OŠ Antuna I Stjepana Radića, Gunja | Profil Klett

OŠ Antuna I Stjepana Radića, Gunja

125

Čitajući istraživanja japanskog znanstvenika Masaru Emotoa koji je dokazao da određena vrsta glazbe utječe na oblikovanje kristala vode, odlučili smo napraviti malo istraživanje hoće li i u kojoj mjeri vrsta glazbe utjecati na rast biljke.
Za ovo istraživanje uzet ćemo 2 biljke limuna koje su približno iste veličine. Svaka biljka će biti smještena u zasebnu školsku prostoriju. Osigurat ćemo iste uvjete: temperatura prostorije, izloženost svjetlosti i količina vlage u zemlji (za to će nam pomoći micro:bit set za zalijevanje). Ono što će biti drugačije jeste vrsta glazbe kojoj će biljke biti izložene. I tu će nam pomoći micro:bitovi. Uz pomoć učiteljice informatike i učitelja glazbene kulture micro:bitovi će biti programirani na sljedeći način: pomoću senzora svjetlosti svake večeri će se pokrenuti reprodukcija glazbe te se u jutarnjim satima isključiti. Jedna biljka će "slušati" skladbe Mozarta i Bacha, a druga biljka će "slušati" heavy metal glazbu.
Kroz period istraživanja Mali GLOBOVCI (učenici razredne nastave) će jednom tjedno mjeriti broj listića i visinu svake biljke. Učenici predmetne nastave će izabrati skladbe i pomoći pri programiranju micro:bitova.

Opišite nam kako je protekla provedba projekta: 

U provedbi projekta sudjelovali su učenici 6. i 8. razreda te mali GLOBOVCI (učenici razredne nastave). Dvjema biljkama smo osigurali iste uvjete: izloženost svjetlosti, temperatura prostorije i količina vlage (uz pomoć micro:bita i seta za zalijevanje). Jedna biljka je "slušala" klasičnu glazbu, a druga heavy metal (uz pomoć micro:bita i senzora svjetlosti reprodukcija glazbe se uključivala u noćnim satima). Mali GLOBOVCI su vršili mjerenja visine biljaka. Došli smo do zanimljivog zaključka o utjecaju vrste glazbe na rast biljaka, a možete ga pogledati u našoj prezentaciji.

Priložite fotografije, video ili Powerpoint prezentaciju provedbe projekta: 
Mirjana Franić-Mehičić
Marina Blaževac