Michelangelo minijature iz Hrvatske | Profil Klett

24. siječanj 2020.

Michelangelo minijature iz Hrvatske

Autor: Sanja Gjurčević

Julije Klović, kojeg je portetirao i veliki El Greco, posljednji je veliki europski minijaturist knjižne iluminacije.

Kako učenike upoznati s velikim majstorom, prozvanim Michelangelo minijature, približiti im njegov život i djelo, umjetnost minijature?  

 

Julije Klović (Grižane u Vinodolu, 1498. – Rim, 3. ili 5. 1. 1578.) hrvatski je minijaturist. Djelovao je u Italiji i bio učenik Giulija Romana. Ondje je postao svećenik i promijenio ime Juraj u Julije. Posljednji je veliki europski minijaturist knjižne iluminacije.

Klovićeva su djela većinom ostala u tuđini. Njegovo remek-djelo, minijatura svjetskih razmjera Časoslov Farnese ili Officium Virginis i danas se nalazi u knjižnici Pierpont Morgan u New Yorku.

Slavni El Greco portretirao je Julija Klovića dva puta, a na jednom od tih portreta u ruci drži Časoslov Farnese otvoren na stranici koja prikazuje Boga Oca stvoritelja svijeta. Time El Greco ističe Klovića kao najvećeg minijaturista renesanse i manirizma. Upravo taj portret odabrala sam kao likovni predložak i motiv za rad.

Na slici Izgon trgovaca iz hrama (Minneapolis, Institute of Arts) El Greco prikazuje Klovića zajedno s velikanima renesanse, Michelangelom, Rafaelom i Tizianom.

Klovićeve minijature poznati su grafičari često prenosili u bakroreze, a on je prozvan Michelangelo minijature.

Julije Klović pokopan je u rimskoj crkvi Sveti Petar u okovima koja je slavna po Michelangelovu Mojsiju.

Minijature su...

 

 

 

Minijature su male slike koje se nalaze uz pisani tekst, razvijaju se na malom prostoru ograničenom stranicom knjige. Iako su malene, odraz su umjetničkog, kulturnog i političkog utjecaja vremena i prostora u kojem su nastale. Rukopisi koje su pratile uglavnom su bili religioznog sadržaja. Postoji legenda koja kaže da je Julije Klović bio toliko vješt u slikanju minijatura da je na noktu palca mogao naslikati cijelu posljednju večeru.

Na satu...

 

Velika nam je čast što naša škola nosi ime ovog velikog umjetnika. Upravo su zato učenici sedmih razreda OŠ Julija Klovića slikali njegov portret u kolorističkoj modulaciji. Slikali su temperama prema promatranju i zamišljanju.

 

Nakon razgovora o Klovićevu životu i o minijaturama po kojima je bio poznat, učenici su pogledali isječak iz dokumentarnog filma Evanđelje po Kloviću Bernarda Modrića. U ovom su isječku lijepo prikazane Klovićeve minijature.

Učenici su promatrali portret Julija Klovića koji je naslikao slavni El Greco.

 

Dojam trodimenzionalnosti tijela na dvodimenzionalnoj podlozi učenici su predočili kolorističkom modulacijom. Osvijetljeni dio prikazali su čistom toplom bojom, a dio u sjeni hladnom bojom izbjegavajući toniranje boje. Slike Žena sa šeširom i Portret gospođe Matisse (Henri Matisse) bile su im odličan primjer.

Najuspješniji učenički radovi krase ovogodišnji kalendar naše škole, a ostali će radovi u čast tom velikom slikaru biti izloženi u njoj u povodu Dana škole.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Dušan Vukotić i Zagrebačka škola crtanog filma

Velika dodjela Oscara sad je iza nas, a dok se još sliježu dojmovi, gledaju nagrađeni filmovi te raspravlja o razlozima i kvaliteti pojedinih uradaka, pravo je vrijeme da se prisjetimo našeg oskarovca Dušana Vukotića. Njegov rođendan obilježavamo u mjesecu Oscara, mjesecu u kojem nas je napustio i doajen hrvatskoga filma Vatroslav Mimica, jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma.

 

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja