Mali medijatori u OŠ Vugrovec – Kašina, PŠ Vugrovec | Profil Klett

07. lipanj 2017.

Mali medijatori u OŠ Vugrovec – Kašina, PŠ Vugrovec

Autor: Maja Jelić Kolar

Učiteljica Snježana Prusec-Kovačić iz OŠ Vugrovec – Kašina, PŠ Vugrovec pokrenula je izvannastavnu aktivnost Mali medijatori u svom 1. c razredu. Kako i sama kaže, voli svoj posao i rad s djecom te se redovito educira i usavršava. U Forumu za slobodu odgoja završila je osnovni i napredni program medijacije. Želja mi je bila da znanje i vještine (kao npr. aktivno slušanje, ohrabrivanje, parafraziranje, prepoznavanje okidača i slično.), koje sam stekla kroz pohađanje programa medijacije primijenim u razredu s učenicima poručuje učiteljica Snježana. Stečena znanja primjenjivala je tijekom školske godine u radu s 27 veselih, zaigranih i bistrih prvašića. U svom je razredu uz pomoć i savjete Ane Minivrane iz FSO-a i kolegica koje su u tome već imale iskustva, napisala Godišnji plan i program i krenula s izvannastavnom aktivnošću Mali medijatori.

 

Učenje o prijateljstvu i osjećajima

Svi su se učenici u razredu uključili, a družili su se jednom tjedno. Učiteljica Snježana ističe: Kroz Male medijatore nastojim raditi na osvješćivanju osjećaja, prepoznavanju situacija u kojima se javljaju ugodni i neugodni osjećaji, razvijanju bliskosti među učenicima, uočavanju i prihvaćanju različitosti među učenicima, poticanju zdrave komunikacije i lijepog ponašanja, poticanju zajedništva i suradnje među učenicima, ohrabrivanju učenika da prepoznaju i prihvate svoju ljutnju te da je nauče izražavati crtežom i riječima. Cilj mi je kroz aktivnosti također otkriti uzroke svađa i upoznati učenike s načinima izlaska iz svađe koji su prihvatljivi za okolinu. Za nas prvašiće jako je važno razumijevanje pojma prijateljstvo i važnost razvijanja međusobnih prijateljskih odnosa.

Semafor ljutnje
Učenje o dječjim pravima i poštivanju prava drugih

Kroz male medijatore učenici su učili o dječjim pravima i o poštivanju prava drugih, što je vrlo pozitivno za svakodnevni život i stvaranje pozitivne sleke o sebi te stjecanje samopouzdanja. Učiteljica Snježana Prusec-Kovačić sve to postiže uz igre, razgovore, pisanje, gledanje filmića, crtanje, pjevanje i plesanje. Zato i ne čudi da učenici s veseljem iščekuju Male medijatore i često radoznalo pitaju: A što ćemo danas raditi? Učenici će i iduće školske godine nastaviti s Malim medijatorima kada će na već postavljenim temeljima raditi kompleksnije igre kao uvod u pravu medijaciju.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Lapbook – knjiga koju rade učenici

Suvremena nastava od učitelja i učenika traži kreativnije i samostalnije pristupe učenju. U takvim situacijama prestaje tradicionalno učenje, a razvija se niz mogućnosti za nešto novo, zabavno i edukativno, nešto što će pomoći učenicima da nastavne sadržaje obrazlažu i primjenjuju sa sigurnošću i samopouzdanjem.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Gordana Barišić Lazar
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik