Pčele u svijetu prirode i društva. A što ja tu mogu? | Profil Klett

03. lipanj 2020.

Pčele u svijetu prirode i društva. A što ja tu mogu?

avatar
Autor: Sanja Škreblin

Znanstvenici diljem svijeta već godinama bilježe stalni pad broja letećih kukaca poput leptira ili bumbara. Taj trend najsnažnije osjećaju pčelari. U nekim je zemljama Europe i Amerike u zadnjih desetak godina broj tih marljivih proizvođača meda pao za čak 80 %. Za nas koji se ne bavimo pčelama, u potrošačkome svijetu to znači rast cijena meda, medenjaka i sličnih proizvoda. No, što nas zapravo treba brinuti?

 

Od malena su nas učili kako su kukci koji se hrane cvjetnim sokovima iznimno korisni jer raznose pelud s cvijeta na cvijet pa ih tako oprašuju. Kako to utječe na mene, na nas?

 

Jedne sam godine odlučila uzgojiti tikvice u vlastitome vrtu. Niklo ih je desetak, sve su biljke cvjetale i jako sam se veselila urodu. No cvjetovi su samo ocvali, ni iz jednoga se nije razvio plod. Kakvo razočaranje! Ovo se s tikvicama ponekad događa, jednostavno procvatu samo muški ili samo ženski cvjetovi pa ne dođe do oplodnje. Možda s time imate više iskustva. I nije to tako strašno, ima tikvica na tržnici. No zamislite kako bi bilo kada bi se to počelo redovito događati s gotovo svim voćem i povrćem koje uzgajamo u vrtovima!

 

 

Mnoge se životinje hrane kukcima. Nestankom ovih kukaca prekinuo bi se hranidbeni lanac, polako bi nestajale i životinjske vrste koje se njima hrane. Mnoge bi ptice vrlo brzo bile ozbiljno ugrožene. Smanjenjem broja nekih vrsta, ugroženost životinja, a time i nas samih, samo bi rasla. Zamislite samo proljetna jutra bez ptičjega pjeva!

 

Zašto se događa taj stalni pad broja nekih kukaca? Mnogo se znanstvenika bavi tom temom, no još nemaju konačan odgovor. Uglavnom navode četiri moguća uzroka. Kao najvjerojatniji spominju trovanje kukaca insekticidima. Zatim su tu zarazne bolesti uočene primjerice kod medonosnih pčela. U poljoprivredi sve više prevladava uzgoj monokultura zbog čega kukci trebaju tražiti raznoliku hranu na znatno većem prostoru. I kao četvrti mogući uzrok spominje se sve manje raznolikih biljaka na livadama i travnjacima.

Većini se nas sviđaju krasni zeleni, nisko pokošeni travnjaci. Okućnice s takvim travnjacima izgledaju vrlo uredno, a na njima se također lakše roštilja, igra i trči.

I što sad? Što ja tu mogu? Svatko od nas može ponešto.

Ako se bavimo uzgojem biljaka, imamo cvijeće u dvorištu i na prozoru ili održavamo okućnice, možemo izbjegavati uporabu pesticida. Neka bar u vašemu cvjetnjaku „hrana“ za kukce bude ona iz „ekološkog uzgoja“. 

Možemo obogatiti travnjake u našim kućnim i školskim dvorištima biljlkama koje su i inače rasle na tim našim prostorima. I možemo pustiti travu neka naraste mrvicu više, neka u njoj cvijeće procvate i nahrani kukce.

Učinimo li tako, vjerojatno nećemo ukloniti uzroke smanjena broja leptira, pčela, bumbara i drugih kukaca, no pomoći ćemo im u borbi za opstanak.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Sanja Polak, Darko Cindrić, Sanja Duvnjak
udzbenik
Gordana Barišić Lazar, Danica Ušćumlić