Kamishibai superheroes | Profil Klett
drugašići uživaju u izvođenju Super Suzy kao kamišibaj priče

28. svibanj 2024.

Kamishibai superheroes

Autor: Amrita Bocek

Učenici 2. a razreda Osnovne škole Grigora Viteza i njihova učiteljica Kristina Elez ugostili su 27. svibnja 2024. goste iz uredništva za Engleski jezik Profil Kletta. Daška Domljan, jedna od autorica udžbeničkog serijala New Building Blocks, održala je učenicima radionicu kamišibaja.

Nakon upoznavanja i zagrijavanja učenicima je ispričala priču o Super Suzy uz ilustracije u malom drvenom kazalištu zvanom butaj. Učenici su se i sami okušali u pričanju priče na ovaj način, a zatim su imali priliku osmisliti i izvesti vlastitu kamišibaj priču. Voljenim likovima iz udžbenika riješili su svakodnevne probleme na maštovit način u samo četiri slike, a svoje radove popratili su i pričom na engleskom jeziku. Uživali smo u njihovu entuzijazmu, mašti i izvedbama.

Kamišibaj je originalno japansko ulično kazalište, ali je s vremenom doživio mnoge preinake, a njegova popularnost kontinuirano raste. Tijekom brojnih godina i mnogobrojnih varijacija kamišibaja, ipak se zadržala magija otvaranja vrata butaja i slika koja postaje živa interpretacijom pripovjedača.

Važnost izgovorene riječi i pričanja priča učiteljima stranih jezika ne treba naglašavati, a kamišibaj nudi priliku da se govorno stvaralaštvo vrati u učionicu na nov, drugačiji i zabavan način. Učitelji mogu pretvoriti dijelove udžbenika u interaktivne izvedbe priča, zamijeniti učeničke prezentacije ili plakate učeničkim predstavama, dati novi format već dobro znanim pričama ili omogućiti učenicima stvaranje i izvođenje vlastitih! Možete se okušati i u stvaranju višejezične kamišibaj priče u suradnji s učiteljima drugih jezika. Preko udruge Kozlići možete je zatim prijaviti i na međunarodni natječaj višejezičnog kamišibaja, poput nekih naših kolegica koje su to učinile već ove godine, ohrabrene i inspirirane praktičnom kamišibaj radionicom koju je na našem 8. ELT Meetu održala Vera Pfaff.

 

Priča čuči u svakome od nas, priču može pričati svatko! Dokazali su nam to drugašići OŠ Grigora Viteza, a ako i vama treba dokaz, zavirite u galeriju fotografija!

Galerija: 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Priče hrvatskih osmaša

Izuzetno smo ponosni na brojku od 468 priča koje su nam pristigle na natječaj Let’s Build a Story i želimo zahvaliti svim mladim spisateljima na izvrsnim pričama te njihovim mentorima na inspiraciji i entuzijazmu.

 

Zbog velikog broja priča od kojih svaka zaslužuje pomno čitanje odlučili smo ovo dugo toplo ljeto provesti u čitanju!

 

Prije nego osmaši zauvijek odlepršaju iz svojih školskih klupa, saznat ćemo koje su tri priče osmih razreda najbolje prema stručnom sudu našeg žirija. Stoga vam predstavljamo naše partnere i članove žirija.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja