Erntedankfest und Apfeltag | Profil Klett

09. listopad 2018.

Erntedankfest und Apfeltag

Autor: Marija Galović

Ne postoji fiksni datum uz koji vežemo Dane kruha ili kako ih posljednjih godina nazivamo Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Budući da su sva tri mjeseca: kolovoz, rujan i  listopad bogati plodovima njiva, voćnjaka i povrtnjaka, ovim projektom možemo se baviti od samog početka nastavne godine pa do sredine listopada.

 

 

Također, projekt se može uklopiti u gotovo sve društvene nastavne predmete, od Hrvatskog jezika, preko Likovne kulture, Vjeronauka…, a može biti i lijepa tema za sat razredne zajednice.

Kako je obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje tradicija i u zemljama njemačkog govornog područja, nije mi bio problem ovu temu uklopiti u nastavu Njemačkog jezika. Ovisno s koliko vremena raspolažete, možete ovaj projekt raditi ili na redovnoj nastavi ili pak u sklopu dodatne nastave.

Krenuli smo od poznatog. Učenici su sami spomenuli da se kruh i njegova simbolika najviše spominju u crkvi. Potražili smo na internet molitvu Vater unser (Oče naš) i izdvojili stih u kojem se spominje kruh: Unser tägliches Brot gibt uns heute…

Učenici viših razreda mogu o spominjanoj temi I njezinoj tradiciji u zemljama njemačkog govornog područja puno saznati na sljedećoj poveznici.

Sljedeći korak bila je sistematizacija plodova koje nam donosi jesen. Podijelili smo ih u četiri skupine:

1. FELDFRÜCHTE (plodovi njiva)

- istražujući koji su sve to naučili smo uz pomoć rječnika nazive mnogih žitarica na njemačkom jeziku.

2. HERBSTFRÜCHTE (plodovi jeseni)

- u ovu skupinu smo uvrstili općenite plodove jeseni koje beremo u šumama, poput kestena, gljiva, šipka. Opet mnogo novih riječi za usvojiti. Radili smo uz pomoć internetskih tražilica i rječnika.

3. GEMÜSE (povrće)
4. OBST (voće)

4. OBST (voće)

- ovo je najlakša skupina. Riječi poput Äpfel, Birnen, Pflaumen, Trauben… poznaju učenici koji su jezik učili samo dvije godine.

Učenički radovi na temu Erntedankfest

Radi bolje preglednosti popise smo izradili u preglednom, tiskanom obliku, no učenici nižih razreda mogu i crtati.

Ovaj dio aktivnosti odradili smo u školi, a domaća zadaća se sastojala od prikupljanja prikladnog slikovnog materijala (plodovi i simboli jeseni) kojima ćemo ukrasiti prigodni pano u holu škole.

Učenički radovi na temu Apfeltag

Kako su učenici pokazali dosta zanimanja i entuzijazma za ovu temu, činilo mi se zgodnim proširiti ju na srodnu  temu Dana jabuka; voća vrlo omiljenog i raširenog u našem kraju.

Dan jabuka obilježava se 20. listopada.

Opet smo krenuli od tradicije i simbolike koju jabuka ima u Bibliji (priča o Adamu i Evi), no većinu projekta posvetili smo istraživanju sorata jabuka I njihovih naziva na njemačkom jeziku, te zdravlju i značenju jabuka za zdravlje.

Ova tema je u vrlo lijepoj korelaciji s nastavom Biologije: jabuke sadržavaju brojne vitamine i minerale. Koje točno i kako glase njihovi nazivi na njemačkom jeziku (nije ih teško za savladati, budući da korijene vuku iz latinskog, pa se radi o internacionalizmima vrlo sličnim u većini europskih jezika) potražili smo na internet, a naučeno prezentirali ostalima uz pomoć skice.

Isprobavanje različitih sorata jabuka tek nas očekuje u listopadu.

Zainteresirani za ovu temu mogu puno ideja pronaći samim upisivanjem pojma Erntedankfest. Na isti način pronaći ćete  puno slika i videa kako učenici u njemačkim školama rade projekt na spominjanu temu. 

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Priča o dobrim i lošim pravokutnicima

Vrijeme ljetnih praznika je doba kada su djeca, oslobođena školskih obaveza, uglavnom prepuštena sebi. Lekcije iz povijesti nas uče da ne trebamo biti previše skeptični spram novih tehnoloških dostignuća, no veliko je iskušenje da uz toliko slobodnog vremena djeca veliki dio dana provedu pred ekranima televizora, računala, mobitela.... 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
M A Apicella , Dominique Guillemant , K. Salvador
udzbenik
G.Barišić Lazar
udzbenik
Sanda Marjanović