Danas samo 'leggero', ili talijanizmi u hrvatskom jeziku | Profil Klett

01. prosinac 2020.

Danas samo 'leggero', ili talijanizmi u hrvatskom jeziku

avatar
Autor: Profil Klett Centar stranih jezika

Svakodnevno se u našem materinskom jeziku susrećemo s posuđenicama iz drugih jezika. Neke su ostavština dugotrajnih doticaja s jezicima u prošlosti, a druge su pak ‘ušle’ u hrvatski jezik u posljednjim desetljećima kao posljedica globalizacije, a radi se uglavnom o riječima usvojenim iz engleskog jezika.

U hrvatskom jeziku poznajemo i koristimo germanizme, turcizme, mađarizme, anglizme, talijanizme kao posuđenice. Tijekom povijesti kulturna i jezična razmjena između hrvatskog naseljenog i drugih susjednih, pa i osvajačkih, naroda ostavila je veliki trag u razvoju materinskog jezika na šarolik način u bogatim formama dijalekata i narječja.

 

 

 

Posuđenice iz talijanskog jezika uglavnom su prisutne na dijalektalnoj razini u području Istre, Kvarnera, Dalmacije i na jadranskim otocima. Spomenimo za početak one koje su u upotrebi u standardnom jeziku. U umjetnosti i glazbi puno je prisutnih talijanizama, kao npr. barok, pijanino, loža, mezanin, kupola, terakota, sonet, galerija, bijenale. Pronalazimo ih i u kulinarstvu - panceta, pršut, njoki, bakalar, pašta; u bankarsko-trgovinskom sektoru – roba, banka, valuta, bjanko (zadužnica), kao i u pomorskom jeziku – barka, ankora, prova, štiva.

U čakavskom narječju na prostoru Istre i Dalmacije talijanizmi su izrazito rašireni u općem svakodnevnom govoru, mogli bismo reći da zamjenjuju riječi ‘standardnog jezika’, a stanovnici tih područja često se moraju ciljano prisjetiti da upotrebe književnu riječ kada komuniciraju s govornicima iz drugih područja, kao na primjer sa stanovnicima iz Međimurja gdje talijanizme zamjenjuju germanizmi.

S namjerom da svijest o prisutnosti posuđenica u materinskom jeziku približimo i vašim učenicima, donosimo vam zadatak s dvama popisima talijanizama, jednim kraćim za osnovnu školu i jednim dužim za srednju školu, s uputama i prijedlozima kako ih upotrijebiti u nastavi. Uz ovaj zadatak, upotrijebite i Kahoot kviz s pitanjima za provjeru usvojenog.

 

Nadamo se da ćete uživati u obradi ove teme!

 

Kahoot za osnovnu školu

Kahoot za srednju školu

 

Autorica: Danijela Sakić

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Zašto i kada učiti strani jezik

Da stara latinska poslovica koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš nije zaboravljena, govori činjenica da se u zemljama Europske unije znanje jednoga stranog jezika ne smatra više dovoljnim. Zbog želje da se očuva europska jezična i kulturna raznolikost, naglasak je na višejezičnosti, a to znači da bi se tijekom obaveznog obrazovanja svakom učeniku trebalo omogućiti učenje barem dvaju stranih jezika. Korist od učenja stranog jezika višestruka je.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Elettra Ercolino, T. Anna Pellegrino
udzbenik
Gordana Remussini, Ljiljana Kurjak
udzbenik
Lj. Kurjak, G. Remussini