OŠ Čavle | Profil Klett

OŠ Čavle

0

Projekt „Želim stablo“ nadovezuje se na projekte koje već provodimo u našoj školi kao što su "Eko učionica- mediteranski vrt", "Održivi prehrambeni sustavi" i "Tanjur pun dobrote". Kroz te projekte oplemenili smo mirisnim biljem naš mediteranski vrt koji je zamišljen kao učionica na otvorenom. U tom vrtu vrijedne ruke naših učenika uređuju i njeguju biljke, prate njihov razvoj i uvjete u kojima one najbolje rastu a same biljke koriste za izradu upotrebljivih proizvoda ( aromatizirana sol i šećer, začini, čaj.) ali proizvode našeg školskog vrta također darujemo Pučkoj kuhinji Rijeka, Crvenom križu Rijeka i umirovljenicima našeg kraja.
Time, osim odgovornosti prema radu i obavezama koji proizlaze iz brige o biljakama, potičemo učenike na promišljanje i socijalnu osjetljivost kao i da iz godine u godinu sami predlažu nove načine kako bi mogli iskoristiti proizvode iz našeg vrta.

U projektu „Želim stablo“ sudjelovali bi učenici predmetne i razredne nastave.
Učenici predmetne nastave bi programirali mikrobitove za očitavanje različitih podataka (vlažnost, temperatura, pH vode ) prema kojem bi se isprogramiralo zalijevanje sadnica citrusa koje prezimljavaju unutar škole zbog sprječavanja smrzavanja. Paralelno bi učenici o drugim sadnicama brinuli sami. Sadnicama bi osim količine vode pokušali osigurati čim sličnije životne uvjete ( vrsta tla, količina svjetlosti, temperatura) da možemo utvrditi kako količina vlage (vode) utječu na rast biljke (boja, zdravlje, visina...).
Podatke bi učenici predmetne nastave bilježili te kasnije obrađivali i rezultate prikazali grafički i tabelarno.

Učenici razredne nastave pratili bi izgled biljke o kojoj bi brinuo mikrobit i one o kojoj bi učenici brinuli sami te bi opažanja i rezultate prikazali likovnim radovima i opisno.
Slijedom ovog projekta uključili bismo se i u likovni natječaj „ŽELIM, STVARAM, OBLIKUJEM“ u kojem bismo iskoristili opažanja i ideje koje bi učenici dobili sudjelovanjem u projektu „Želim stablo“ .
Nakon provedenog istraživanja potrebnog za projekt saznanja i sistem navodnjavanja bi primjenili i na ostale biljke u našem Mediteranku (mediteranski vrt) čiji bi urod zasigurno bio još bujniji a naši proizvodi brojniji.

Opišite nam kako je protekla provedba projekta: 

-

Priložite fotografije, video ili Powerpoint prezentaciju provedbe projekta: 
Đeni Kunsek
Ivana Vadlja