Praznici, napokon praznici! | Profil Klett

17. lipanj 2016.

Praznici, napokon praznici!

avatar
Autor: Mila Kokotović

Napokon su naša djeca dočekala praznike! Dok se oni žele samo igrati i odmarati, roditelji možda imaju drugačije planove. Pročitajte čega su se naši junaci dosjetili kako bi uvjerili svoju majku da se s njima odmori i igra tijekom ljetnih praznika.

Našim domom širi se veselje. Računalo, tablet, laptop, TV, svi naši kućni ljubimci čekaju na moje školarce, ali tu sam ja – majka i učiteljica.

Ne pretjerano dobar prosjek ocjena nabacujem kao prvi kamen smutnje.

Moji me sinovi blijedo gledaju i misle si: „Naša je mama prolupala.“ Potom upozoravam da neću dozvoliti da se sada samo zavale ispred računala i zaglupljuju satima i satima. Zovem i supruga sa strane te ga zadužujem da provjeri na koje bismo ih ljetne radionice i tečajeve mogli prijaviti.

Sazovem sastanak moje opuštene obitelji i najavim edukativno i raznoliko ljeto. Mrgodni pogledi mojih anđela neće me spriječiti da što prije od njih stvorim vrijedne i odgovorne članove našeg društva.

Prvi dani praznika prolaze uz ljetnu školu košarke, tečajeve šaha za neznalice, predavanja o Ilijadi i Odiseji, izradu cvijeća od papira i slično.

Između svih tih aktivnosti strpljivo trpim tiho, a ponekad i ne tako tiho negodovanje mojih zlatnih nasljednika. No jednog se dana svi uzvrpolje i počnu petljati po računalu. Osjetim neku atmosferu urote i dogovora.

Ipak sam im dala previše slobodnog vremena!

Dogovor je završen. Pozivaju me u sobu te svečano puste neku staru snimku na računalu. Da vidim… Prepoznajem na snimci svoju malenkost. Gle kako sam bila mršava, a i ovaj mi kostim baš dobro stoji. Pa da, to je bio prvi dan godišnjeg odmora. Prošle godine, naravno.

Pojačaju oni zvuk do kraja, a moj se prošlogodišnji glas razlegne sobom: „Ovim putem najavljujem da je počeo moj godišnji odmor. Ove sam godine tolikom radila da prvih nekoliko dana ne želim čuti ni za kakve obaveze. Želim samo ležati u hladu i prazniti mozak. I za jelo se snađite. Neka me svi puste na miru barem nekoliko dana!“

Posramljeno se pokupim i plemenito priznam njihovo pravo na odmor. Ostatak se tjedna moji najbliži brčkaju na bazenu, šeću satima po Jarunu i Maksimiru, a pao je i turnir u igranju Warcrafta. Naravno, to je bilo samo u svrhu pripreme za zajednički posjet istoimenoj kino-predstavi.

Svi su moji dečki zadovoljni i umorni pozaspali, a sad se idem još malo poigrati Warcraft. Moram se malo bolje pripremiti za to kino.

Mila Kokotović, OŠ Trnsko, Zagreb

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

5 likovnih ideja za početak školske godine

Izbjegnite napetost početka nove školske godine i prepustite se zajedno sa svojom djecom kreativnom izražavanju. Donosimo pet likovnih ideja za početak školske godine, a djela koja nastaju mogu poslužiti kao ukras za učionicu, dar za kolegu iz razreda ili prijatelja.

 

Nove likovne mape osiguravaju ostvarenje punog potencijala vašeg djeteta - u školi i kod kuće!

Zanima nas

Nove ideje za pozitivno školsko ozračje

Stručni posjeti inozemnim školama u sklopu mnogobrojnih projekata koje Osnovna škola Jurja Dobrile iz Rovinja provodi unutar programa Erasmus+ pokazali su se vrlo uspješnima u osmišljavanju novih načina i metoda poučavanja učenika. Jedna od takvih svakako je i zornost u nastavi pa smo ove školske godine u sklopu projekta Dvije strane Gaussa, po uzoru na sjevernoeuropske škole, našim stepenicama dodijelili i vizualnu ulogu.

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Kristina Čajo Anđel
udzbenik
Marinko Uremović, (Daška Domljan)
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege, Suzana Delić