28. siječanj 2019.

Digitalne značke za početnike

Autor: Miljenko Hajdarovic

Digitalne su značke krajem prošle godine na velika vrata ušle u živote učitelja u Hrvatskoj. U stvarnom su životu digitalne značke vrlo mlade, no u revolucionarnom svijetu interneta one su već stara vijest. Kako su nastale, za što se i kako koriste, tema je ovog članka. Možda na kraju zaslužite i jednu značku.

Povijest dodjele odlikovanja određenog čina vojnicima i civilima potječe još iz starog vijeka. Bilo da ste izuzetno hrabri ili ste na neki način doprinijeli društvu, možete biti nagrađeni diplomom, poveljom, medaljom, pokalom ili pak značkom. Značkom možete iskazati potporu ljudima oboljelima od neke bolesti, prisjetiti se nekoga, podržati neku ideju ili jednostavno ukrasiti odjeću nekim sitnim detaljem. Tu su ideju pokupili tvorci videoigara i posredno preko njih brojni internetski servisi za edukaciju.

 

Što su digitalne značke?

Digitalne značke vizualni su prikaz postignuća, znanja, nagrada ili stečenih vještina. Uz jasan vizualni dio, one sadrže i metapodatke pomoću kojih se njihova vrijednost može vrednovati i provjeriti. Najčešće sadrže podatke o nositelju i izdavaču značke te o uvjetima koji se moraju zadovoljiti za izdavanje značke. Upravo su ti metapodatci važniji od samog izgleda značke. Pojednostavljeno rečeno, digitalna je značka poput potvrde koja se klasično izdaje u papirnatom ili PDF formatu.

Primjer digitalne značke za učenika koji koristi Loomen u srednjoj školi
Primjer digitalne značke za učenika koji koristi Loomen u srednjoj školi

Premda su prvi pokušaji korištenja digitalnih znački stariji, pravu upotrebu možemo pratiti od 2011. godine kada su Peer 2 Peer University i The Mozilla Foundation objavili stručni rad pod naslovom “An Open Badge System Framework”. Definirali su digitalnu značku kao “simbol ili pokazatelj postignuća, vještina, kvalitete ili interesa”. Mozilla Foundation i MacArthur Foundation nakon toga su okupili više stotina različitih organizacija, američkih državnih agencija i ustanova na projektu “Open Badges”. Sustav Open Badges 1.0 krenuo je 2012. i nezaustavljivo pojurio u budućnost.

Tko dodjeljuje značke?

Značke mogu dodijeliti svi pravni pa i privatni subjekti koji za neku aktivnost ili edukaciju oblikuju značku prema zadanom standardu. To znači da, recimo kod nas, značke mogu izdati npr. MZO, AZOO, CARNet, SRCE, ali i druge organizacije poput udruga, agencija, sveučilišta, učilišta itd.

Za sve obrazovne djelatnike koji žele znati više preporučujemo da se uključe u online tečaj “Primjena digitalnih znački u obrazovnim aktivnostima” u organizaciji Sveučilišnoga računskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Uz naziv i prikladnu grafiku klikom na značku prikazuju se osnovni podaci zašto je značka dodijeljena
Uz naziv i prikladnu grafiku klikom na značku prikazuju se osnovni podaci zašto je značka dodijeljena
Gdje pohraniti značke?

Veliki broj učiteljica i učitelja trenutno je uključen u Virtualne učionice Škole za život gdje za odrađene aktivnosti mogu dobiti digitalne značke. One se automatski pridodaju njihovu profilu u Loomenu. Budući da se značke mogu prikupljati na raznim mjestima (Khan Academy, Moodle, Microsoft Education, Loomen, SRCE i sl.), sve prikupljene značke možete objediniti na jednom mjestu. Od samog početka najpopularnije mjesto za arhiviranje znački bilo je Mozilla Backpack. Mozilla je krajem 2018. objavila gašenje usluge te će se sve značke korisnika automatski prebaciti na servis Badgr. Otvaranjem korisničkog računa i dodavanjem e-mail adresa, koje ste koristili da biste zaradili digitalnu značku, Badgr vam može automatski povući značke koje pronađe. Naravno, možete ih dodavati i “ručno” ako ste ih već prije spremili na svoje računalo. Kako to izgleda pogledajte na ilustracijama.

Prikaz digitalnih znački na servisu Badgr
Prikaz digitalnih znački na servisu Badgr
Klikom na pojedinu značku možete pročitati detalje - tko je, zašto i kako dodijelio određenu značku - odnosno koje je vještine korisnik usvojio
Klikom na pojedinu značku možete pročitati detalje - tko je, zašto i kako dodijelio određenu značku - odnosno koje je vještine korisnik usvojio
Kako koristiti digitalne značke?

One su poput potvrda o usavršavanju. Možete ih dodati na svoj životopis, elektroničku verziju životopisa, na LinkedIn ili na društvene mreže. Digitalne značke vaše su potvrde o vještinama koje imate i mogu potencijalnom poslodavcu ukazati koliko vrijedno radite na svom osobnom razvoju.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja