22. veljače - Dan ružičastih majica | Profil Klett

20. veljača 2017.

22. veljače - Dan ružičastih majica

Autor: Suzana Mihelčić, Osnovna škola Vinica

Veljača-prevrtljača svake nam školske godine nudi pregršt zanimljivih projekata kojima se možemo uposliti te se posvetiti i drugim aktivnostima osim standardne nastave. Jedan od projekata kojima se rado pozabavim u suradnji sa školskim kolegama je obilježavanje Dana ružičastih majica. Poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači.

Dan kada su nasilju odlučili reći – dosta!

Pokret je nastao u Kanadi potaknut dirljivom pričom srednjoškolca koji je u znak podrške majci oboljeloj od raka odlučio u školu obući ružičastu majicu čime je postao žrtva nasilja. U znak potpore u pomoć mu je priskočila grupa dječaka koji su podijelivši ružičaste majice školom odaslali poruku o važnosti tolerancije i nenasilničkog ponašanja. Njihova poruka uskoro je poprimila globalni karakter, a u Hrvatskoj je s obilježavanjem toga dana prvi započeo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja 2014. godine.

 

Kako možeš pridonijeti?

Naša je škola po prvi puta obilježila ovaj dan 2015. godine i to kao jednu od aktivnosti tadašnjeg eTwinning projekta STOP bullying 4ever. Aktivnosti kojima možete obilježiti taj dan i dići školu na noge jest mnogo, bitan je pozitivan stav i jedinstvo. Pravilo broj jedan jest, naravno, nositi ružičasto toga dana, a outfit uvijek možete upotpuniti bedževima, nakitom i drugim modnim detaljima u toj boji. Dodirnite dječja srca pričom o nastanku samog pokreta te pokrenite oluju mozgova na tu temu. Prikažite im prigodne video klipove ili snimite vlastiti video uradak na temu nasilja zajedno s učenicima. Učenici će rado izraditi plakate s dirljivim sloganima koje možete ovjesiti u prostorima škole te promovirati taj bitan događaj.

Prigodnim dramsko-scenskim izvedbama učenici zorno mogu prikazati nasilje među vršnjacima te potaknuti na razmišljanje i pokušati promijeniti stav prema nasilju. Osmislite sportske aktivnosti ili prigodne radionice.

Jedna od najdražih aktivnosti kojima naša škola obilježava taj dan jest anti-bullying ples. Kako bolje odvratiti djeci pažnju od mržnje i nasilja, nego glazbom i plesom? Uključite glazbu i osmislite jednostavnu plesnu koreografiju na pjesmu prigodne tematike. Pogledajte kako smo mi to napravili. Ujedinite se i vi sljedeće srijede, 22. veljače 2017., rasplešite školu i pošaljite snažnu poruku nasilnicima! Nasilje boli – zato nosi ružičasto u znak podrške jer nasilje prestaje ovdje i sada. Think pink, wear pink!

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Kako pomoći učenicima da neuspjeh pretvore u uspjeh

Ususret novoj školskoj godini učiteljica engleskoga i njemačkoga jezika Ksenija Todorović iz vlastitog iskustva savjetuje kako pomoći učenicima da prihvate svoju osobnu odgovornost za neuspjeh na putu do uspjeha te razviju svoje potpune potencijale i postanu odgovorni građani našeg društva.

 

Webučionica 2.0 i razvijanje digitalnih kompetencija

  Učenici od 5. do 8. razreda, a povremeno i učenici od 1. do 4. razreda, zajedno s nastavnicom engleskog jezika Adrijanom Roždijevac iz Osnovne škole „Josip Kozarac” Soljani sudjelovali su ove nastavne godine u eTwinning projektu pod nazivom „Webclassroom/Webučionica 2.0” autorice Sandre Vuk. Projekt je trajao cijelu nastavnu godinu, a u njemu je sudjelovalo preko 260 škola partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Turske.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Clive Oxenden, Christina Latham-Koenig, and Paul Seligson
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika
udzbenik
Sanja Basta, Nataša Svoboda Arnautov, Sanja Škreblin