Klimatske promjene: Budimo zreli, slušajmo znanstvenike! | Profil Klett

20. travanj 2020.

Klimatske promjene: Budimo zreli, slušajmo znanstvenike!

Autor: Uredništvo STEM područja

 

Globalni pokret za borbu protiv klimatskih promjena opominje da je došlo vrijeme da se upozorenja znanstvenika ozbiljno shvate jer je u pitanju budućnost planeta. Pripremili smo za vas simulaciju efekta staklenika kako bismo osvijestili ozbiljnost klimatske krize. Provjerite u tekstu kako joj se samo zajedno možemo oduprijeti.

Globalni klimatski pokret pokreću srednjoškolci

 

Sve intenzivnije i sve osjetnije promjene klime naša su realnost i više si ne možemo priuštiti luksuz nedjelovanja ili pogrešno usmjerenog djelovanja. Simulacija mjera koje društvo može poduzeti kako bi ublažilo učinak vrlo zorno prikazuje što bismo u svojim zajednicama trebali zahtijevati. Svatko od nas ima pravo vršiti pritisak na lokalne političare i institucije kako bi se poduzeli koraci u tom smjeru. Mnoge pogreške koje su učinjene u prošlosti dovele su do klimatske krize, koja je dosegla razinu zbog koje sve veći broj zemalja proglašava klimatsko izvanredno stanje. Znanstvena zajednica već dugo upozorava na neodrživost naše ovisnosti o fosilnim gorivima i posljedičnim emisijama enormnih količina ugljikova dioksida. Na temelju znanstvenih rezultata danas znamo da su nas te emisije dovele do opasne klimatske krize i krajnje neizvjesne budućnosti.

Znanstvenici upozoravaju da moramo hitno početi radikalno smanjivati emisije ugljikova dioksida te ih do polovice stoljeća potpuno ukinuti.

Nažalost, donedavno ta upozorenja nisu jako utjecala na donošenje političkih odluka i djelovanje je bilo vrlo skromno. No danas se situacija jako promijenila, i to dobrim dijelom zahvaljujući upravo globalnom klimatskom pokretu srednjoškolaca, vrlo aktivnom i u nas. Nemojte zaboraviti činjenicu da je taj globalni pokret inicirala jedna jedina tada anonimna šesnaestogodišnjakinja – Greta Thunberg. To je dokaz da nitko nije premalen da bi svojim djelovanjem doveo do promjene. Nemojte zaboraviti ni jednu od glavnih poruka tog pokreta: slušajte znanstvenike!

 

 

Kakav planet ostavljamo u nasljeđe generacijama koje dolaze?

 

Vaša generacija nas ljude u srednjim godinama doista ima potpuno pravo smatrati prestrašenim, nesposobnim, neodgovornim izdajicama. Naravno, i mi smo nekad imali to pravo i stoga djelomično možemo i prepoznati i rekonstruirati taj osjećaj. No doista je nevjerojatno da vašoj generaciji ostavljamo svijet koji je u mnogočemu lošiji.

Mi smo generacija koja je svojom pasivnošću dopustila da vaša generacija bude siromašnija od svojih roditelja, tj. nas. Ostavljamo vam socijalni darvinizam, s perspektivom pravog darvinizma. Jer ostavljamo vam kuću – planet prljavu, opustošenu, s jakom naznakom katastrofe unutar jedne generacije, a vama smo nonšalantno prepustili problem održanja čovječanstva u nasljeđe. Stvarno nas imate pravo gledati s prijezirom. Da, boli nas to privođenje bistrom zrcalu iz kojeg nam se ceri sva prljavština naše i nekoliko prethodnih generacija, cijeloga ekonomskog sustava kojemu smo svojim konformizmom dopustili da nabuja preko svih granica, sva ta šteta koju smo uzrokovali svojim nedjelovanjem ili pogrešno usmjerenim djelovanjem.

Jer, da ponovim, upravo je šesnaestogodišnja Greta Thunberg izgovorila nekoliko bolnih, ali fundamentalnih istina: vašoj generaciji svojim nedjelovanjem zapravo krademo budućnost. Vi imate pravo svjetskim vođama, a posredno i svima nama, sasuti u lice te tri jednostavne riječi: kako se usuđujete?!

Simulacija 'Efekt staklenika'

 

 

 

Simulacija daje zorne smjernice za održivu budućnost. No kad se poigrate, nemojte stati samo na tome. Stavite simulaciju u širi društveno-ekonomski kontekst te izgradite vlastitu sliku budućnosti u kakvoj želite živjeti! Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu. Zamislite kako bi izgledao vaš grad kad biste u njemu izgradili to što ste napravili u simulaciji, a zatim razmislite do kakvih bi promjena u društvu i ekonomiji dovela realizacija takvog projekta. Najočitija promjena bio bi prekid ovisnosti o fosilnim gorivima te bi se radikalno smanjio negativni utjecaj vaše sredine na svijet. Međutim, implementacija obnovljivih izvora energije dovela bi i do decentralizirane energetike putem pametnih distribuiranih mreža. Tu do izražaja dolaze vrijednosti koje su poprilično zanemarene u trenutačno dominantnom društveno-ekonomskom sustavu, a to su solidarnost, suradnja i razmjena. Možete zamisliti takav svijet, zar ne?

 

Simulacija je dostupna u IZZI digitalnim sadržajima:

DOS PRIRODA 6; jedinica: Promjene u prirodi koje uzrokuje čovjek

DOS KEMIJA 8: jedinica: Učinak staklenika

 

Za početak, iskoristite sve raspoložive mogućnosti organiziranja i umrežavanja. Razmjenjujte znanja i razmišljanja sa svojim vršnjacima jer misli svakoga od nas mogu potaknuti važnu pozitivnu promjenu. No nemojte se ograničiti na kolege iz svoje škole ili grada. Internet vam nudi donedavno neslućene mogućnosti povezivanja s ljudima iz cijeloga svijeta, primjerice, putem ciklusa Talks For Future što ga je pokrenula Greta Thunberg. Već ovog se petka možete pridružiti internetskom prosvjedu u organizaciji hrvatske podružnice pokreta School Strike 4 Climate."

 

Članak priredio:

dr. sc. Nikola Biliškov

Viši znanstveni suradnik

 

 

 

Galerija: 
Prosvjed protiv klimatskih promjena u Parizu (ožujak, 2019.)

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

12. 9. 2020. Svjetski dan prve pomoći

 

Rad u kemijskom laboratoriju može biti vrlo opasan ako se ne radi prema danim uputama i na pravilan način. Stoga je važno poznavati mjere opreza pri radu. Kako se mogućnost nezgode ne može potpuno izbjeći, treba poznavati načine pružanja prve pomoći u određenim situacijama.

 

U svakom laboratoriju nalazi se ormarić za prvu pomoć u kojem su sanitetski materijal i kemikalije za pružanje prve pomoći.

9. 11. Međunarodni dan izumitelja

Međunarodni dan izumitelja obilježava se 9. studenog jer je na taj dan rođena inovatorica u području bežičnih komunikacija i američka filmska glumica Hedy Lamarr. Bez njezina izuma danas bi bio nemoguć WiFi. Taj se dan prisjećamo velikih izumitelja koji su poboljšali naš svakodnevni život te se pozivaju zainteresirani na zajednički inovativni rad za našu zajedničku budućnost.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja