Čestični crtež u nastavi kemije | Profil Klett

12. lipanj 2019.

Čestični crtež u nastavi kemije

Autor: Uredništvo STEM područja
Čestični crtež – vrijedan alat

 

Živimo u makroskopskom svijetu, svijetu kojeg možemo opaziti. Sve makroskopske pojavnosti rezultat su promjena i procesa na, osjetilima nedostupnoj, čestičnoj razini. Vizualizaciju čestične razine omogućavaju različiti modeli koji su pojednostavljena i zamišljena „slika“ prirodne pojave.

Čestični crtež je vrsta modela, grafički prikaz iz kojeg je moguće utvrditi broj, vrste i odnose čestica. Koristi se kako bi se unaprijedilo poučavanje i razumijevanje strukture tvari te fizikalnih i kemijskih promjena.

Čestični crtež se primjenjuje u poučavanju nastavnih sadržaja, provjeri znanja i prepoznavanju pogrešnih shvaćanja. Metodički oblikovan i znanstveno utemeljen čestični crtež je vrijedan alat koji se može koristiti na svim obrazovnim razinama i u svim područjima kemije.

Prijelazi među agregacijskim stanjima tvari

Prilagođavanje čestičnog crteža razvojnoj dobi učenika nije jedini preduvjet za njegovo korištenje. Učenike je potrebno ne samo poučiti tumačenju i crtanju čestičnih crteža, već ih i upoznati s njegovim ograničenjima.

 

Jednadžba kemijske reakcije

 

Jednadžba kemijske reakcije je temeljan i složen kemijski koncept u čijem usvajanju često izostaje razumijevanje odnosa prirode kemijskog procesa i njegovog simboličkog prikaza. Ovim smo materijalom željeli pružiti novi, sveobuhvatniji pogled na poučavanje ovog apstraktnog koncepta. U prijedlogu obrade pokušali smo objediniti makroskopsku, čestičnu i simboličku razinu kako bi omogućili konceptualno razumijevanje jednadžbe kemijske reakcije i naglasili razliku između zbivanja u reakcijskom sustavu i simboličkog prikaza kemijskog procesa.

Reakcijski sustav prikazan čestičnim crtežom predstavlja vrstu i brojevni odnos čestica u stvarnom sustavu.

Otvorite i preuzmite PDF dokument  i proučite kako je nastavna tema Jednadžba kemijske reakcije priređena u udžbeniku kemije za sedmi razred izdavačke kuće Profil Klett, Kemija 7, autorica; Tamare Banović, Karmen Holende, Sandre Lacić, Elvire Kovač-Andrić i Nikoline Štiglić.

Otvorite i pogledajte prijedlog pisane pripreme za nastavnu temu Jednadžba kemijske reakcije!

 

Priredila: dr. sc. Sanda Šimičić, prof., učitelj

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

9. 11. Međunarodni dan izumitelja

Međunarodni dan izumitelja obilježava se 9. studenog jer je na taj dan rođena inovatorica u području bežičnih komunikacija i američka filmska glumica Hedy Lamarr. Bez njezina izuma danas bi bio nemoguć WiFi. Taj se dan prisjećamo velikih izumitelja koji su poboljšali naš svakodnevni život te se pozivaju zainteresirani na zajednički inovativni rad za našu zajedničku budućnost.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja