OŠ Antuna I Stjepana Radića, Gunja

Čitajući istraživanja japanskog znanstvenika Masaru Emotoa koji je dokazao da određena vrsta glazbe utječe na oblikovanje kristala vode, odlučili smo napraviti malo istraživanje hoće li i u kojoj mjeri vrsta glazbe utjecati na rast biljke.
Za ovo istraživanje uzet ćemo 2 biljke limuna koje su približno iste veličine. Svaka biljka će biti smještena u zasebnu školsku prostoriju. Osigurat ćemo iste uvjete: temperatura prostorije, izloženost svjetlosti i količina vlage u zemlji (za to će nam pomoći micro:bit set za zalijevanje). Ono što će biti drugačije jeste vrsta glazbe kojoj će biljke biti izložene. I tu će nam pomoći micro:bitovi. Uz pomoć učiteljice informatike i učitelja glazbene kulture micro:bitovi će biti programirani na sljedeći način: pomoću senzora svjetlosti svake večeri će se pokrenuti reprodukcija glazbe te se u jutarnjim satima isključiti. Jedna biljka će "slušati" skladbe Mozarta i Bacha, a druga biljka će "slušati" heavy metal glazbu.
Kroz period istraživanja Mali GLOBOVCI (učenici razredne nastave) će jednom tjedno mjeriti broj listića i visinu svake biljke. Učenici predmetne nastave će izabrati skladbe i pomoći pri programiranju micro:bitova.

Mirjana Franić-Mehičić
Marina Blaževac