Možemo li prehranom doći do boljih ocjena? | Profil Klett

20. lipanj 2017.

Možemo li prehranom doći do boljih ocjena?

Autor: Damir Tadić

Nahranite svoje kognitivne funkcije

Ključni čimbenik vašeg postignuća na ispitu su tzv. kognitivne funkcije (cognitive function), koje su poprilično važne u funkcioniranju mozga jer uključuju varijable poput pamćenja i pažnje, a na njih utječu količina i vrsta hrane koju jedete ili ne jedete. Logičnim se stoga čini da u želji za poboljšanjem rezultata ispita želite razmisliti o optimizaciji vaših kognitivnih funkcija, i to s prehranom – ključnim čimbenikom za razmatranje.

Doista, odakle početi? Pa, recimo da je prva stvar koju valja razmotriti – poglavito važna za jutarnje ispite – da pojedete svoj doručak. Dokazano je da konzumacija doručka (breakfast consumption), u usporedbi s njegovim preskakanjem, poboljšava kognitivne funkcije (enhances cognitive function) kod djece, adolescenata i odraslih. Propuštanje doručka može umanjiti vaše kognitivne funkcije i postignuće na ispitu. Zato se trebate pobrinuti da pojedete nešto prije ispita – idealno dva sata prije. Važno je također i što jedete. Za adolescente, recimo, preporuča se doručak s niskim glikemijskim indeksom, GI (low glycaemic index).

Snizite glikemijski indeks

Hrana s niskim glikemijskim indeksom uzrokuje sporije podizanje i snižava razinu koncentracije glukokoze u krvi nakon jedenja, što se smatra povoljnim za kognitivne funkcije. Primjerice, muesli i zobena kaša (bez dodanog šećera) bili bi idealni za početak dana. Brojne druge stvari mogu također pomoći u smanjenju glikemijskog indeksa u doručku, poput dodavanja mlijeka. Mlijeko potiče otpuštanje inzulina (Milk, insulin), glavnoga hormona u unosu glukoze koji pomaže u snižavanju koncentracije glukoze u krvi. Dodavanje jabuke može također sniziti GI sadržan u našem doručku.

U doručku bi se također trebala naći i odgovarajuća količina ugljikohidrata, imajući na umu činjenicu da je glukoza (iz ugljikohidrata) glavno gorivo koje troši mozak. Može uključivati hranu poput žitnih pahuljica, tosta ili zobene kaše. Možete, doduše, poželjeti dodati i neke bjelančevine jer će tako osjećaj sitosti potrajati duže (feel fuller for longer).

Jer, zadnja stvar koju biste poželjeli je da vaš želudac kruli tijekom ispita, a doručak koji sadrži ugljikohidrate i bjelančevine, poput kajgane ili punozrnatog tosta, najbolje je što možete napraviti. Vjerojatno je također najbolje izbjegavati hranu s visokim udjelom masnoće, kao što je tzv. engleski doručak jer se nakon toga možemo osjećati umorni (English breakfast).

Oprezno s kofeinom

Uz jedenje doručka važno je osigurati dovoljno tekućine. Mnoštvo ljudi ne pije dovoljno, a dokazano je da dehidracija slabi kognitivne funkcije (dehydration), što je uzrok slabijim rezultatima na ispitu. U odabiru pića prednost valja dati vodi, budući da većina “energetskih” i voćnih napitaka sadrži puno šećera.

Vrijedi još razmotriti i kofein za koji je potvrđeno da utječe na kognitivne funkcije i budnost, pa možda razmišljate o tome da povećate unos kofeina. Ali pri tome valja biti oprezan – ne pretjerujte! Velika količina kofeina može također imati negativan učinak i učiniti vas nesposobnim da se usredotočite (sa željom da skočite i zatrčite se oko dvorane za ispite). Čak i suprotno od toga može biti istina, posebice kod uživatelja kofeina kojima je to prešlo u naviku. Odustanu li potpuno od uzimanja kofeina, mogli bi doživjeti negativne posljedice.

Ako je ta vaša nutritivna energija namijenjena jutarnjim izletima, što je s onim popodnevnim? Pa, i tu vrijede slične stvari? Preporuka je pojesti ručak bogat ugljikohidratima i bjelančevinama (kojeg treba objedovati, ako je moguće, dva sata prije ispita), kao i osigurati dovoljan unos tekućine, uz umjerenu količinu kofeina.

Valja još ukazati i na to da istovjetna prehrana ne odgovara svima podjednako, odnosno da ono što vrijedi za jednu osobu možda ne vrijedi za drugu. Iskoristite zato ove sugestije kao općenite smjernice. Najbolja preporuka je da “vježbate” te nutritivne strategije za ispit, kako biste bili sigurni da vam odgovaraju. Bolje je da to saznate unaprijed nego onog dana kada nećete biti raspoloženi za veliku zdjelu zobene kaše u sedam sati ujutro.

Izvor:

https://theconversation.com/how-to-eat-your-way-to-better-grades-60088

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Natječaj za nagrade Platforme za cjeloživotno učenje (LLL Platform)

Platforma za cjeloživotno učenje (The Lifelong Learning Platform, LLL) krovna je organizacija koja okuplja 40 europskih organizacija aktivnih u području obrazovanja, osposobljavanja i rada s mladima. Suutemeljitelj platforme je Erasmus+, program Europske unije, dok je financijski potpomaže Europska komisija. Ove mreže danas predstavljaju više od 50 tisuća odgojno-obrazovnih institucija i udruga koje pokrivaju sve sektore formalnog, neformalnog i informalnog učenja.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja