Podmorje, skupni rad polaznika umjetničkih radionica Artmix

Podmorje, skupni rad polaznika umjetničkih radionica Artmix

11. lipanj 2018.

Kreativnost na kraju školske godine

Autor: Maja Trinajstić

Na kraju svake školske godine udruga Artmix organizira izložbu svih polaznika, gdje djeca, mladi i njihovi roditelji  mogu vidjeti presjek cjelogodišnjeg stvaralaštva. Otvorenje završne izložbe je u srijedu, 13. 6. 2018. u 20 sati. Na izložbi će biti izloženi najbolji radovi svih polaznika nastali tijekom godine dana, jer upravo su likovne radionice odlične za učenje i istraživanje kroz igru i eksperimentiranja u najrazličitijim likovnim tehnikama. 

Razvoj kreativnih sposobnosti i potencijala talentirane djece moguće je postići upornim i kontinuiranim radom. Kako je u sportu bitan intenzivan fizički rad, zalaganje i kontinuitet, tako je i u umjetnosti bitan intenzivan i kontinuiran višegodišnji kreativan rad da bi se došlo do najboljih mogućih rezultata. - kažu Marko A. Cinotti i Ksenija Filipović, iskusni likovni pedagozi koji, između ostalog, djeluju i udruzi znakovitog naziva Artmix.

 

Rad polaznika radionica za mlade, udruga Artmix
Rad polaznika radionica za mlade, udruga Artmix
Razvoj kreativnosti i likovnog izražavanja

Likovna umjetnost sama po sebi puni pozitivnom energijom, relaksira, daje osjećaj ispunjenja i, što je važno reći, podiže samopouzdanje te stvara osjećaj zajedništva s drugim sudionicima koji dijele iste interese.

 

Manja djeca najviše razvijaju kreativnost i maštu kroz rad u različitim likovnim tehnikama i kroz razne teme. Zato su nam programi za mlađu djecu vrlo raznovrsni i omogućuju djeci iskustvo rada u najrazličitijim tehnikama. U radionicama koje organiziramo sudjeluju najviše djeca osnovnoškolske dobi, a oni su nam jako važni jer upravo u toj dobi djeca najviše pamte, upijaju i spoznaju nove tehnike i znanja. U toj dobi mašta je na visokoj razini što pozitivno utječe na kreativne rezultate i pristup likovnim problemima. Likovno stvaralaštvo potiče koncentraciju kod djece, stvara osjećaj opuštenosti i ugode kao i ushita ako kvalitetno svladaju određeni likovni problem.

 

Djeca rado i s velikim veseljem dolaze na likovne radionice, a u njima uče svaki put nešto novo što će im poslužiti u daljnjem stvaranju, izgradnji i razvoju njihovih vještina. Svaka od radionica ima svoju temu, tehniku i način rada, kao i ciljeve. Učimo ih mnogim načinima stvaranja crteža i slike, građenja trodimenzionalnih oblika raznim tehnikama i sredstvima, kao i kombiniranje najrazličitijih tehnika.

U dosta radionica bavimo se i dizajnom, a tijekom godine zajedno posjećujemo galerije i muzeje, a nakon posjeta stvaramo inspirirani onim što smo vidjeli.

 

Na našim radionicama djeca uče i istražuju kroz igru i eksperimentiranja u najrazličitijim likovnim tehnikama, a kreativno izražavanje razvija inteligenciju i potiče maštu. Osim rada u slikarskim i crtaćim tehnikama djecu potičemo često i na kombiniranje tehnika koja rezultiraju jako zanimljivim rješenjima.

 

U cijeloj priči najbitnije je kod djece razviti maštu, osjećaj za prostor i oblikovno promišljanje. Cilj je da dobiju dublje spoznaje o likovnom stvaranju te da postanu bogatija za vizualno i taktilno promišljanje te razviju osjećaj za prostor i 3D.

 

Nadarena starija djeca i mladi uče vizirati i prostorno gledati, postavljati motiv u kadar, uče sve vrste kompozicija, kao i uočavati prostorne omjere i razmjere, perspektivna skraćenja, stvaranje iluzije volumena na plohi tonskom modelacijom itd. U boji ih učimo raznim kontrastima, kolorističkoj modulaciji, miješanju boja, kao i specifičnostima rada sa svakom od slikarskih tehnika.

Bitno je reći da je za izgrađivanje vještina likovnog stvaralaštva jako važan individualan pristup djetetu ili mladom čovjeku.

 

Oslikavanje murala u Osnovnoj školi Pavleka Miškine
Oslikavanje murala u Osnovnoj školi Pavleka Miškine
Oslikavanje murala inspirirani Vjenceslavom Richterom

Uz redovite programe koji uključuju najrazličitije likovne radionice za vrijeme trajanja školske godine, Udruga Artmix sudjeluje u osmišljavanju, organiziranju i provođenju velikih edukativnih projekata u suradnji s osnovnim i srednjim školama, fakultetima, kulturnim centrima, muzejima, socijalnim ustanovama, bolnicama, knjižnicama i drugim organizacijama, udrugama i institucijama.

Upravo je u tijeku jedan naš projekt oslikavanja MURALA u Osnovnoj školi Pavleka Miškine, a projekt je financiran uz potporu Gradskog ureda za kulturu.

Unutar ovog projekta bile su organizirane likovne radionice unutar nastave, na kojima su učenici viših razreda osnovne škole naslikali skice za mural, tj. kompozicije-skice inspirirane velikim umjetnikom Vjenceslavom Richterom. 18. 5. 2018 krenuli smo s oslikavanjem zida. Nakon izbora najboljih skica, djeca sada pod vodstvom likovne pedagoginje i akademske slikarice Ksenije Filipović (iz Udruge Artmix) oslikavaju veliki mural.

Uduga organizira likovne radionice i u bolnicama, pa smo više puta gostovali u Bolnici Rebro, u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj i redovito imamo likovne radionice u centrima za socijalnu skrb. Na taj način ističemo i razvijamo socijalne komponente umjetnosti i edukacije. Surađujemo i s knjižnicama, gdje oslikavamo zidove i izloge na razne teme iz književnosti.

U tijeku je i projekt PENKALA ART koji sadrži niz zanimljivih likovnih radionica po osnovnim školama u čast Eduarda Slavoljuba Penkale, a program smo osmislili za četvrte razrede osnovne škole u suradnji i u organizaciji  Centra za kulturu Augusta Cesarca, s kojim već više godina uspješno surađujemo.

Projekte možete pratiti putem Facebook stranice: Likovne radionice Artmix, Zagreb

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor