22. veljače - Dan ružičastih majica | Profil Klett

20. veljača 2017.

22. veljače - Dan ružičastih majica

Autor: Suzana Mihelčić, Osnovna škola Vinica

Veljača-prevrtljača svake nam školske godine nudi pregršt zanimljivih projekata kojima se možemo uposliti te se posvetiti i drugim aktivnostima osim standardne nastave. Jedan od projekata kojima se rado pozabavim u suradnji sa školskim kolegama je obilježavanje Dana ružičastih majica. Poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači.

Dan kada su nasilju odlučili reći – dosta!

Pokret je nastao u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter, a u Hrvatskoj je s obilježavanjem toga dana prvi započeo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja 2014. godine.

 

Kako možeš pridonijeti?

Naša je škola po prvi puta obilježila ovaj dan 2015. godine i to kao jednu od aktivnosti tadašnjeg eTwinning projekta STOP bullying 4ever. Aktivnosti kojima možete obilježiti taj dan i dići školu na noge jest mnogo, bitan je pozitivan stav i jedinstvo. Pravilo broj jedan jest, naravno, nositi ružičasto toga dana, a outfit uvijek možete upotpuniti bedževima, nakitom i drugim modnim detaljima u toj boji. Dodirnite dječja srca pričom o nastanku samog pokreta te pokrenite oluju mozgova na tu temu. Prikažite im prigodne video klipove ili snimite vlastiti video uradak na temu nasilja zajedno s učenicima. Učenici će rado izraditi plakate s dirljivim sloganima koje možete ovjesiti u prostorima škole te promovirati taj bitan događaj.

Prigodnim dramsko-scenskim izvedbama učenici zorno mogu prikazati nasilje među vršnjacima te potaknuti na razmišljanje i pokušati promijeniti stav prema nasilju. Osmislite sportske aktivnosti ili prigodne radionice.

Jedna od najdražih aktivnosti kojima naša škola obilježava taj dan jest anti-bullying ples. Kako bolje odvratiti djeci pažnju od mržnje i nasilja, nego glazbom i plesom? Uključite glazbu i osmislite jednostavnu plesnu koreografiju na pjesmu prigodne tematike. Pogledajte kako smo mi to napravili. Ujedinite se i vi sljedeće srijede, 22. veljače 2017., rasplešite školu i pošaljite snažnu poruku nasilnicima! Nasilje boli – zato nosi ružičasto u znak podrške jer nasilje prestaje ovdje i sada. Think pink, wear pink!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Nove udžbeničke serije u Profil Klettu

Kako bismo aktivno sudjelovali u kreiranju nove paradigme poučavanja za sve škole i učitelje koji ove godine počinju raditi prema eksperimentalnom programu pripremili smo IZZI program za Školu za život te nove udžbeničke komplete za Informatiku od petog do osmog razreda.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Nina Lauder, Suzanne Torres, Paul Shipton
udzbenik
Vesna Marjanović, Andrea Škribulja, Marina Gabelica, Renata Gredelj
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege