06. travanj 2017.

LearningApps – online alat za izradu digitalnih nastavnih sadržaja

Autor: Silvija Mađarić

Digitalne igre u nastavi motiviraju učenike, poticajne su i zabavne. No, ponekad je teško pronaći odgovarajuću edukativnu igru koja je primjerena dobi učenika i nastavnom sadržaju predmeta. Ne brinite! Predstavljamo vam alat kojim ćete moći izraditi točno ono što vama i vašim učenicima treba.

 

Što je LearningApps.org?

LearningApps.org je Web 2.0 aplikacija, besplatna i vrlo jednostavna za korištenje, koja pruža podršku učenju i podučavanju kroz male interaktivne module (ovdje ih zovemo aplikacijama). Postojeći moduli mogu biti direktno integrirani u sadržaj za učenje ili ih korisnici mogu izmijeniti i koristiti za izradu novih. Cilj je napraviti što više ovih modula i pružiti ih na javno korištenje. Ako pak mislite da niste dovoljno vješti u stvaranju vlastitih edukativnih online materijala, na ovoj stanici možete pronaći pregršt gotovih aplikacija.

Kako započeti s radom u LearningApps.org aplikaciji?

Posjetite stranicu LearningApps.org.

Na naslovnoj stranici u gornjem, desnom kutu izaberite jezik kojim se najbolje služite jer stranica još uvijek ne podržava hrvatski jezik (u izborniku postoji bosanski jezik). Nakon toga možete registrirati novi korisnički račun.  Za to vam je potrebna valjana e-mail adresa, na koju će vam stići link za potvrdu računa.

Klikom na „Pretražite u aplikacijama“ dobit ćete gotove digitalne nastavne sadržaje koje su objavili ostali korisnici. Također ih možete razvrstati po kategorijama – Astronomija, Biologija, Fizika, Matematika... Ako se koristite engleskim jezikom i ako ste ga odabrali u izborniku, broj gotovih aplikacija bit će znatno veći.

Isto tako, imate mogućnost brzog pretraživanja aplikacija. Dovoljno je da upišete traženi pojam ili ključnu riječ u tražilicu u gornjem, lijevom kutu ekrana („Tražite u aplikacijama“). 

Kako napraviti vlastitu aplikaciju?

LearningApps.org aplikacija nudi mogućnost kreiranja vlastitih edukativnih igrica i kvizova. Kada kliknete na – „Napravite aplikaciju“, dobit ćete vizualan pregled svih materijala koje vi sami možete izraditi. Možete napraviti križaljke, osmosmjerke, razne online kvizove i igre poput  Memory, Vješala, Tko želi biti milijunaš, Utrka konja...

Potrebna vam je samo ideja. Nakon toga izabirete gotovi predložak u koji unosite sadržaj, potom aplikaciju spremite i možete je koristiti (napominjemo da je za izradu i pokretanje aplikacija potrebna internetska mreža). Sve spremljene aplikacije pronaći ćete u mapi „Moje aplikacije“.

Gotove aplikacije uvijek možete mijenjati. Isto tako, možete ih „ugraditi“ na web stranicu npr. škole ili podijeliti na društvenim mrežama kako bi bila vidljiva vašim učenicima i dana na korištenje u svrhu učenja.

Kako izraditi kviz Tko želi biti milijunaš?

Kviz-aplikacije učenicima su zabavne, a ujedno su odlična forma za ponavljanje gradiva i provjeru znanja. Pogledajmo kako izraditi aplikaciju Tko želi biti milijunaš.

U kategoriji „Napravite aplikaciju“ izaberite predložak za izradu kviza Tko želi biti milijunaš. Pojavit će vam se prozor u kojem možete vidjeti tri primjera Milijunaša. Ako želite izraditi svoj vlastiti kviz, kliknite na „Napravite novu aplikaciju“.

