!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Ishodi učenja stranih jezika u Školi za život u odnosu na Europski referentni okvir za jezike

 

Strani jezik je predmet koji intenzivno prati europske i svjetske trendove, ne samo svojim sadržajem, nego se i metodama rada oslanja na najnovija dostignuća u nastavi drugih zemalja. Ponekad i sami autori tih udžbenika dolaze iz zemlje u kojoj je taj jezik materinji, pa već i koncepcijom nastavnih materijala u njih implementiraju najnovija dostignuća metodike i didaktike, a posebno glotodidaktike.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Borka Lekaj Lubina, Jasna Pavuna, Danka Singer
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika