preuzeto s https://akademie.dw.com/BNMC/

20. studeni 2019.

Hrvatska IZZI Petica predstavljena na Brave New Media Forumu

avatar
Autor: Barbara Zlatar

 

Izrazito pozitivne reakcije na Brave New Media Forumu dokazuju nam da smo na pravom putu, uz bok sa svjetskim kretanjima te predstavljamo barem djelomičan odgovor na osnovno pitanje ovoga dvodnevnog okupljanja – gdje je u mnoštvu videoformata koji se svakodnevno produciraju i objavljuju nestala edukacija?

Deutsche Welle Akademie već treću godinu okuplja medijske profesionalce iz raznih dijelova svijeta na Brave New Media Forumu, a razlog je suočavanje s problemima i izazovima digitalnoga doba.

preuzeto s https://akademie.dw.com/BNMC/
Kako doprijeti do mladih?

Održan protekloga vikenda u Beogradu, Brave New Media Forum okupio je nekoliko tisuća medijskih profesionalaca i zainteresiranu (uglavnom vrlo mladu) publiku. U zanimljivim i poticajnim predavanjima, predstavljanjima, radionicama i panel-diskusijama svi su oni pokušali odgovoriti na nekoliko osnovnih pitanja – kako ići ukorak s tehničkim napretkom, kako doprijeti do mladih i kako, u medijskom smislu, prevladati međugeneracijske razlike.

preuzeto s https://akademie.dw.com/BNMC/
IZZI predstavljen u panel-diskusiji

 

Iako ni ove godine nisu izostali poznati youtuberi, Brave New Media Forum pokazao je neku novu zrelost. Izrazito ozbiljno raspravljalo se o odljevu mozgova, političkim očekivanjima mladih, pravima maloljetnika i medijskoj pismenosti. Na posljednjoj panel-diskusiji o medijskoj i informacijskoj pismenosti Profil Klett predstavio je i svoju digitalnu platformu IZZI koja različitim multimedijskim sadržajima interaktivno, zanimljivo, zabavno i inkluzivno (dakle, IZZI) učenicima petoga razreda pokušava olakšati i približiti gradivo Hrvatskoga jezika i književnosti.

Bonton u knjižnici

Posebnost digitalnoga obrazovnog sadržaja Petice očituje se u deset kratkih, autorskih videopriloga koje povezuje glumac i voditelj Marko Tocilj (Koko), dobro poznati glavni junak dječjega filma Uzbuna na Zelenom vrhu, nastaloga prema književnome predlošku Ivana Kušana. Na drukčiji, IZZI način predstavljen je svijet knjižnice, kazališta, filma i stripa, a gledatelji mogu čuti i što im imaju reći i predložiti znameniti hrvatski dječji književnici, redatelji i drugi umjetnici. Prilozi su osmišljeni kao pomoć u nastavi i prilika za otvaranje dodatnih pitanja. Uostalom, provjerite sami jer od platforme vas dijeli samo nekoliko klikova.

Izrazito pozitivne reakcije na Brave New Media Forumu dokazuju nam da smo na pravom putu, uz bok sa svjetskim kretanjima te predstavljamo barem djelomičan odgovor na osnovno pitanje ovoga dvodnevnog okupljanja – gdje je u mnoštvu videoformata koji se svakodnevno produciraju i objavljuju nestala edukacija?

Bonton u knjižnici

 

Naime, budući da sve manje djece ima naviku gledanja televizije, promiču im dječje emisije koje sadržavaju uravnotežen omjer edukacije i zabave. Zabavu je, svjedočimo tome svakodnevno, preuzeo internet. Youtuberi su danas neprikosnovene zvijezde koje su s prijestolja svrgnule pjevače, glumce i ostale mladenačke idole iz ne tako davne prošlosti. S druge strane, reakcije Brave New Media Foruma potvrdile su da su Profil Klett i platforma IZZI dobar primjer kako premostiti edukacijsku prazninu.

Stoga, budite i vi dio promjene. Uključite se u proces medijskog opismenjavanja jer to je IZZI.  

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vjenceslav Novak: učitelj, profesor glazbe i književnik

Rodio se u Senju 1859. godine. U rodnome gradu završio je osnovnu školu i dva razreda gimnazije, a svoje školovanje nastavio je u Zagrebu i Pragu. Postao je učiteljem, a malo kasnije i profesorom glazbe.

Autor je prvoga hrvatskog glazbenog udžbenika Starohrvatske crkvene popijevke, a u književnosti je pravu afirmaciju postigao pripovijestima i romanima koje je pisao u realističnome književnom stilu.

 

Zanima nas

Sprega između pisanja i čitanja vrlo je tajanstvena i neuhvatljiva

 

Dobitnica ovogodišnje nagrade Grigor Vitez za najbolju knjigu za mlade je Jasminka Tihi Stepanić, profesorica hrvatskog jezika u osnovnoj školi, nagrađivana i rado čitana autorica pet romana i jedne zbirke priča za djecu, te slikovnica i priča. Nagradu je dobila za roman „Ljeto na jezeru Čiču", a s nama je podijelila svoja razmišljanja o pisanju za djecu, čitanju lektire, omiljenim knjigama i susretima sa svojim mladim čitateljima.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Anđelka Rihtarić, Marina Marijačić
udzbenik
Dragica Dujmović Markusi
udzbenik
E. Družijanić Hajdarević, Z. Lugarić, Z. Romić, L. Sykora-Nagy, G. Bartol, D. Jarec Tomorad, I. Đaković
udzbenik
Julijana Levak, Iva Močibob, Jasmina Sandalić, Irena Skopljak Barić