Likovna kultura - na daljinu, a tako IZZI | Profil Klett

23. ožujak 2020.

Likovna kultura - na daljinu, a tako IZZI

avatar
Autor: Marija Šimoković Sikavica

U okolnostima u kojima komuniciramo, održavamo nastavu i učimo na daljinu ne bismo trebali zapostaviti ni umjetničke predmete.

 

Možda upravo sada, kad smo zatvoreni u svojim domovima, a u potrazi za kvalitetnim sadržajem i uopće nečim praktičnim, kreacija – stvaranje nečeg novo – dolazi do izražaja.

Likovna kultura u ovom trenutku, osim svoje umjetničke i obrazovne funkcije, dotiče i terapeutsku ulogu: smiruje, fokusira, mentalno odvaja od situacije koja nam može biti teška, naporna, ukalupljena.

Zbog količine vremena koju učenici imaju na raspolaganju može doista biti proces, neko uloženo, posvećeno vrijeme, koje neće ovisiti o zvonu, tj. ona dva školska sata u koja najčešće ne stane kvalitetan i fokusiran rad, posebice spoj teorijskoga i praktičnog nastavnog sata. 

Također, likovni zadatak može postati i  razlog suradnje učenika i njegovog roditelja koji učeniku može pomoći pri izradi, a može stvarati i svoj rad kojim će otvarati kreativni potencijal bježeći od zatvorenog, svakodnevnog ritma.

Priprava za šestaše

 

Možda će upravo sada naši učenici moći pokazati koliko se žele kreativno izražavati, koliko su vješti u stvaranju i kako na taj način oblikuju paralelnu, kreativnu stvarnost koja upotpunjuje svima teške dane izolacije i zatvorenosti.

 

Naša suradnica Sanja Gjurčević iz OŠ Julija Klovića iz Zagreba i učiteljica Ivana Švragulja iz OŠ Mate Lovraka, Petrinja, podijelile su s nama prijedloge priprave za šeste i osme razrede koje donosimo u prilogu članka.

Za učenike šestih razreda u svojoj su virtualnoj učionici obradili temu Linijski istanjena masa – materijalizacija crte u izradi Striborove krune.

Najprije su učenike uputile na udžbenički dio koji obrađuje temu linijski istanjene mase. No kako bi si učenici što bolje predočili ovu temu, možemo ih uputiti i na vrlo zanimljiv i atraktivan IZZI sadržaj našeg udžbenika Opažam, oblikujem 5 i 6, u modulu Vizualni jezik – Odnos mase/volumena i prostora u skulpturi IZZI za peti razred i IZZI za šesti razred.

Sam sadržaj učiteljice su povezale  međupredmetno upućujući učenike da prije pristupa likovnom zadatku pročitaju bajku Šuma Striborova Ivane Brlić Mažuranić.

Zamislite kako je izgledao Stribor - šumski starješina. Sjedio je sred šume u velikom dubu u kojem je bilo sedam zlatnih dvorova i osmo selo, srebrnom ogradicom ograđeno. Sjedio je pred najljepšim dvorom u crvenoj kabanici. Možete li zamisliti kakvu je krunu mogao imati na glavi? Zadatak za učenike je oblikovati Striborovu krunu žicom ili kartonom. Pritom mogu kombinirati žicu i karton kako bi kruna bila što kreativnija.

Kruna će biti popunjena uglavnom linijski istanjenom masom, a treba biti dovoljno velika da stane na glavu učenika – malih Stribora koji znaju prave vrijednosti u ovim teškim trenutcima.

Priprava za osmaše

 

Za učenike osmih razreda pripremile su je temu Kontrast masa – ritam suprotnosti, plošno oblikovanje (2D). Njihove priprave donosimo u prilogu članka.

Nakon teorijskog dijela koji će učenici pronaći u udžbeniku Opažam, oblikujem, kao i u likovnom IZZI-ju, u modulu Vizualni jezik – Ritam na plohi u prostoru i vremenu - IZZI za 5. razred, IZZI za šesti razred, IZZI za sedmi razred, učiteljica Gjurčević je za svoje učenike pripremila i nekoliko fotografija koje ih mogu dodatno inspirirati.

Zadatak je da učenici kao motiv zamisle morski pejzaž (dinamičan ili statičan, bura/bonaca) te ga pokušaju slikati tako da poštuju sve likovne osobitosti rada tehnikom tempera: gust namaz, pokrivna boja, širok potez kistom, obojena podloga.

 

 

 

Privući, zainteresirati i zabaviti učenike

 

Dodatne ideje i materijale za učenike pronađite na našem likovnom IZZI-ju Opažam, oblikujem: 

Opažam, oblikujem 5

https://hr.izzi.digital/DOS/1740/1741.html

 

Opažam, oblikujem 6

https://hr.izzi.digital/DOS/3500/3513.html

 

Opažam, oblikujem 7

https://hr.izzi.digital/DOS/14196/14197.html

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

Komentari

Slika korisnika ivana.svragulja@os-mlovraka-petrinja.skole.hr

Poštovani, Sve pohvale za IZZI sadržaje, odlični su!