Praznici, napokon praznici! | Profil Klett

17. lipanj 2016.

Praznici, napokon praznici!

avatar
Autor: Mila Kokotović

Napokon su naša djeca dočekala praznike! Dok se oni žele samo igrati i odmarati, roditelji možda imaju drugačije planove. Pročitajte čega su se naši junaci dosjetili kako bi uvjerili svoju majku da se s njima odmori i igra tijekom ljetnih praznika.

Našim domom širi se veselje. Računalo, tablet, laptop, TV, svi naši kućni ljubimci čekaju na moje školarce, ali tu sam ja – majka i učiteljica.

Ne pretjerano dobar prosjek ocjena nabacujem kao prvi kamen smutnje.

Moji me sinovi blijedo gledaju i misle si: „Naša je mama prolupala.“ Potom upozoravam da neću dozvoliti da se sada samo zavale ispred računala i zaglupljuju satima i satima. Zovem i supruga sa strane te ga zadužujem da provjeri na koje bismo ih ljetne radionice i tečajeve mogli prijaviti.

Sazovem sastanak moje opuštene obitelji i najavim edukativno i raznoliko ljeto. Mrgodni pogledi mojih anđela neće me spriječiti da što prije od njih stvorim vrijedne i odgovorne članove našeg društva.

Prvi dani praznika prolaze uz ljetnu školu košarke, tečajeve šaha za neznalice, predavanja o Ilijadi i Odiseji, izradu cvijeća od papira i slično.

Između svih tih aktivnosti strpljivo trpim tiho, a ponekad i ne tako tiho negodovanje mojih zlatnih nasljednika. No jednog se dana svi uzvrpolje i počnu petljati po računalu. Osjetim neku atmosferu urote i dogovora.

Ipak sam im dala previše slobodnog vremena!

Dogovor je završen. Pozivaju me u sobu te svečano puste neku staru snimku na računalu. Da vidim… Prepoznajem na snimci svoju malenkost. Gle kako sam bila mršava, a i ovaj mi kostim baš dobro stoji. Pa da, to je bio prvi dan godišnjeg odmora. Prošle godine, naravno.

Pojačaju oni zvuk do kraja, a moj se prošlogodišnji glas razlegne sobom: „Ovim putem najavljujem da je počeo moj godišnji odmor. Ove sam godine tolikom radila da prvih nekoliko dana ne želim čuti ni za kakve obaveze. Želim samo ležati u hladu i prazniti mozak. I za jelo se snađite. Neka me svi puste na miru barem nekoliko dana!“

Posramljeno se pokupim i plemenito priznam njihovo pravo na odmor. Ostatak se tjedna moji najbliži brčkaju na bazenu, šeću satima po Jarunu i Maksimiru, a pao je i turnir u igranju Warcrafta. Naravno, to je bilo samo u svrhu pripreme za zajednički posjet istoimenoj kino-predstavi.

Svi su moji dečki zadovoljni i umorni pozaspali, a sad se idem još malo poigrati Warcraft. Moram se malo bolje pripremiti za to kino.

Mila Kokotović, OŠ Trnsko, Zagreb

Vezani Članci

Pogledajte tematski slične članke

Obojimo svijet zajedno – Božićna humanitarna čarolija Profil Kletta

U ovoj teškoj i zahtjevnoj godini koja je na neki način oduzela boje svijetu, mi u Profil Klettu želimo učiniti nešto drugačije – želimo vratiti svijetu sve njegove divne, šarene i razigrane boje i pokazati kako svatko od nas može učiniti nešto dobro i plemenito. Zato smo pokrenuli jednu sasvim posebnu Božićnu čaroliju – našu humanitarnu akciju i čestitkom Vas pozivamo da sudjelujete u njoj!

Vezani Sadržaj

Pogledajte našu ponudu sadržaja

udzbenik
Nataša Svoboda Arnautov, Sanja Škreblin, Sanja Basta, Maja Jelić Kolar
udzbenik
Vesna Budinski, Marina Diković, Gordana Ivančić, Martina Kolar Billege
udzbenik
Vesna Budinski, Katarina Franjčec, Marijana Zelenika, Saša Veronek Germadnik