Danas samo 'leggero', ili talijanizmi u hrvatskom jeziku | Profil Klett

01. prosinac 2020.

Danas samo 'leggero', ili talijanizmi u hrvatskom jeziku

avatar
Autor: Profil Klett Centar stranih jezika

Svakodnevno se u našem materinskom jeziku susrećemo s posuđenicama iz drugih jezika. Neke su ostavština dugotrajnih doticaja s jezicima u prošlosti, a druge su pak ‘ušle’ u hrvatski jezik u posljednjim desetljećima kao posljedica globalizacije, a radi se uglavnom o riječima usvojenim iz engleskog jezika.

U hrvatskom jeziku poznajemo i koristimo germanizme, turcizme, mađarizme, anglizme, talijanizme kao posuđenice. Tijekom povijesti kulturna i jezična razmjena između hrvatskog naseljenog i drugih susjednih, pa i osvajačkih, naroda ostavila je veliki trag u razvoju materinskog jezika na šarolik način u bogatim formama dijalekata i narječja.

 

 

 

Posuđenice iz talijanskog jezika uglavnom su prisutne na dijalektalnoj razini u području Istre, Kvarnera, Dalmacije i na jadranskim otocima. Spomenimo za početak one koje su u upotrebi u standardnom jeziku. U umjetnosti i glazbi puno je prisutnih talijanizama, kao npr. barok, pijanino, loža, mezanin, kupola, terakota, sonet, galerija, bijenale. Pronalazimo ih i u kulinarstvu - panceta, pršut, njoki, bakalar, pašta; u bankarsko-trgovinskom sektoru – roba, banka, valuta, bjanko (zadužnica), kao i u pomorskom jeziku – barka, ankora, prova, štiva.

U čakavskom narječju na prostoru Istre i Dalmacije talijanizmi su izrazito rašireni u općem svakodnevnom govoru, mogli bismo reći da zamjenjuju riječi ‘standardnog jezika’, a stanovnici tih područja često se moraju ciljano prisjetiti da upotrebe književnu riječ kada komuniciraju s govornicima iz drugih područja, kao na primjer sa stanovnicima iz Međimurja gdje talijanizme zamjenjuju germanizmi.

S namjerom da svijest o prisutnosti posuđenica u materinskom jeziku približimo i vašim učenicima, donosimo vam zadatak s dvama popisima talijanizama, jednim kraćim za osnovnu školu i jednim dužim za srednju školu, s uputama i prijedlozima kako ih upotrijebiti u nastavi. Uz ovaj zadatak, upotrijebite i Kahoot kviz s pitanjima za provjeru usvojenog.

 

Nadamo se da ćete uživati u obradi ove teme!

 

Kahoot za osnovnu školu

Kahoot za srednju školu

 

Autorica: Danijela Sakić

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Prvi kraljevski uzvanik na karnevalu :)

Kada čujete riječ 'karneval', zasigurno najprije pomislite na veliku šarenu povorku u Rio de Janeiru, ili na otmjeni karneval u Veneciji, a možda pak i na veselu karnevalsku povorku u Nici. Mnoge od njih imaju duge tradicije i omiljene su turističke destinacije.

 

No, jeste li se zapitali gdje su i kako karnevalski običaji zapravo nastali? Kada je karneval postao važna organizirana zabava u raznim kulturama?

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Remussini, Marija Tolić
udzbenik
Kurjak, Remussini