Organi i ljudsko tijelo - OŠ Ivana Gorana Kovačića | Profil Klett

27. svibanj 2022.

Organi i ljudsko tijelo - OŠ Ivana Gorana Kovačića

Autor: Iva Zeljko

Mala izložba Naše tijelo, nastala je kao dopuna obrade nastavne cjeline o tijelu i organskim sustavima našeg tijela. Na ovaj način željela sam učenicima približiti organske sustave našeg tijela i pojedinačne organe kroz niz igrolikih aktivnosti.

Prvo smo istražili nekoliko dječjih enciklopedija o tijelu. Nakon toga smo odabrali popratne tekstove koji su obogatili njihove plakate. Učenici su po skupinama izradili plakate, te ih kasnije prezentirali pred razredom.

Da bi pripremili prezentacije, učenici su se morali prethodno pripremiti i razmišljati što će reći i kako će predstaviti svoj plakat. Da bi se pravilno pripremili morali su dobro naučiti sadržaje iz nastavne cjeline o ljudskome tijelu. Tijekom predstavljanja plakata svi su učenici slušali i učili jedni od drugih. Cijeli je razred projektu pristupio vrlo ozbiljno. Detaljno su proučavali ljudsko tijelo i nastojali prepoznati i izdvojiti sve važne uloge sustava organa za život čovjeka. 

 

Nakon toga smo odlučili koje ćemo organe izraditi od plastelina. Svaki smo detaljno proučili, naučili njegovu funkciju, te su ih učenici modelirali. Ovakve aktivnosti, ne samo da proširuju znanje, već djecu potiču na istraživanje, zaključivanje, rad u skupini, dijeljenje, strpljenje, samopoštovanje i razvijaju sigurnost u javnom nastupu.

Najbolje se uči kroz igru i u igri, i zato bih naglasila važnost igrolikih aktivnosti. Igrolikost potiče spoznaju u opuštenoj razrednoj atmosferi. Suradnja i zajednički rad učenika stvaraju kreativno ozračje i međusobno poticanje. 

Projekt istraživanja ljudskog tijela mojim je učenicima mnogo značio: za učenje, suradnju, prijateljstvo i znanje.

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Vrijednosti tradicijskih igara u školi

 

U ranoj dječjoj dobi igra zauzima važno mjesto u formiranju stavova, prilagođavanju okolini, razvijanju socijalnih i komunikacijskih vještina. Igra  razvija maštu, kreativnost i koordinaciju pokreta. Niti jedan prijedlog aktivnosti ne izaziva toliki žar u očima djece kao poziv na igru i igranje.

 

 

Suradničko učenje u nižim razredima osnovne škole

Pri planiranju svog rada učitelji ponekad požele mijenjati načine poučavanja. Želja za realizacijom dinamičnijega nastavnog sata nosi sa sobom promjene u poučavanju i stavljanje učenika u aktivniju ulogu u nastavnom procesu. Rad u skupinama rješenje je za takav nastavni sata, a za posljedicu ima usmjerenost učenika jednih prema drugima, jačanje prijateljstva i osjećaja odgovornosti prema izvršavanju zadatka, te poboljšanje komunikacije među članovima skupine i suradničko učenje.  

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Nina Lauder, Suzanne Torres, Paul Shipton
udzbenik
Marijana Martić, Gordana Ivančić, Esma Sarajčev, Suzana Bralić
udzbenik
Gordana Begović Ikica