Oblikujem škrinju za čuvanje naše baštine | Profil Klett

15. studeni 2017.

Oblikujem škrinju za čuvanje naše baštine

Autor: Maja Trinajstić

Nakon pristiglih brojnih prijava na likovni natječaj Želim, stvaram, oblikujem, posvetimo se drugoj temi natječaja: 2. Oblikujem škrinju za čuvanje naše baštine.  Pogledajte video o tehnici plitkog reljefa u aluminijskoj foliji, pratite upute u PPT prezentaciji o izradi škrinjice te se zanesite primjerima iz teksta. Prijavite se na likovni natječaj otvoren za sve učitelje razredne nastave i likovne kulture te učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole do 15. siječnja 2018.

Motivi za dizajn škrinje/kutije izvedeni u plitkom reljefu, aluminijska folija
Motivi za dizajn škrinje/kutije izvedeni u plitkom reljefu, aluminijska folija
Pripremili Ivana Maradin, Slaven Jurić i Dijana Nazor

Govoreći o našoj povijesti tijekom stoljeća, neupitno je i vrlo važno umijeće naših graditelja, kipara, zanatlija koji su stvarali neprocjenjiva umjetnička dijela u obličju skulpture, reljefa, upotrebnih predmeta, male plastike, umjetničkih predmeta kao i predmeta primijenjene umjetnosti. Svjedočanstva su to naše bogate kulturne baštine i razvoja ljudske djelatnosti, da bismo mi danas učili od njihovih izuma, znanja, iskustava i stvarali neke nove vrijednosti, nova djela modernog doba. Danas je dizajn način promišljanja i oblikovanja raznih predmeta i materijala za čovjekovu (svakodnevnu) uporabu. Dizajner je osoba koja upravo promišlja, preispituje i stvara nove proizvode za svekolike ljudske potrebe kao što su to nekada radili naši zanatlije i majstori od kamena, drva, metala i drugih materijala.

 

Ponekad težimo budućnosti i želimo napraviti potpuno futuristički i moderan proizvod bez primjese tradicije, a ponekad nam je upravo bogata prošlost i tradicija poticaj za stvaranje određenog proizvoda, našeg dizajna. Učinimo tu inspiraciju vidljivu u vašim dizajnerskim proizvodima.

Poticaj za dizajn kutije

Dizajnirati znači izumiti i stvoriti nešto novo što će nam u određenom trenutku biti od velike važnosti za našu svakodnevnu aktivnost. Upustite se u dizajniranje škrinje odnosno kutije. Kutija u bilo kojem obliku ima svrhu pohrane određenih predmeta i to je njezina primarna funkcija. Oblikovno je geometrijskog oblika poput kocke, kvadra, stošca, piramide...

Kutija je i škrinja, sanduk, kovčeg, posuda s poklopcem, pa i ormar kao proizvod (predmet) za odlaganje različitih stvari poput knjiga, odjeće i ostalih predmeta.

Najsvetiji predmet koji ima oblik kutije je sarkofag, grobnica za sahranjivanje tijela umrlog izrađena u kamenu i mramoru. Taj sveti predmet pohranjuje najdražu vrijednost, ljudski život, te je bio dekoriran reljefima, prizorima iz pokojnikova života, geometrijskim ornamentima i ornamentima cvijeća, rozeta, pletera, a nakon antike u vrijeme kršćanstva i motivima iz Biblije, te simbolima vjere u zagrobni život. Škrinjica (moćnik) je predmet, spomenik pojedinim svecima. Zove se relikvijar. Relikvijar je predmet  koji čuva relikvije svete osobe, ostatke predmeta koji su povezani s njom. Gotovo uvijek je izrađen od plemenitih materijala (zlata i srebra) i dragog kamenja. Kako često ima veliku umjetničku vrijednost, čuva se uglavnom u muzejima i crkvenim riznicama.

Škrinja za čuvanje baštine, aluminijska folija iz likovne mape Profil Kletta, autor S. Jurić
Škrinja za čuvanje baštine, aluminijska folija iz likovne mape Profil Kletta, autor S. Jurić
Stvori novi dizajn kutije (škrinje)

Reljef je vrsta skulpture koja je vezana za podlogu. Za razliku od pune plastike (skulpture) koja je u prostoru i sagledava se sa svih strana, kod reljefa su oblikovni elementi u većoj ili manjoj mjeri uvijek vezani za podlogu. Prema visini izbočenja reljef dijelimo na uleknuti, niski i visoki reljef. Uleknuti reljef nastaje urezivanjem, utiskivanjem, klesanjem i udubljivanjem u plohi. Izbočenja nema. Niski reljef, nastaje kad masa neznatno ulazi u prostor, a prostor samo plitko ulazi u masu, izbočenja na plohi su niska. Kod visokog reljefa oblici su već gotovo nezavisni od podloge, ali se ipak za nju drže nekim svojim djelom. Masa jako izlazi u prostor i prostor vrlo prodire u masu, a izbočenja su vrlo velika.

Upute za učenike

Možete promotriti primjere reljefa koji su vezani za našu starohrvatsku baštinu i biti vam inspiracija za dizajn vaše kutije. Reljef hrvatskog pletera sastavni je dio reljefne plastike na kamenim pločama, tj. oltarnim pregradama u mnogobrojnim predromaničkim i romaničkim crkvama. Danas se skulpturalna kulturna baština poput starih oltarnih pregrada i sarkofaga (ploča oltarne pregrade iz Biskupije kod Knina, IX. st., dio oltarne ograde iz zadarske katedrale, IX. st., prednja strana sarkofaga iz crkve sv. Mihovila, IX., ulomak zabata oltarne pregrade iz Rižnica kod Splita, IX. st., ploča oltarne pregrade iz Koljana kod Vrlike, IX. st., ploča oltarne pregrade iz zadarske katedrale, IX. st., ploča oltarne ograde crkve sv. Nedeljice u Zadru...) čuva u arheološkim muzejima diljem Hrvatske.

Osim reljefnih prikaza iz Biblije, simbola kršćanstva poput križa, palme, ribe, čempresa, reljefna plastika predromanike i romanike bogata je cvjetnim i geometrijskim ornamentima, natpisima na glagoljici te vrlo karakterističnim motivom PLETERA.

 

Pleter je uglavnom naziv za predromaničku dekoraciju arhitektonskih detalja i crkvenih namještaja u razdoblju od IX. do XI. stoljeća. Hrvatski pleter je geometrijski ukras, karakterističnih traka koje se međusobno isprepleću, nastao iz elemenata valova, pletenica, mreža, vrpca različitih debljina.

Opis izrade kutije (čuvarice uspomena)

1. Kutiju možeš izraditi od kartona ili čvršćeg papira (odredi sam svoj oblik) konstruirajući je pomoću trokuta i šestara. Promisli za što je namijenjena kutija, te tako odluči o njenoj veličini i obliku. Možeš reciklirati postojeću kutiju te od nje oblikovati novu geometrijsku formu, novu kutiju.

2. Plohe na kojima ćeš obraditi reljef, radi u materijalu aluminijske folije. Na aluminijsku foliju prebaci crtež (motiv pletera, cvijeta, geometrijskog ornamenta...) koji si prethodno izradio u istim proporcijama na paus-papiru. Iscrtavaj motiv pomoću tvrđeg štapića ili olovke, zatim radi reljef tako da kombiniraš udubljene i izbočene elemente plohe. Dobivene reljefne ploče slaži na izrađenu kutiju u različitim ritmovima kojim želiš (repeticija, alternacija, varijacija, gradacija). Upotrebi stvarne elemente pletera (iz raznih primjera) te kombinirajući ih i s vlastitim kreativnim dekoracijama. Reljefe na foliji možeš također po želji i patinirati crnim tušem. Kutiju možeš dodatno obojati bojom ako neće biti cijela pokrivena aluminijskom folijom.

3. Možeš razmisliti i o unutrašnjosti kutije obojivši je bojom te dekorirati tkaninom ili drugim materijalom.

 

Izradi kutiju koja će biti čuvarica tvojih uspomena ili spremište poklona najdražoj osobi.

Dizajn i kulturna baština

Ključni pojmovi:

puna plastika, vrste reljefa, vrste ritmova, proporcija, simetrija i asimetrija, plastička tekstura, kiparska obrada, reciklaža, rekompozicija, dizajn, primijenjena umjetnost, dekoracija, ornament, pleter

 

Korisna literatura:

Pogled, potez 5-8, udžbenici Profil Kletta za likovnu kulturu od 5. do 8. razreda osnovne škole, skupina autora, primjeri vezani za likovne ključne pojmove i kulturnu baštinu

Uvod u likovne tehnike, skupina autora, Profil Klett, 2011.

 

U nastavku pogledajte video o likovnoj tehnici plitkog reljefa u aluminijskoj foliji i PPT prezentaciju izrade škrinje/kutije za čuvanje baštine.

 

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Reciklirana moda: ReFashion

Izložba reciklirane mode učenika OŠ Nikole Andrića, Vukovar

Tema projekta Re-moda / ReFashion nastala je iz ideje o spoju umjetnosti, kulture življenja, oblačenja i okoliša. Mali modni dizajneri i modeli napravljene kreacije predstavili su na ReFashion modnoj reviji u Eko tjednu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, a preko eTwinning platforme surađivali su i s Osnovnom školom Prevez u Grčkoj.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ana Šobat, Martina Kosec, Jurana Linarić, Emina Mijatović, Zdenka Bilušić, Dijana Nazor
udzbenik
Jelena Sikirica, Snježana Stojaković, Ana Miljak