Prvo trebate napisati naziv aplikacije, ovisno o gradivu koje želite provježbati s učenicima. Ispod naziva možete opisati zadatak, ali nije nužno.

Zatim krećemo od prvog i najlakšeg pitanja u kvizu koje nosi „500kn“. U prvi red potrebno je upisati pitanje, a ispod pitanja imate ponuđen prostor za četiri odgovora od kojega je jedan točan.  Isto ponovite za sva pitanja do milijun kuna. Za prvi put, nemojte dodavati novi element, odnosno novo pitanje koje vam je ponuđeno u izborniku. Nakon što upišete sva pitanja i odgovore (točne i netočne), možete upisati povratnu informaciju za vaše učenike za svaki točan odgovor. U aplikaciji to već imate ponuđeno, ali možete napisati i vlastitu rečenicu, dvije. I na kraju nalazi se polje – „Pomoć“ u kojemu možete napisati savjete kako riješiti kviz. No, mislim da u ovoj igri to nije potrebno, stoga možete ovo polje ostaviti prazno.

Kada ste sigurni da ste dovršili vaš kviz, kliknite na „Završi izmjene i prikaži“.  Nakon toga prikazat će vam se vaš prvi kviz Kako biti milijunaš! Savjetujem vam da ga jednom i odigrate, da vidite jeste li točno oblikovali sva pitanja i točno označili odgovore. Ako je sve u redu, jednostavno odaberite polje „Sačuvaj aplikaciju“ i vaš kviz je spreman za dijeljenje!

 

Niže možete pronaći poveznice na kvizove koje sam pripremila u ovom alatu (druga poveznica, u Repozitoriju), zajedno s uputama za igranje (prva poveznica, u Metodičkom kutku). Sretno!

 

Year 1: Toys, Toys For Girls and Boys!

https://www.profil-klett.hr/metodicki-kutak/2/2/1/2

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/toys-toys-girls-and-boys-online-game

 

Year 2: Action time!

https://www.profil-klett.hr/metodicki-kutak/2/2/2/2

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/action-time-online-game

 

Year 3: Talking about yourself

https://www.profil-klett.hr/metodicki-kutak/2/2/3/2

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/talking-about-yourself-online-game

 

Year 4: Spooky Halloween

https://www.profil-klett.hr/metodicki-kutak/2/2/4/2

https://www.profil-klett.hr/repozitorij-materijali/spooky-halloween-online-game

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke
Zanima nas

Kako pomoći učenicima da neuspjeh pretvore u uspjeh

Ususret novoj školskoj godini učiteljica engleskoga i njemačkoga jezika Ksenija Todorović iz vlastitog iskustva savjetuje kako pomoći učenicima da prihvate svoju osobnu odgovornost za neuspjeh na putu do uspjeha te razviju svoje potpune potencijale i postanu odgovorni građani našeg društva.

 

Dan škole: Učimo mi kroz poduzetništvo svi!

U Osnovnoj školi Vinica, 24. travnja nastava se odvijala u kreativnom i aktivnom tonu. Obilježili smo Dan škole drugačijim oblikom nastave koja je tog dana pružila mnogo više od tradicionalnog učenja. Već 5. godinu za redom obilježavamo taj dan Kvizom znanja za učenike 7. razreda te predstavljanjem Markovog sajma kojim potičemo i razvijamo dječju maštu, kreativnost i poduzetništvo.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Ivana Bokavšek, Zorana Brodarić, Ivana Pavlović
udzbenik
Katarina Reicher, (Danka Singer)
udzbenik
Vedrana Gregurić - Nenad Hajdinjak - Milana Jakšić - Boris Počuča - Darko Rakić - Silvana Svetličić - Davor Šokac - Dragan Vlajinić

Komentari

Slika korisnika antonela.pavic1@skole.hr

Prije 5 godina ste imali izvrsne prezentacije iz fizike.Zanima me mogu li se kupiti te prezentacije iz fizike,a kojih više nema na vašem portalu.